(Foto: Erick Kjellevold)

Oda Vige Helle

«Ofte bruker jeg helgene på å gjøre det jeg ikke har fått gjort i uka. Jeg ser på Instagram at mange har gått tur, og tenker sånn er ikke jeg.»

Alder: 25 år
Yrke: Journalist og kritiker, litt masterstudent

Søvn

Jeg både legger meg og står opp så tidlig som mulig. Det vil si at jeg legger meg mellom 01 og 03, og står opp så snart jeg har klart å bli et menneske igjen – ofte rundt 10. Men hvis jeg ikke passer meg, sover jeg fort til 13, og det er jo aldri bra.

Om morgenen drikker jeg masse kaffe. Og så hjelper det alltid å gå ut døra. Som frilanser er det fristende å sitte hjemme, men da ødelegger man bare for seg selv. Det blir altfor slapt, og et par ganger har jeg sovna igjen på sofaen. Det har lært meg at jeg må gå ut for å begynne dagen, uansett hvor mye det regner, og uansett hvor forferdelig det føles.

Jeg tror jeg får nok søvn, men syns det er vanskelig å vite. Kroppen vil alltid ha mer liksom, det gjelder egentlig det meste. En jeg kjente sa en gang til meg at jeg har et maksimalistisk forhold til alt her i verden, og det er nok sant. Jeg kan nesten alltid spise mer, drikke mer, sove mer, være oppe lenger, rope høyere. Livet er en øvelse i å begrense seg. Hehe.

Mat

Jeg drikker alltid kaffe til frokost, og spiser havregryn eller knekkebrød. Hvis jeg drikker kaffe latte, regner jeg av og til det som frokost. I det siste har lunsjen vært banan og yoghurt. Jeg har en kollega som er inne i en rawfood-periode, så det hender jeg får sunn kake også. Middag spises litt for ofte ute, fordi jeg syns det er så inderlig kjedelig å lage mat til én. Jeg syns derimot det er hyggelig hvis vi er flere, så ofte tvinger jeg vennene mine til å komme på besøk. Da lager vi supper eller gryter eller andre lette ting.

Før drakk jeg alkohol nesten hver dag, men etter at livet mitt har blitt fylt opp med skriveoppdrag og mailer å forholde seg til, har jeg blitt mye flinkere til å bare gå hjem og legge meg, lese bok på senga og de greiene der. Ellers har jeg fått høre at jeg har et absurd forhold til soyasaus, som er noe av det aller beste jeg vet.

Jeg elsker Blom kaffebar i Bergen. Kanskje mest på grunn av en god venn som jobber der. Det jeg spiser oftest ute er pizza på Spesial eller Bien Centro eller TempoTempo eller Ferdinand på Engen el

Jobb

Jobbdagen min begynner ofte rundt ti, kanskje ni, hvis jeg er flink. Jeg skriver alltid en liste over hva som skal skje den dagen, med bokser som jeg kan huke av. Så skriver og leser og googler jeg meg fram i verden fram til rundt ett, for da må jeg spise. Da spiser og scroller og snakker jeg med venner (hvis noen er i nærheten), før jeg tar meg sammen og repeterer øvelsene fra tidlig på dagen. Noen dager jobber jeg til 17/18, andre til midnatt. Så går jeg hjem (eller ut) mens jeg føler at jeg burde få gjort mye mer.

En god dag betyr som regel at jeg har fullført noe. Det vil si lest ut en bok, skrevet ferdig et kapittel eller en analyse på masteren eller en tekst jeg jobber med. Eller sendt regninger. Jeg elsker å sende regninger. Det er liksom et low-key powermove. Gi meg penga mine.

Akkurat nå skal jeg egentlig skrive på en masteroppgave i nordisk litteratur. Men det som opptar dagene mine er Vagant, Bergens Tidende, Litteraturhuset i Bergen og (av og til) tekstredigering for Fett. Eller å lede en samtale i ny og ne.

Fritid

Jeg blir kjemperar og gjerne litt engstelig hvis jeg har vært for mye alene, et døgn for eksempel. Så jeg foretrekker definitivt å gå ut når jeg har fri. Jeg elsker å lese. Ofte sitter jeg med andre og leser. Eller tar quiz på kafé, det er jo en klassiker. Eller går ut og drikker. Jeg tenker ofte at jeg skal gå på teater eller kunstutstillinger, men det går veldig i perioder om jeg gjennomfører eller ikke.

Ofte bruker jeg helgene på å gjøre det jeg ikke har fått gjort i uka. Jeg ser på Instagram at mange har gått tur, og tenker «sånn er ikke jeg».

Jeg prøver å knuse patriarkatet litt hver dag. Og kapitalismen. Og den gryende høyrepopulismen, som er fryktelig skremmende. Og så har jeg slutta å fly og prøver å slutte å spise kjøtt (men jeg sprekker hver gang jeg er full) fordi vi koker kloden og jeg hater flyplasser. Også er Bergensbanen så fin! Hva annet trenger man enn den, liksom?

Mer som dette:

Tonje Blomseth

«Hvis jeg skal koble av må jeg rett og slett ut av sivilisasjon, bort fra internett og telefondekning i flere uker.»

Marte Øien

«I løpet av helgen lager jeg ferdig alle måltidene til lunsj, middag og mellommåltid for påfølgende uke. Putter det i matbokser og setter de klare i kjøleskapet.»

Linda Noor

«På kvelden pleier jeg ofte å drikke en kopp koffeinfri te, og slik roe meg ned. Ellers leser jeg tunge fagtekster på engelsk, da blir jeg nesten alltid stuptrøtt.»

Oda Faremo Lindholm

«I helgene sover jeg lenge, spiser lang frokost, trener, drikker kaffe eller øl med en venn og spiser middag med kjæresten min.»

Jan Kristoffer Dale

«Jeg er ganske hjemmekjær, når alt kommer til alt, men de dagene der humøret bare er helt på bunn har jeg funnet ut at jeg bare må komme meg ut. Helst i skauen. Det funker alltid.»

Morten Jordal

«Jeg sitter i delvis åpent landskap og vi bytter litt på hvem som spiller på anlegget.»

Markus Igeland

«Siden starten av mars har jeg heller hørt på lydbøker i Storytel. Først hørte jeg på Kosakkene av Leo Tolstoj, og den siste uka har jeg hørt på Grensen av Erika Fatland.»

Marius Helgå

«Jeg driver med såkalt banehopping, hvor man prøver å få sett kamper på så mange baner som mulig. I 2018 så jeg totalt 106 fotballkamper.»

Vegard Hansen

«Jeg lytter til lydbok før jeg sovner, eller til jeg sovner. Når jeg ikke lenger får med meg sammenhengen slår jeg av og sovner som en stein.»

Diverse

Foto: Espen Sturlason

Ruth Høyland Jønsrud

«Jeg prøver å være flink til å ikke fylle dagene med møter tett i tett, men legge inn tid til løpende oppgaver og etterarbeid etter møter – og ikke minst til å være til stede for medarbeiderne mine.»

Sissel Oliva Ødegård

«Vi har hatt tacofredag i snart 14 år – heldigvis har den utviklet seg litt etter hvert som barna har blitt eldre. Har fått oss limepresse, lager Pico de gallo og tortillalefser og sånn.»

Nye intervjuer publiseres hver ukedag.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.