Eli Moen

«Etter ca. 40 år i arbeidslivet er det deilig å ikke skulle stå opp tidlig, måke snø av bilen og haste avsted til jobb. Livet går langsommere og jeg kan gjøre andre ting som jeg selv har bestemt.»

Alder: 65 år
Yrke: Pensjonert lærer

Søvn

Jeg liker bedre å være våken enn å sove, og legger meg sjelden før kl. 23.30 i hverdagen. Er sjelden trøtt om kvelden og vil helst strekke døgnet lengst mulig. Det betyr at jeg ofte får for lite søvn. Når jeg står opp avhenger av hvordan natta har vært; om jeg har ligget mye våken eller sovnet sent. Som oftest våkner jeg mellom 07 og 08.

Da jeg sjelden blir naturlig trøtt om kvelden, prøver jeg av og til å se en film eller et tv-program som i utgangspunktet er litt kjedelig, for å komme i riktig hvilemodus. Jeg har også en bok liggende på nattbordet og liker godt å lese litt når jeg har lagt meg. Men ofte blir jeg mer våken av å lese og jeg får nye tanker som holder meg våken. Jeg har alltid vært mest kreativ på denne tiden av døgnet, og det kan være vanskelig å skyve bort ideer og tanker som popper opp. Å løse kryssord kan da hjelpe for å få tankene over på noe annet. Snorking fra samboeren gjør det heller ikke enklere å få sove! Om morgenen liker jeg godt å drikke kaffe på senga for å våkne etter en god eller dårlig natts søvn. Med avislesing og kaffe, så blir det en bra start på dagen.

Jeg har alltid fått for lite søvn, noe som preger en del av hverdagen min og energinivået. Jeg kan både bli litt «flat» eller gira av å sove lite. For et par år siden fikk jeg meg en Fitbit-klokke som jeg bruker daglig, også om natta. Den måler blant annet puls og søvn, og det er litt interessant å følge med på.

Mat

Selv om jeg jeg har god tid om morgenen blir det ikke lange frokoster av den grunn. I hverdagen blir det stort sett varm eller kald havregrøt med bær og valnøtter. Dette oppleves kanskje litt kjedelig, men det er både godt og sunt og holder meg lenge mett. Kaffe har jeg som regel drukket på forhånd, så til frokost blir det vann.

I helgene blir det gjerne mer kos med pådekket frokost, egg, sild, ost og grønnsaker. Til lunsj blir det gjerne et par rugsprø med ost og paprika. Vanligvis har vi ikke så mye spennende pålegg i kjøleskapet, men jeg prøver å få i meg ost hver dag, da det er bra for damer i min alder! Lunsj kan også være en skyr med litt nøtter eller cottage cheese med banan eller bær.

Til middag spiser vi mye fisk som laks, torsk, fiskekaker og reker. Vi spiser sjelden rødt kjøtt eller bearbeidet kjøtt. Ellers lager vi en del gode supper og wok’er kylling og grønnsaker. Skal vi ha gjester til middag, kan jeg prøve meg på litt nye og spennende retter. Det er alltid gøy!

«Har vi barnebarn på besøk, blir det de som får bestemme middager, og det blir ofte lasagne, pizza, taco eller pannekaker. Da får også vi kost oss med taco på fredager!»

Jobb

Som nevnt tidligere er jeg nå pensjonist med AFP. Etter ca. 40 år i arbeidslivet er det deilig å ikke skulle stå opp tidlig, måke snø av bilen og haste avsted til jobb. Livet går langsommere og jeg kan gjøre andre ting som jeg selv har bestemt. Dette er det gode liv nå!

Fritid

Dagene og ukene flyr fort selv om man er pensjonist med mye fritid. Det er alltid noe å holde på med. Jeg setter stor pris på å ha mer sammenhengende tid nå, enn hva jeg hadde tidligere. Jeg liker å lese og strikke, og det er fint å kunne bruke noen timer på dette daglig, uten å få dårlig samvittighet for at jeg skulle gjort noe annet i stedet. Jeg liker også å fotografere og lage bildebøker som jeg gir bort til kjente og kjære. Da får jeg brukt min kreativitet i forhold til å observere, se motiver, bearbeide bilder og sette sammen bøker. Å kunne holde på med slike aktiviteter over tid, mange timer og kanskje dager i strekk, er gøy og spennende.

Etter noen dager i heimen, må jeg ut og treffe venner og familie, spise lunsj eller middag sammen, planlegge ferier og andre aktiviteter. Jeg har også noen kolleger fra jobben som jeg treffer regelmessig. Selv om jeg ikke savner jobben er det fint å kunne møtes, høre nytt og fortsatt følge litt med på hverandres liv. Som pensjonister prøver min samboer og jeg å holde oss i form ved å trene regelmessig på MUDO. I gode perioder klarer vi å trene styrke og kondisjon tre dager i uka, noe jeg er veldig fornøyd med!

Vi har også et sted i utlandet som vi reiser til 2-3 ganger i året. Der blir det mye sol, bading og sosialt samvær med gode venner og kjente. Det er viktig å holde på kontinuiteten i forhold til trening, så nå trener vi i ferier også. Ellers er det fort gjort å komme ut av gode vaner, hvis en først slipper litt opp.

Hele året er vi mye på Venabygdsfjellet, hvor vi har hytte. Det er kjempedeilig å kunne reise opp dit utenom helg/ferie, og slippe å sitte i lange køer ut av byen. Nå er vi fri til å reise når vi vil! Om sommeren går vi mye turer, og de siste årene er «stolpejakt” blitt veldig populært. Det er gøy å jakte på stolper og komme rundt på stier og topper du ikke før har vært på. Dette blir å oppdage fjellet på en litt ny måte. Kan anbefales!

Om vinteren blir det skiturer i velpreparerte skiløyper på kryss og tvers over hele fjellet. Jeg tenker ofte på at vi er fantastisk heldige som bor i Norge med så mye flott natur og så mange muligheter for ulike aktiviteter og opplevelser. Det er en stor berikelse som vi må ta vare på og verne om!

En typisk lørdag eller søndag er vi ofte på hytta eller slapper av hjemme. Da vi er bortreist flere uker i året, må ofte avtaler og besøk legges til helgene. Jeg liker godt å invitere til middag, lage god mat og kose meg med familie og venner. Ellers blir det å dra til byen, handle litt eller bare gå rundt og nyte folkelivet og se på det som skjer. Er været bra, kan det bli en tur rundt Nøklevann eller Østensjøvannet. Vi bor slik til at naturen ligger så og si rett utenfor døra og vi bruker den så ofte vi kan.

Vi er jo også interessert i sport på TV, så jeg må innrømme at det kan bli mange timer i godstolen med TV. Men da har jeg litt bedre samvittighet med strikketøyet ved siden av!

Mer som dette: ,

Arne Berg

«Har balkong i 11. etasje og flight radar på mobilen. Kan sitte en varm sommerkveld og følge flyvninger til hele verden med et glass hvitvin i hånden. Ja, det er sjukt.»

Tine Eide

«Jeg liker så godt å drømme, og jeg liker så godt å leve, så jeg gleder meg til begge deler.»

Mia Sofie Landsem

«Jeg jobber hardt for å forebygge digitale overgrep. Det tar mye av min energi, i tillegg til at studier og jobb tar mye av dagen. Jeg er ofte sliten, men det er verdt det!»

Are Shaw Waage

«Jeg opplever at jeg har en viktig og svært meningsfull jobb og at veldig mange er avhengig av at jeg lykkes og gjør en god jobb. Det engasjementet er vanskelig å legge fra seg.»

Frode Alnæs

«Jeg leser enten bok eller på nettbrett før jeg sovner. Hvis jeg går fjelltur eller en tur i løpet av dagen slukner jeg momentant.»

Marie Amdam

«Jeg blir trist hvis jeg har en veldig travel uke og innser at jeg ikke har én eneste chillekveld hjemme. Da flytter jeg gjerne på ting for å få det til.»

Tor Øyvind Westbye

«Ofte bruker jeg også YouTube som om det var podcast. Det vil si, jeg hører kun på audio selv om jeg spiller av en video.»

Marius Helgå

«Jeg driver med såkalt banehopping, hvor man prøver å få sett kamper på så mange baner som mulig. I 2018 så jeg totalt 106 fotballkamper.»

Svein Graff

«Én er blitt ordfører, tre har lederjobber i NRK og én kommunikasjonsrådgiver med krisekommunikasjon som spesialfelt – så vi er godt skodd.»

Diverse

Elin Østvik

«Jeg trives veldig godt i eget selskap. Kanskje litt for godt, for jeg er som regel hjemme alene. Jeg er alene, men ikke ensom.»

Foto: Espen Sturlason

Ruth Høyland Jønsrud

«Jeg prøver å være flink til å ikke fylle dagene med møter tett i tett, men legge inn tid til løpende oppgaver og etterarbeid etter møter – og ikke minst til å være til stede for medarbeiderne mine.»

Nye intervjuer publiseres ikke lenger.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.

I 2022 har vi startet et annet prosjekt, kalt Indexi.no. Her vil interessante personer, severdige filmer og bra musikk indekseres løpende.