Mette Nygård Havre (Foto: Christin Eide)
(Foto: Christin Eide)

Mette Nygård Havre

«Jeg har prøvd å legge bort telefonen om kvelden, men da sover jeg bare dårligere. Jeg trenger en liten oppdatering før jeg klarer å koble av.»

Alder: 44 år
Yrke: Matredder

Søvn

Jeg legger meg rundt kl. 22 og står opp kl. 07.

Før jeg sovner skummer jeg gjennom nettavisene. Er morgendagens lokalavis lagt på nett så leser jeg den. Det første jeg gjør når jeg våkner er å lese gjennom Bergens Tidende og sjekke @spisoppmaten på Instagram. Jeg har prøvd å legge bort telefonen om kvelden, men da sover jeg bare dårligere. Jeg trenger en liten oppdatering før jeg klarer å koble av.

I perioder når det er mye å gjøre og jeg er mye på reise, så sover jeg dårligere. Jeg har ingen problemer med å komme meg gjennom dagen etter en dårlig natt, men blir ekstremt kveldstrøtt!

Mat

Jeg spiser alltid frokost. Jeg lager grøt som settes i kjøleskapet kvelden før. Det er havregryn, chiafrø og melk. Så topper jeg den med litt frukt om morningen. Det er den beste starten på dagen! Lunsj rundt kl. 12 er fast og så blir det middag i 17-tiden. Her er jeg rutinemenneske. Kroppen må ha skikkelig mat for å virke optimalt!

Jeg er veldig glad i å redde mat – derav min tittel matredder. Så jeg er ekstremt glad i mat der man for eksempel bruker hele grønnsaken, gårsdagens rester som trylles om til en ny rett dagen etter, eller et bananbrød laget av skikkelig brune og kjipe bananer. Bananbrød er en favoritt.

«En god og produktiv arbeidsdag kan være en dag der jeg har holdt et foredrag eller to, samtidig som jeg har vært i møte med kunder og fått landet nye ting som skal gjøres.»

Jobb

Jeg jobber i mitt eget selskap og har ikke vanlige arbeidsdager. Det er alltid noe som skal besvares i sosiale medier, alltid noen gode tips som bør legges ut. Men jeg starter likevel på hjemmekontoret hver dag kl. 08 om ikke jeg er ute og reiser. Jeg er mye rundt hos bedrifter, på skoler, konferanser etc. og holder foredrag om miljø og bærekraft. Da prøver jeg å være effektiv og jobbe mens jeg sitter på toget eller flyet. Noen arbeidsdager kan bli svært lange, men jeg er ekstremt glad i å jobbe. Jeg jobber tross alt med noe jeg brenner veldig for!

Jeg jobber nå med folkebevegelsen “Spis opp maten” og er mye på farten. Jeg holder foredrag for skoleelever, studenter, bedrifter og på ulike konferanser. Denne uken har jeg vært på både Mat- og landbrukskonferansen og på oppstart av klimaturné med Østfoldforskning og Østfold kommune. Samtidig har jeg lansert min første bok! Det vil si at den er lagt ut til forhåndssalg hos bokhandlerne på nett. Den kommer fysisk i butikk den 28. februar. Boken heter selvsagt «Spis opp maten». Den gir deg både restematoppskrifter og tips og triks til en mer miljøvennlig livsstil. Den kan lære deg å spare både miljø og lommebok. En vinn-vinn-situasjon som mange liker!

Jeg er nok inne i en periode nå der jeg er svært mye på jobb. Men jeg kobler av med trening og frisk luft. Jeg har også en familie som drar i meg og passer på at jeg ikke jobber absolutt hele tiden. Jeg kan nok bli litt flinkere til å koble ut, ja. Men det er jo så kjekt å jobbe!

Fritid

Jeg elsker å spenne på randoneskiene og gå på høye fjelltopper. Aller helst må det være løssnø som jeg kan kose meg i på vei ned. Jeg elsker å være på fjellet og suse nedover fjellsider. Da føler jeg meg i mitt ess! Heldigvis er hele familien skigal.

I helgene spiser jeg frokost med familien, jobber litt, sjekker sosiale medier og stikker ut på ski – hvis vi er til fjells!

Jeg har blitt mer og mer usosial på fritiden med årene. Jeg er så sosial på jobb. Men jeg har som mål i år at jeg skal bli flinkere til å treffe noen gode venninner.

Favorittsyslene er alpint, toppturer, løpe på fjellet. Være i bevegelse. Reise til leiligheten vi har på fjellet. Lage mat med barna.

Mer som dette: ,

Arne Berg

«Har balkong i 11. etasje og flight radar på mobilen. Kan sitte en varm sommerkveld og følge flyvninger til hele verden med et glass hvitvin i hånden. Ja, det er sjukt.»

Wasim Zahid

«Det beste jeg vet er å ligge på sofaen og se på TV-serier sammen med kona.»

Jimmy Westerheim

«For meg gir det ikke mening å ‘koble av’. Jobben min er både jobb, passion og fritid, og jeg har familie, venner og mening på arbeidsplassen.»

Kaveh Rashidi

«Hvis jeg har helt fri en hel helg er jeg sjelden hjemme. På sommerhalvåret er jeg på fisketur i telt, og i vinterhalvåret er det fjellet. Da girer jeg ned, lever enklere og får ned pulsen.»

Oda Faremo Lindholm

«I helgene sover jeg lenge, spiser lang frokost, trener, drikker kaffe eller øl med en venn og spiser middag med kjæresten min.»

Jørund Fluge Samuelsen

«Er på sett og vis en utrolig kjedelig fyr. Jeg er musiker og min kone er billedkunstner, så det hender folk blir skuffa over hvor streit vi lever fordi mange har en forestilling om hvordan enkelte yrkesgrupper lever og arbeider.»

Inga Skalmeraas

«På jobb er det fint med musikk som er sånn passe up-tempo og som jeg blir litt glad og får energi av.»

Johanne Magnus

«Når jeg jobber hjemme tar jeg meg selv i å høre på Norgesglasset. Det er koselig.»

Tina Wulf

«Som kommunikasjonssjef i en fotballklubb er det ofte lange dager, og jeg er stort sett alltid på jobb.»

Marius Helgå

«Jeg driver med såkalt banehopping, hvor man prøver å få sett kamper på så mange baner som mulig. I 2018 så jeg totalt 106 fotballkamper.»

Diverse

Hugo Strand

«Jeg tror faktisk jeg kunne gitt bort alle feriedager hvis jeg bare fikk beholde helgefrokostene med familien.»

Sissel Oliva Ødegård

«Vi har hatt tacofredag i snart 14 år – heldigvis har den utviklet seg litt etter hvert som barna har blitt eldre. Har fått oss limepresse, lager Pico de gallo og tortillalefser og sånn.»

Nye intervjuer publiseres hver ukedag.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.