(Foto: Erick Kjellevold)

Oda Vige Helle

«Ofte bruker jeg helgene på å gjøre det jeg ikke har fått gjort i uka. Jeg ser på Instagram at mange har gått tur, og tenker sånn er ikke jeg.»

Alder: 25 år
Yrke: Journalist og kritiker, litt masterstudent

Søvn

Jeg både legger meg og står opp så tidlig som mulig. Det vil si at jeg legger meg mellom 01 og 03, og står opp så snart jeg har klart å bli et menneske igjen – ofte rundt 10. Men hvis jeg ikke passer meg, sover jeg fort til 13, og det er jo aldri bra.

Om morgenen drikker jeg masse kaffe. Og så hjelper det alltid å gå ut døra. Som frilanser er det fristende å sitte hjemme, men da ødelegger man bare for seg selv. Det blir altfor slapt, og et par ganger har jeg sovna igjen på sofaen. Det har lært meg at jeg må gå ut for å begynne dagen, uansett hvor mye det regner, og uansett hvor forferdelig det føles.

Jeg tror jeg får nok søvn, men syns det er vanskelig å vite. Kroppen vil alltid ha mer liksom, det gjelder egentlig det meste. En jeg kjente sa en gang til meg at jeg har et maksimalistisk forhold til alt her i verden, og det er nok sant. Jeg kan nesten alltid spise mer, drikke mer, sove mer, være oppe lenger, rope høyere. Livet er en øvelse i å begrense seg. Hehe.

Mat

Jeg drikker alltid kaffe til frokost, og spiser havregryn eller knekkebrød. Hvis jeg drikker kaffe latte, regner jeg av og til det som frokost. I det siste har lunsjen vært banan og yoghurt. Jeg har en kollega som er inne i en rawfood-periode, så det hender jeg får sunn kake også. Middag spises litt for ofte ute, fordi jeg syns det er så inderlig kjedelig å lage mat til én. Jeg syns derimot det er hyggelig hvis vi er flere, så ofte tvinger jeg vennene mine til å komme på besøk. Da lager vi supper eller gryter eller andre lette ting.

Før drakk jeg alkohol nesten hver dag, men etter at livet mitt har blitt fylt opp med skriveoppdrag og mailer å forholde seg til, har jeg blitt mye flinkere til å bare gå hjem og legge meg, lese bok på senga og de greiene der. Ellers har jeg fått høre at jeg har et absurd forhold til soyasaus, som er noe av det aller beste jeg vet.

Jeg elsker Blom kaffebar i Bergen. Kanskje mest på grunn av en god venn som jobber der. Det jeg spiser oftest ute er pizza på Spesial eller Bien Centro eller TempoTempo eller Ferdinand på Engen el

Jobb

Jobbdagen min begynner ofte rundt ti, kanskje ni, hvis jeg er flink. Jeg skriver alltid en liste over hva som skal skje den dagen, med bokser som jeg kan huke av. Så skriver og leser og googler jeg meg fram i verden fram til rundt ett, for da må jeg spise. Da spiser og scroller og snakker jeg med venner (hvis noen er i nærheten), før jeg tar meg sammen og repeterer øvelsene fra tidlig på dagen. Noen dager jobber jeg til 17/18, andre til midnatt. Så går jeg hjem (eller ut) mens jeg føler at jeg burde få gjort mye mer.

En god dag betyr som regel at jeg har fullført noe. Det vil si lest ut en bok, skrevet ferdig et kapittel eller en analyse på masteren eller en tekst jeg jobber med. Eller sendt regninger. Jeg elsker å sende regninger. Det er liksom et low-key powermove. Gi meg penga mine.

Akkurat nå skal jeg egentlig skrive på en masteroppgave i nordisk litteratur. Men det som opptar dagene mine er Vagant, Bergens Tidende, Litteraturhuset i Bergen og (av og til) tekstredigering for Fett. Eller å lede en samtale i ny og ne.

Fritid

Jeg blir kjemperar og gjerne litt engstelig hvis jeg har vært for mye alene, et døgn for eksempel. Så jeg foretrekker definitivt å gå ut når jeg har fri. Jeg elsker å lese. Ofte sitter jeg med andre og leser. Eller tar quiz på kafé, det er jo en klassiker. Eller går ut og drikker. Jeg tenker ofte at jeg skal gå på teater eller kunstutstillinger, men det går veldig i perioder om jeg gjennomfører eller ikke.

Ofte bruker jeg helgene på å gjøre det jeg ikke har fått gjort i uka. Jeg ser på Instagram at mange har gått tur, og tenker «sånn er ikke jeg».

Jeg prøver å knuse patriarkatet litt hver dag. Og kapitalismen. Og den gryende høyrepopulismen, som er fryktelig skremmende. Og så har jeg slutta å fly og prøver å slutte å spise kjøtt (men jeg sprekker hver gang jeg er full) fordi vi koker kloden og jeg hater flyplasser. Også er Bergensbanen så fin! Hva annet trenger man enn den, liksom?

Mer som dette:

Kari Slaatsveen

«I sommer har jeg syklet noen ganger ned til Tjøme for å sitte barnevakt. Det blir fort rundt 24 mil på halvannet døgn og det gjør meg godt.»

Truls Valsgård

«Jeg har venner, men vi har alle blitt voksne. Folk har kjærester og barn som de må passe på. Da strekker ofte ikke tiden til for noen av oss.»

Kaveh Rashidi

«Hvis jeg har helt fri en hel helg er jeg sjelden hjemme. På sommerhalvåret er jeg på fisketur i telt, og i vinterhalvåret er det fjellet. Da girer jeg ned, lever enklere og får ned pulsen.»

Hanne-Lene Dahlgren

«Jeg gjorde hobbyen min om til jobb da jeg sluttet i Google for å jobbe med å få flere nordmenn til å få øynene opp for vegetarmat.»

Guro Kleveland

«Jobben i medielivet så langt er ganske lik jobben i kommunikasjonslivet på noen sentrale punkt: Du har alltid en sak å gjøre, og du har alltid en deadline. Og jeg elsker det.»

Inga Skalmeraas

«På jobb er det fint med musikk som er sånn passe up-tempo og som jeg blir litt glad og får energi av.»

Susanne Grina Lange

«Jeg hører helst på artister som First Aid Kit, Léon eller Maggie Rogers når jeg må konsentrere meg.»

Ole Martin Årst (Foto: NRK)

Ole Martin Årst

«Jeg trives når det er mye å gjøre, gjerne litt hektisk. Nå er vi alle medeiere i selskapet og det gjør helt klart noe med motivasjonen.»

Svein Graff

«Én er blitt ordfører, tre har lederjobber i NRK og én kommunikasjonsrådgiver med krisekommunikasjon som spesialfelt – så vi er godt skodd.»

Diverse

Marianne Pfeffer Gjengedal

«Tiden der matstylister brukte hårspray og erstattet iskrem med potetmos er lenge forbi, jeg bruker utelukkende produsentens egne varer.»

Mari Melilot

«Middag er ofte på barnas premisser. Før brukte vi timesvis på matlaging hver kveld, men nå bruker vi den tiden sammen med barna og spiser mat som de liker.»

Nye intervjuer publiseres ikke lenger.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.

I 2022 har vi startet et annet prosjekt, kalt Indexi.no. Her vil interessante personer, severdige filmer og bra musikk indekseres løpende.