(Foto: Jorunn Valle Nilsen)

Kaveh Rashidi

«Hvis jeg har helt fri en hel helg er jeg sjelden hjemme. På sommerhalvåret er jeg på fisketur i telt, og i vinterhalvåret er det fjellet. Da girer jeg ned, lever enklere og får ned pulsen.»

Alder: 30 år
Yrke: Lege. Forfatter. Lektor.

Søvn

Jeg pleier å legge meg rundt midnatt. Riktignok ønsker jeg å legge meg tidligere, og tenker ofte at jeg skal unne meg litt ekstra søvn, men det skjer aldri. Når klokka er ti og elleve er jeg bare rastløs og føler det er sløsing av tid å sove. Når jeg står opp avhenger først og fremst om jeg skal på fastlegekontoret. Der har jeg første pasient i 08-tida og må opp et par timer før. Ellers pleier jeg å våkne opp uten alarm i 08-09-tida. Unntaket er selvfølgelig når jeg jobber nattevakter, da sover jeg typisk 09-13.

Jeg sovner straks jeg legger hodet på puta, hvis jeg er hjemme. Til gjengjeld har jeg et helt udugelig sovehjerte andre steder. Uansett lengden på flyreise har jeg for eksempel aldri klart å sove på et fly. Og når jeg først sover, sliter jeg med å våkne med alarm. Jeg har enda ikke funnet en rutine som kan gjøre de første morgenminuttene mindre smertefulle.

Jeg tror jeg stort sett får nok søvn. Når jeg bare sover 4-5 timer på en natt merker jeg det knapt neste dag, så jeg kunne sikkert ha klart meg med mindre søvn.

Mat

Jeg er ikke noe frokostmenneske. Jeg klarer meg fint på sort kaffe frem til 11-12-tida, men har vendt meg til frokost av rutine og plikt. Da blir det gjerne noe kjedelig, som to knekkebrød med ost og skinke eller frokostblanding. Omtrent én gang i uka setter jeg en gjærdeig på kvelden og steker rundstykker, brioche eller liknende på morgenen. Men da må jeg ha fri, og jeg spiser helst ikke den ferske gjærbaksten før lunsjtider. På jobb er lunsjen kjedelig: Tre Wasa Husman-knekkebrød og makrell i tomat. Middag er derimot et viktig måltid. Jeg liker å lage alt fra scratch, det være seg pasta eller lasagneplater fra egg og mel, eller tacolefser fra maismel og vann. Og én helgedag i uken er det noe meditativt i å kjøpe gode råvarer sammen med kjæresten og lage noe nytt, gjerne inspirert av en YouTube-video fra en av flere kokker jeg følger.

Favorittrettene mine er veldig situasjonsavhengige. En kebab etter fest kan være det beste som eksisterer, men samme kebab kan være kvalm dagen etter. Ellers er jeg glad i mat som jeg har lagd selv og som har tatt tid å lage – for prosessen betyr ofte vel så mye som resultatet. Og hvis jeg ikke har tid, og ikke har drukket, så er go-to-middagen sushi. På drinksiden bestiller jeg for tiden hva enn som inneholder mezcal. Er jeg hjemme og skal unne meg noe, går det i øl fra de fjerneste mikrobryggeriene eller japansk whisky. Ellers går det i enorme mengder lettbrus hvis jeg har det tilgjengelig.

«Jeg er eksepsjonelt altetende. Det finnes ingenting jeg har sagt nei til å spise, og jeg har vært på noen ganske lange reiser omkring i verden. Apehjerner, kyllingfostre eller hypofysen til nyslakta lam. Alt må prøves.»

Jobb

Arbeidsdagen min, som fastlege, starter i 07-draget med papirarbeid før første pasient har time klokka 08.15. Så går det i ett til 15-tida i en kombinasjon av papirarbeid og pasienter. Gjerne så i ett at jeg ikke får gått på do eller spist ordentlig. Derfra går jeg en gang i blant på legevakt eller legebil, så da er det pasienter igjen frem til 23-tida. Etter hvert forstod jeg at det ikke var særlig bærekraftig å jobbe 07-23, så jeg har kuttet ned til 2-3 dager i uken på fastlegekontoret for å ha tid til frilanslivet: Skribent/forfatter, universitetslektor, foredragsholder osv.

For å ha en god og produktiv arbeidsdag må jeg komme tidlig i gang, ha store mengder koffein, og ha varierte arbeidsoppgaver. Aller helst skal jeg ha noe rett rundt hjørnet å glede meg til, ofte er mine mest produktive dager like før ferier for eksempel.

Nå om dagen skriver jeg ferdig en roman. Hvert ledige øyeblikk går til å revidere, setning for setning, før den skal tilbake til redaktøren i Gyldendal. Et prosjekt som viste seg å være langt mer omfattende enn jeg først hadde trodd.

Jeg er alltid på jobb, og sliter veldig med å koble av. Spesielt mobilen er noe jeg er avhengig av i så stor grad at det er et problem i en del settinger, for eksempel sosialt eller på jobb. Jeg prøver å legge inn aktiviteter i hverdagen der mobilen legges vekk, som treningsstudio og turer i naturen.

Fritid

Jeg har veldig store problemer med å slappe av hjemme, jeg vil alltid foretrekke å finne på noe. Og hvis jeg er hjemme og skal ha en avslappende kveld med kjæresten velger jeg ofte å multitaske inn noe produktivt og skapende, heller enn passiv avslapping. Det er noe jeg jobber aktivt med å fikse. Så med jevne mellomrom må jeg strukturert sette av tid til å gjøre ingenting.

Hjemme spiller jeg piano, da soner jeg faktisk ut og vekk fra omverdenen og føler ofte zen-øyeblikk. Hvis jeg er ute liker jeg å gå lange turer. Både gjennom byen og gjennom marka kan friste, avhengig av dagsformen.

Hvis jeg har helt fri en hel helg er jeg sjelden hjemme. På sommerhalvåret er jeg på fisketur i telt, og i vinterhalvåret er det fjellet. Da girer jeg ned, lever enklere og får ned pulsen.

Jeg møter venner langt sjeldnere enn jeg egentlig ønsker. Jeg får energi av andre mennesker, likevel klarer jeg alt for sjelden å finne tid og arenaer for å møte de jeg er glad i og som er glad i meg. Til gjengjeld chatter jeg ekstremt mye og fører gjerne konstant flere samtaler med en rekke venner.

Hvis jeg skal gjøre en hobby for å ha det gøy, så er det nok å spille sjakk. Men jeg er en såpass dårlig taper at det kan bli rimelig frustrerende for meg.

Mer som dette: ,

Truls Valsgård

«Jeg har venner, men vi har alle blitt voksne. Folk har kjærester og barn som de må passe på. Da strekker ofte ikke tiden til for noen av oss.»

Kari Hesthamar

«Eg likar godt å ha ro heime i helgene, kombinert med ein aktivitet. Blir glad kvar gong eg kjem meg på konsert, teater eller kino, men likar at i alle fall ein av dagane er heilt åpne.»

Mia Sofie Landsem

«Jeg jobber hardt for å forebygge digitale overgrep. Det tar mye av min energi, i tillegg til at studier og jobb tar mye av dagen. Jeg er ofte sliten, men det er verdt det!»

Marius Helgå

«Jeg driver med såkalt banehopping, hvor man prøver å få sett kamper på så mange baner som mulig. I 2018 så jeg totalt 106 fotballkamper.»

Frode Alnæs

«Jeg leser enten bok eller på nettbrett før jeg sovner. Hvis jeg går fjelltur eller en tur i løpet av dagen slukner jeg momentant.»

Fredrik Høyer

«Hvis man alltid er på jobb, jobber man ikke hardt nok, på en måte.»

Johanne Magnus

«Når jeg jobber hjemme tar jeg meg selv i å høre på Norgesglasset. Det er koselig.»

Inga Skalmeraas

«På jobb er det fint med musikk som er sånn passe up-tempo og som jeg blir litt glad og får energi av.»

Tete Lidbom

«Jeg tror jeg må vurdere et voksenliv hvor dagsfylla tar over for den mer anerkjente måten å feste på.»

Hilde Paula Heger Voldner

«Mitt favorittsted er Bohuslän sør i Sverige, der er det klatring i verdensklasse og dessuten kan man bade og spise jordbær og drikke billig øl.»

Diverse

Elin Østvik

«Jeg trives veldig godt i eget selskap. Kanskje litt for godt, for jeg er som regel hjemme alene. Jeg er alene, men ikke ensom.»

Lise Vermelid Kristoffersen (Foto: Ingeborg Løvlie)

Lise Vermelid Kristoffersen

«Pengesnakk er den hobbyen min som tar desidert mest tid om dagen, men også den som gir mest tilbake. Jeg digger å vise den positive siden av det å spare penger.»

Nye intervjuer publiseres ikke lenger.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.

I 2022 har vi startet et annet prosjekt, kalt Indexi.no. Her vil interessante personer, severdige filmer og bra musikk indekseres løpende.