(Foto: Erick Kjellevold)

Oda Vige Helle

«Ofte bruker jeg helgene på å gjøre det jeg ikke har fått gjort i uka. Jeg ser på Instagram at mange har gått tur, og tenker sånn er ikke jeg.»

Alder: 25 år
Yrke: Journalist og kritiker, litt masterstudent

Søvn

Jeg både legger meg og står opp så tidlig som mulig. Det vil si at jeg legger meg mellom 01 og 03, og står opp så snart jeg har klart å bli et menneske igjen – ofte rundt 10. Men hvis jeg ikke passer meg, sover jeg fort til 13, og det er jo aldri bra.

Om morgenen drikker jeg masse kaffe. Og så hjelper det alltid å gå ut døra. Som frilanser er det fristende å sitte hjemme, men da ødelegger man bare for seg selv. Det blir altfor slapt, og et par ganger har jeg sovna igjen på sofaen. Det har lært meg at jeg må gå ut for å begynne dagen, uansett hvor mye det regner, og uansett hvor forferdelig det føles.

Jeg tror jeg får nok søvn, men syns det er vanskelig å vite. Kroppen vil alltid ha mer liksom, det gjelder egentlig det meste. En jeg kjente sa en gang til meg at jeg har et maksimalistisk forhold til alt her i verden, og det er nok sant. Jeg kan nesten alltid spise mer, drikke mer, sove mer, være oppe lenger, rope høyere. Livet er en øvelse i å begrense seg. Hehe.

Mat

Jeg drikker alltid kaffe til frokost, og spiser havregryn eller knekkebrød. Hvis jeg drikker kaffe latte, regner jeg av og til det som frokost. I det siste har lunsjen vært banan og yoghurt. Jeg har en kollega som er inne i en rawfood-periode, så det hender jeg får sunn kake også. Middag spises litt for ofte ute, fordi jeg syns det er så inderlig kjedelig å lage mat til én. Jeg syns derimot det er hyggelig hvis vi er flere, så ofte tvinger jeg vennene mine til å komme på besøk. Da lager vi supper eller gryter eller andre lette ting.

Før drakk jeg alkohol nesten hver dag, men etter at livet mitt har blitt fylt opp med skriveoppdrag og mailer å forholde seg til, har jeg blitt mye flinkere til å bare gå hjem og legge meg, lese bok på senga og de greiene der. Ellers har jeg fått høre at jeg har et absurd forhold til soyasaus, som er noe av det aller beste jeg vet.

Jeg elsker Blom kaffebar i Bergen. Kanskje mest på grunn av en god venn som jobber der. Det jeg spiser oftest ute er pizza på Spesial eller Bien Centro eller TempoTempo eller Ferdinand på Engen el

Jobb

Jobbdagen min begynner ofte rundt ti, kanskje ni, hvis jeg er flink. Jeg skriver alltid en liste over hva som skal skje den dagen, med bokser som jeg kan huke av. Så skriver og leser og googler jeg meg fram i verden fram til rundt ett, for da må jeg spise. Da spiser og scroller og snakker jeg med venner (hvis noen er i nærheten), før jeg tar meg sammen og repeterer øvelsene fra tidlig på dagen. Noen dager jobber jeg til 17/18, andre til midnatt. Så går jeg hjem (eller ut) mens jeg føler at jeg burde få gjort mye mer.

En god dag betyr som regel at jeg har fullført noe. Det vil si lest ut en bok, skrevet ferdig et kapittel eller en analyse på masteren eller en tekst jeg jobber med. Eller sendt regninger. Jeg elsker å sende regninger. Det er liksom et low-key powermove. Gi meg penga mine.

Akkurat nå skal jeg egentlig skrive på en masteroppgave i nordisk litteratur. Men det som opptar dagene mine er Vagant, Bergens Tidende, Litteraturhuset i Bergen og (av og til) tekstredigering for Fett. Eller å lede en samtale i ny og ne.

Fritid

Jeg blir kjemperar og gjerne litt engstelig hvis jeg har vært for mye alene, et døgn for eksempel. Så jeg foretrekker definitivt å gå ut når jeg har fri. Jeg elsker å lese. Ofte sitter jeg med andre og leser. Eller tar quiz på kafé, det er jo en klassiker. Eller går ut og drikker. Jeg tenker ofte at jeg skal gå på teater eller kunstutstillinger, men det går veldig i perioder om jeg gjennomfører eller ikke.

Ofte bruker jeg helgene på å gjøre det jeg ikke har fått gjort i uka. Jeg ser på Instagram at mange har gått tur, og tenker «sånn er ikke jeg».

Jeg prøver å knuse patriarkatet litt hver dag. Og kapitalismen. Og den gryende høyrepopulismen, som er fryktelig skremmende. Og så har jeg slutta å fly og prøver å slutte å spise kjøtt (men jeg sprekker hver gang jeg er full) fordi vi koker kloden og jeg hater flyplasser. Også er Bergensbanen så fin! Hva annet trenger man enn den, liksom?

Mer som dette:

Rikke Askersrud

«Når jobben er å utvikle TV-programmer er det jo også sånn at man er skrudd på hele døgnet. Alt inspirerer og den minste ting kan skape en idé.»

Sidsel Wold

«Ettersom periodene som korrespondent er på fire år vil jeg bruke tiden mest mulig effektivt, for å gjøre en best mulig jobb for NRK som gav meg muligheten til å rapportere herfra.»

Are Shaw Waage

«Jeg opplever at jeg har en viktig og svært meningsfull jobb og at veldig mange er avhengig av at jeg lykkes og gjør en god jobb. Det engasjementet er vanskelig å legge fra seg.»

Gaute Eiterjord

«Når eg er på eit landsmøte eller landsstyremøte – ein dag kor du sit i eit møterom heile dagen – så har eg null apetitt. Mens når eg går på fjelltur et eg som ein hest.»

Anders Tangen

«Når jeg kommer hjem fra jobb prøver jeg å legge bort mobilen og det hender faktisk av og til at jeg ikke rører den før neste morgen. Synes det er befriende å være off, og gjør det så ofte jeg har mulighet.»

Anne Nordheim

«Før kløna jeg mye med podkast; lasta ned fra de ulike pod’enes hjemmesider og sleit ofte med å få spilt av eller finne igjen nedlasta episoder.»

Johanne Magnus

«Når jeg jobber hjemme tar jeg meg selv i å høre på Norgesglasset. Det er koselig.»

Hilde Paula Heger Voldner

«Mitt favorittsted er Bohuslän sør i Sverige, der er det klatring i verdensklasse og dessuten kan man bade og spise jordbær og drikke billig øl.»

Tina Wulf

«Som kommunikasjonssjef i en fotballklubb er det ofte lange dager, og jeg er stort sett alltid på jobb.»

Diverse

Affi Torabbeigi

«Vi jobber med så små tidsmarginer at det ikke er rom for større forsinkelser. At alle kunder kommer tidsnok til timen sin er utrolig viktig!»

Hugo Strand

«Jeg tror faktisk jeg kunne gitt bort alle feriedager hvis jeg bare fikk beholde helgefrokostene med familien.»

Nye intervjuer publiseres ikke lenger.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.

I 2022 har vi startet et annet prosjekt, kalt Indexi.no. Her vil interessante personer, severdige filmer og bra musikk indekseres løpende.