Sissel Oliva Ødegård

«Vi har hatt tacofredag i snart 14 år – heldigvis har den utviklet seg litt etter hvert som barna har blitt eldre. Har fått oss limepresse, lager Pico de gallo og tortillalefser og sånn.»

Alder: 46 år
Yrke: Arrangementsansvarlig / Grafisk formgiver

Søvn

Legger meg en gang mellom ti og tolv og står opp klokka sju. En gang i uka står jeg opp klokka seks og drar til Tøyenbadet eller Frognerbadet og svømmer med en kollega. Perfekt start på dagen. Innimellom gjør jeg litt Yoga With Adriene på YouTube, før jobb – bra start det også. Uansett når jeg står opp må jeg løpe til T-banen. Og det er jo bra for hjertet.

Er virkelig dårlig på rutiner, det ligger ikke for meg. Men jeg må drikke masse vann, fluffe til putene og åpne vinduet. Også sover jeg som en sel, på magen.

Jeg får som regel nok søvn. Men om det er store arrangementer og mye som skal klaffe kan jeg bli liggende og gå igjennom alt og forbli søvnløs. Kan fungere noen dager med veldig lite søvn, men blir nok litt på tuppa etter hvert. Da slukner jeg plutselig klokka åtte en kveld og sover 10-11 timer.

Mat

Frokost er aller først et glass vann og noen valnøtter. Om jeg en sjelden gang har god tid spiser jeg granola og yoghurt med frukt eller stekt egg og avokado. I helgen spiser vi deilige, langsomme frokoster med begge deler – alltid levende lys og fruktsalat mens vi hører på radioen og leser aviser. Jeg elsker de uendelig lange helgefrokostene.

Lunsjen spises nå som oftest på Frodig, den nye kafeen på Interkulturelt Museum. De har eventyrlige gode salater med hummus og guacamole og alt som er godt. Kan jo ikke spise på kafé hver dag, så da bytter vi på å fikse brød og pålegg. Gjerne makrell i tomat.

Middagen spiser vi etter at alle kommer hjem fra trening på kvelden mellom 19 og 20. Vi er ganske tradisjonelle, mye pasta og grønnsaker. Vi har dessuten hatt tacofredag i snart 14 år – heldigvis har den utviklet seg litt etter hvert som barna har blitt eldre. Har fått oss limepresse, lager Pico de gallo og tortillalefser og sånn. Hvis det er taco de extravaganza med gjester er det fram med hatt og piñata og spanske strofer. Utrolig teit og innmari gøy.

Det skjer så mye i Oslo at jeg ikke klarer å følge med alltid. Jeg synes som mange andre at det er helt fantastisk på Vippa, særlig nå på våren. Og så er jeg glad i Lille Saigon og tar gjerne en burger både her og der. Og så må jeg nevne langbordsmiddagene på Frodig. Social dining der man ikke bare blir kjent med nye matkulturer, men også treffer nye folk og knytter nye kontakter. Det er utrolig hyggelig å spise sammen med andre på den måten.

«Jeg jobber altfor mye. Noen ganger fordi det er mye å gjøre eller kveldsarrangementer, og noen ganger fordi vi rett og slett glemmer å gå hjem. Trives veldig godt på jobb.»

Jobb

Tar som regel banen 08:00, sjekker mail og sosiale medier på vei til jobb. Er framme 08:40. Jobber som oftest til 17 eller 18.

Jeg er mest produktiv hvis det er travelt og mye som skjer. Da er det lurt å skrive lister på starten av dagen og jobbe seg nedover. Jobber best sammen med andre, det blir fort litt tungt om jeg sitter helt alene i for lang tid. Vi har et veldig godt arbeidsmiljø. Det er høyt under taket, og alle hjelper til der det trengs. Jeg opplever at det er en veldig åpen dialog og mye humor. Det gir inspirasjon og energi. I tillegg til at jobben i seg selv er givende.

Oslo Museums avdeling på Grønland; Interkulturelt Museum har jobbet med å renovere og etablere en internasjonal kulturkafé en god stund nå, og 28. mars åpnet Frodig dørene sine. Nå jobber jeg med å fylle huset med innhold, og det er mye som skal skje framover. Først er det Gatelekfestivalen 2019 rett over påske og så er det programmet for høsten. Innimellom er det Karnevalet – feiring og protest, en ny utstilling med verk av nærmere 60 kunstnere og mange verksteder for barn, konserter osv. Det er et privilegium å få jobbe på et sted hvor det er plass til så mange forskjellige uttrykk for kunst og kreativitet – og viktig formidling: «Typisk dem» er en utstilling om fordommer. Den bør alle ta seg tid til å se.

Vi har mange gode samarbeidspartnere, for eksempel Mestringsguiden som driver kafeen for oss. De ansetter tidligere flyktninger med interesse for mat. Salwa for eksempel, er husstellærer fra Syria, hun baker de mest fantastiske kaker. Og så kan hun hekle hva som helst, hun skal ha hekleverksted hos oss snart, håper jeg.

Jeg jobber altfor mye. Noen ganger fordi det er mye å gjøre eller kveldsarrangementer, og noen ganger fordi vi rett og slett glemmer å gå hjem. Trives veldig godt på jobb. Det blir en del avspasering, så jeg pleier å ta lang sommerferie. Da kobler jeg av og leser bøker og sånn, for det klarer jeg ikke til vanlig.

Fritid

I helgene liker jeg å slappe av, rydde litt, lese papiraviser, lage mat, være med venner, finne på noe med barna. Blir jo litt cup og stevner da. Noen ganger er det aller beste å bare gå ut i byen å treffe noen og sette seg et sted og ta en øl eller tre.

Jeg liker å stå litt tidlig opp når jeg har fri – de lange frokostene – men ikke for lenge hvis det er sol, da er jo det instinktet der om at jeg må komme meg ut å finne på noe, gjerne gå opp til Kolsåstoppen eller på en bytur. Møte venner eller få besøk. Være litt tante. Svømme. Invitere til middag. Ha party. Helst litt av alt – det er en bra lørdag.

I travle tider blir det ikke mye tid til venner, kanskje en «AW» på fredagen eller en middag og konsert i ny og ne. Men jeg tror jeg er ganske god til å invitere, og ta kontakt. Skravle på telefonen. Stikke innom litt plutselig sånn som vi gjorde før.

Mer som dette: ,

Truls Valsgård

«Jeg har venner, men vi har alle blitt voksne. Folk har kjærester og barn som de må passe på. Da strekker ofte ikke tiden til for noen av oss.»

Arne Berg

«Har balkong i 11. etasje og flight radar på mobilen. Kan sitte en varm sommerkveld og følge flyvninger til hele verden med et glass hvitvin i hånden. Ja, det er sjukt.»

Marius Helgå

«Jeg driver med såkalt banehopping, hvor man prøver å få sett kamper på så mange baner som mulig. I 2018 så jeg totalt 106 fotballkamper.»

Leïla Rezzouk Rossow

«For tiden prøver jeg å skrive ned noen ord eller tanker som jeg kommer på når jeg står opp – før jeg har tittet på mobilen.»

Jarle Savio

Jarle Savio

«Jeg bor på en gård, og nå når det er vår må vi reparere gjerdene etter vinteren, gjøre klar grønnsaksåkeren, koke granskuddsirup, få ferdig drivhuset, flytte humleåkeren og alt annet som hører årstiden til.»

Frode Alnæs

«Jeg leser enten bok eller på nettbrett før jeg sovner. Hvis jeg går fjelltur eller en tur i løpet av dagen slukner jeg momentant.»

Tor Øyvind Westbye

«Ofte bruker jeg også YouTube som om det var podcast. Det vil si, jeg hører kun på audio selv om jeg spiller av en video.»

Inga Skalmeraas

«På jobb er det fint med musikk som er sånn passe up-tempo og som jeg blir litt glad og får energi av.»

Svein Graff

«Én er blitt ordfører, tre har lederjobber i NRK og én kommunikasjonsrådgiver med krisekommunikasjon som spesialfelt – så vi er godt skodd.»

Diverse

Adrian Søbyskogen

«For at jeg skal være produktiv må jeg ha fullstendig oversikt over kalenderen min. Det kommer så mye ad-hoc innimellom slaga, så jeg titter på kalenderen min hver eneste halvtime.»

Affi Torabbeigi

«Vi jobber med så små tidsmarginer at det ikke er rom for større forsinkelser. At alle kunder kommer tidsnok til timen sin er utrolig viktig!»

Nye intervjuer publiseres ikke lenger.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.

I 2022 har vi startet et annet prosjekt, kalt Indexi.no. Her vil interessante personer, severdige filmer og bra musikk indekseres løpende.