(Foto: Signe Fuglesteg Luksengard)

Peter Daatland

«Jeg forsøker å leve som om jeg hadde en tegnestift i madrassen, og blir inspirert hver gang jeg får med meg en desimal av kulturlivet i Oslo.»

Alder: 28 år
Yrke: Journalist

Søvn

Jeg er besatt av åtte timers søvn, som jeg vanligvis får mellom 23.30 og 07.30. Leser høyt på senga for kona hver kveld. “Lørdagsstubber” skrevet av Alf Prøysen, for en lokalavis gjennom 20 år. Boka er på størrelse med en murstein, så rutinen vil vare lenge ennå. Jeg tenker mye på jobben min fordi jeg er så glad i den, og må derfor ha noen timer fri og en lørdagsstubb for å kjøle ned huet før jeg kan sove. Høytlesning har dessuten gjort meg bedre til å lese manus med et muntlig språk.

Kona hinter til at det er innbilning, men: Sover jeg bare en halvtime mindre, tenker jeg dårligere. Heldigvis står jeg sjelden opp før jeg har fått åtte timers søvn, fleksibel arbeidstid er en gave til produktiviteten. Når jeg våkner, er det alltid til et tidsinnstilt NRK P2, som både oppdaterer og reflekterer over hva som har skjedd i verden. Jeg er mest opptatt av det siste.

Mat

En to meter lang kropp krever mye mat. Havregryn til frokost holder så vidt til lunsj, som den siste tida har bestått av fire skiver rugbrød. Det holder så vidt til middag, som vanligvis inntas hjemme med kona.

I tjueårene har mye handlet om å realisere drømmen om å lage radio/podkast hver dag, og mine beste venner har dermed fått et forsprang på andre områder – som på kjøkkenet og i snekkerbua. Jeg jobber med saken, og kommer jeg i sonen med en god podkast, får jeg en uovervinnelig følelse av at jeg kan lage hva som helst. Når jeg blir sulten, er jeg farlig både for meg selv og omgivelsene. En gang opplevde jeg å se verden – bokstavelig talt – i svart/hvitt, før fargene vendte tilbake da jeg spiste. Spiser alt utenom mais. En sucker for alt med chevre eller artisjokk på.

«Musiker og pizzakokk Aleksander Johansen (tidl. Peloton, nå Postkontoret) tilfredsstiller mine matbehov på alle tenkelige vis

Jobb

Rutiner forhindrer jobben fra å bli altoppslukende. Hovedregelen er en arbeidshverdag fra 9 til 16.30. I en bransje og et samfunn som forventer at du er online, har jeg skrudd av alle varsler i et forsøk på å ta over kontrollen. Hvis alle parallelle prosjekter konstant oppsøker meg framfor at jeg oppsøker dem, er arbeidsdagen plutselig forbi. En god arbeidsdag er en dag hvor jeg makter å ta kontroll, og der er jeg helt avhengig av planleggingsappen Asana, som i kombinasjon med en fysisk almanakk hjelper meg med å sortere arbeidsoppgaver og tømme huet.

Det må heller ikke blir for stille: De gode ideene kommer gjerne brått på, og de beste tankene kommer uten tvil når jeg tenker høyt med andre. I høst ble mitt podkast-kollektiv Frekvens kjøpt opp av Filt, et skandinavisk produksjonsselskap jeg har beundret helt siden jeg oppdaget podkast-universet. Nå jobber jeg med å finne en god balanse mellom integritet og inntekt, og skynder meg langsomt med å bygge opp Filt Oslos portefølje på kvalitativt vis. Gleder meg stort til å vise fram flere pågående produksjoner.

Synkront med å produsere mer, arbeider jeg kontinuerlig med å jobbe smartere – dra ned tempoet, fordøye og tenke bedre tanker. Min første radiodokumentar, «Oskar går til Afrika» for P3 Dokumentar i 2015, lagde jeg hjemme på soverommet. Post it-lapper på veggene, én meter fra seng til jobb. Mitt første bud for selvstendig næringsdrivende er å skaffe seg et kontor, som jeg raskt gjorde etter dette, og som har hjulpet meg å danne et mentalt skille mellom jobb og fritid. Tidligere fikk jeg ofte litt panikk om jeg hadde flere timer fri foran meg, men nå har jeg begynt å bli glad i fritid.

Fritid

Jeg er hjemmekjær, samtidig er det ingenting som gir meg mer energi enn å oppdage nye horisonter. Forsøker derfor å leve som om jeg hadde en tegnestift i madrassen, og blir inspirert bortimot hver gang jeg får med meg en desimal av kulturlivet i Oslo. Gjerne i form av en film, rolige konserter eller hektisk klubb, samt arrangementer som Salonghistorier.

Når jeg har fri hører jeg gjerne en god podkast. Haha! Helgene er hellige, og tilbringes ofte med nære venner i storkollektivet Markveien 58 på Grünerløkka. Samtaler, et måltid, en film, et brettspill – gjerne med litt promille: Oppskriften på det danskene kaller «hygge».

Mer som dette:

Tete Lidbom

«Jeg tror jeg må vurdere et voksenliv hvor dagsfylla tar over for den mer anerkjente måten å feste på.»

Oda Vige Helle

«Ofte bruker jeg helgene på å gjøre det jeg ikke har fått gjort i uka. Jeg ser på Instagram at mange har gått tur, og tenker sånn er ikke jeg.»

Leikny Øgrim

«Jeg er med i Kvinnegruppa Ottar. Et motto kan være: Har du en kampsak som gjør deg forbanna, så trenger du ikke å kjede deg mer!»

Mia Sofie Landsem

«Jeg jobber hardt for å forebygge digitale overgrep. Det tar mye av min energi, i tillegg til at studier og jobb tar mye av dagen. Jeg er ofte sliten, men det er verdt det!»

Jarle Savio

Jarle Savio

«Jeg bor på en gård, og nå når det er vår må vi reparere gjerdene etter vinteren, gjøre klar grønnsaksåkeren, koke granskuddsirup, få ferdig drivhuset, flytte humleåkeren og alt annet som hører årstiden til.»

Inga Skalmeraas

«På jobb er det fint med musikk som er sånn passe up-tempo og som jeg blir litt glad og får energi av.»

Anne Nordheim

«Før kløna jeg mye med podkast; lasta ned fra de ulike pod’enes hjemmesider og sleit ofte med å få spilt av eller finne igjen nedlasta episoder.»

Svein Graff

«Én er blitt ordfører, tre har lederjobber i NRK og én kommunikasjonsrådgiver med krisekommunikasjon som spesialfelt – så vi er godt skodd.»

Hilde Paula Heger Voldner

«Mitt favorittsted er Bohuslän sør i Sverige, der er det klatring i verdensklasse og dessuten kan man bade og spise jordbær og drikke billig øl.»

Diverse

Jimmy Westerheim

«For meg gir det ikke mening å ‘koble av’. Jobben min er både jobb, passion og fritid, og jeg har familie, venner og mening på arbeidsplassen.»

Line Endresen Normann

«Jeg er glad i et hektisk program, men synes likevel det er viktig å ta seg tid til å stoppe ved kaffemaskinen for å diskutere små og store saker.»

Nye intervjuer publiseres ikke lenger.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.

I 2022 har vi startet et annet prosjekt, kalt Indexi.no. Her vil interessante personer, severdige filmer og bra musikk indekseres løpende.