(Foto: Erick Kjellevold)

Oda Vige Helle

«Ofte bruker jeg helgene på å gjøre det jeg ikke har fått gjort i uka. Jeg ser på Instagram at mange har gått tur, og tenker sånn er ikke jeg.»

Alder: 25 år
Yrke: Journalist og kritiker, litt masterstudent

Søvn

Jeg både legger meg og står opp så tidlig som mulig. Det vil si at jeg legger meg mellom 01 og 03, og står opp så snart jeg har klart å bli et menneske igjen – ofte rundt 10. Men hvis jeg ikke passer meg, sover jeg fort til 13, og det er jo aldri bra.

Om morgenen drikker jeg masse kaffe. Og så hjelper det alltid å gå ut døra. Som frilanser er det fristende å sitte hjemme, men da ødelegger man bare for seg selv. Det blir altfor slapt, og et par ganger har jeg sovna igjen på sofaen. Det har lært meg at jeg må gå ut for å begynne dagen, uansett hvor mye det regner, og uansett hvor forferdelig det føles.

Jeg tror jeg får nok søvn, men syns det er vanskelig å vite. Kroppen vil alltid ha mer liksom, det gjelder egentlig det meste. En jeg kjente sa en gang til meg at jeg har et maksimalistisk forhold til alt her i verden, og det er nok sant. Jeg kan nesten alltid spise mer, drikke mer, sove mer, være oppe lenger, rope høyere. Livet er en øvelse i å begrense seg. Hehe.

Mat

Jeg drikker alltid kaffe til frokost, og spiser havregryn eller knekkebrød. Hvis jeg drikker kaffe latte, regner jeg av og til det som frokost. I det siste har lunsjen vært banan og yoghurt. Jeg har en kollega som er inne i en rawfood-periode, så det hender jeg får sunn kake også. Middag spises litt for ofte ute, fordi jeg syns det er så inderlig kjedelig å lage mat til én. Jeg syns derimot det er hyggelig hvis vi er flere, så ofte tvinger jeg vennene mine til å komme på besøk. Da lager vi supper eller gryter eller andre lette ting.

Før drakk jeg alkohol nesten hver dag, men etter at livet mitt har blitt fylt opp med skriveoppdrag og mailer å forholde seg til, har jeg blitt mye flinkere til å bare gå hjem og legge meg, lese bok på senga og de greiene der. Ellers har jeg fått høre at jeg har et absurd forhold til soyasaus, som er noe av det aller beste jeg vet.

Jeg elsker Blom kaffebar i Bergen. Kanskje mest på grunn av en god venn som jobber der. Det jeg spiser oftest ute er pizza på Spesial eller Bien Centro eller TempoTempo eller Ferdinand på Engen el

Jobb

Jobbdagen min begynner ofte rundt ti, kanskje ni, hvis jeg er flink. Jeg skriver alltid en liste over hva som skal skje den dagen, med bokser som jeg kan huke av. Så skriver og leser og googler jeg meg fram i verden fram til rundt ett, for da må jeg spise. Da spiser og scroller og snakker jeg med venner (hvis noen er i nærheten), før jeg tar meg sammen og repeterer øvelsene fra tidlig på dagen. Noen dager jobber jeg til 17/18, andre til midnatt. Så går jeg hjem (eller ut) mens jeg føler at jeg burde få gjort mye mer.

En god dag betyr som regel at jeg har fullført noe. Det vil si lest ut en bok, skrevet ferdig et kapittel eller en analyse på masteren eller en tekst jeg jobber med. Eller sendt regninger. Jeg elsker å sende regninger. Det er liksom et low-key powermove. Gi meg penga mine.

Akkurat nå skal jeg egentlig skrive på en masteroppgave i nordisk litteratur. Men det som opptar dagene mine er Vagant, Bergens Tidende, Litteraturhuset i Bergen og (av og til) tekstredigering for Fett. Eller å lede en samtale i ny og ne.

Fritid

Jeg blir kjemperar og gjerne litt engstelig hvis jeg har vært for mye alene, et døgn for eksempel. Så jeg foretrekker definitivt å gå ut når jeg har fri. Jeg elsker å lese. Ofte sitter jeg med andre og leser. Eller tar quiz på kafé, det er jo en klassiker. Eller går ut og drikker. Jeg tenker ofte at jeg skal gå på teater eller kunstutstillinger, men det går veldig i perioder om jeg gjennomfører eller ikke.

Ofte bruker jeg helgene på å gjøre det jeg ikke har fått gjort i uka. Jeg ser på Instagram at mange har gått tur, og tenker «sånn er ikke jeg».

Jeg prøver å knuse patriarkatet litt hver dag. Og kapitalismen. Og den gryende høyrepopulismen, som er fryktelig skremmende. Og så har jeg slutta å fly og prøver å slutte å spise kjøtt (men jeg sprekker hver gang jeg er full) fordi vi koker kloden og jeg hater flyplasser. Også er Bergensbanen så fin! Hva annet trenger man enn den, liksom?

Mer som dette:

Oda Vige Helle

«Ofte bruker jeg helgene på å gjøre det jeg ikke har fått gjort i uka. Jeg ser på Instagram at mange har gått tur, og tenker sånn er ikke jeg.»

Kaveh Rashidi

«Hvis jeg har helt fri en hel helg er jeg sjelden hjemme. På sommerhalvåret er jeg på fisketur i telt, og i vinterhalvåret er det fjellet. Da girer jeg ned, lever enklere og får ned pulsen.»

Muna Jibril

«Jeg foretrekker definitivt å dra ut og finne på noe. Det er forsåvidt litt annerledes i mørketiden, hvor jeg helst vil ligge under dyna med en varmeflaske og se på Modern Family.»

Guttorm Andreasen

«Vi flyttet til Stavanger for ikke så lenge siden, og det meste av jobben min er andre steder, så jeg er mye på reise.»

Susanne Grina Lange

«Jeg hører helst på artister som First Aid Kit, Léon eller Maggie Rogers når jeg må konsentrere meg.»

Morten Jordal

«Jeg sitter i delvis åpent landskap og vi bytter litt på hvem som spiller på anlegget.»

Tina Wulf

«Som kommunikasjonssjef i en fotballklubb er det ofte lange dager, og jeg er stort sett alltid på jobb.»

Marius Helgå

«Jeg driver med såkalt banehopping, hvor man prøver å få sett kamper på så mange baner som mulig. I 2018 så jeg totalt 106 fotballkamper.»

Diverse

Anders Husa

«Det er lenge siden jeg følte jeg hadde typiske lørdager og søndager. Den eneste måten jeg merker at det er helg på er at det slutter å renne inn med e-poster.»

Affi Torabbeigi

«Vi jobber med så små tidsmarginer at det ikke er rom for større forsinkelser. At alle kunder kommer tidsnok til timen sin er utrolig viktig!»

Nye intervjuer publiseres hver ukedag.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.