Arne Berg

«Har balkong i 11. etasje og flight radar på mobilen. Kan sitte en varm sommerkveld og følge flyvninger til hele verden med et glass hvitvin i hånden. Ja, det er sjukt.»

Alder: 59 år
Yrke: Programleder/reporter Jungeltelegrafen NRK P2

Søvn

Jeg har begynt å “gubbvakna”, som de sier i Sverige. Vekking kvart på sju er malen, men da har jeg vanligvis vært våken en (god) stund. Jeg er glad hvis telefonen ikke viser et tidspunkt som begynner med 04 når jeg våkner, men stadig oftere ser jeg femtallet. Jeg legger meg et eller annet sted mellom elleve og ett, bortsett fra i helgene, når det av og til bikker to. Problemet er at jeg fremdeles våkner seksish. Livet, lizm.

Det blir ikke nok søvn. Det hender en gang hver tredje uke eller så at jeg tar en nitimers, men det kompenserer ikke for alle gangene jeg stopper på fem. Løsningen er kaffe, kaffe og atter kaffe. Pleier å ha en nedperiode rundt klokka ett eller to på dagen, men er ganske produktiv, til og med kreativ, på dager etter en kort natt.

Har lest på senga hele livet. Det er mest der jeg leser. Og det hender rett som det er at jeg våkner med en bok over ansiktet.

Mat

Frokost: to rugbrød med pålegg. Har lagt min elsk på sterk Ajvar med Jarlsberg. Tomat eller agurk på toppen. Må også ha noe søtt, helst bitter appelsinmarmelade på skive to. Kaldt vann, to espresso. Det er en vane så fast at det nesten er skummelt. I helgene skeier jeg ut med finere brød og eggerøre med god spansk skinke.

Lunsj: salat med en eller annen form for protein, ofte egg. Vann og kaffe. Det viktigste med middag er at den lages, helst fra bunn av, hver dag. Det fører i hektiske perioder til at det blir noe enkelt, men generelt er jeg glad i mat med tradisjon. Den trenger ikke være norsk, selv om jeg er veldig glad i norsk tradisjonsmat. Vinneren når jeg har gjester er en klassisk tapasrett – gratinerte blåskjell med mer enn en anelse chili.

Som den eneste i Norge drikker jeg aldri øl klokken sju om morran på Gardermoen. Slik føles det, i hvert fall. Men ellers er jeg fryktelig glad i øl. Og vin. Og en god dram.

«Nordés gin fra Galicia gjør verdens beste GT. Du finner den på taxfree på alle spanske flyplasser. Den hvite krukka. Don’t miss.»

Jobb

Som journalist er jeg mye ute av huset og på reise, men når jeg er på Marienlyst og produserer, varer dagen fra 09-16.30. Det er en sannhet med modifikasjoner, for alt handler om deadline, så det hender jeg sitter klokka sju på en fredag og sliter med programvare som streiker eller intervju som måtte gjøres samme ettermiddag.

For å ha en god arbeidsdag må alt virke og ingen må forstyrre. Alt handler om å produsere, så mange forskjellige produksjoner på en gang kan gjøre en mann svimmel av og til. Men har rolige dager også, hvor det ryddes og føres skjemaer. De dagene er jeg egentlig ganske glad i.

Jeg er musikkjournalist, jeg er alltid på jobb. Hører på nyheter om morgenen, etterpå er det musikk på øret til jeg legger meg. Renner på konserter, er på festivaler og lytter gjennom 30-40 nye skiver hver måned. Diskuterer musikk med folk til alle døgnets tider. Jeg elsker jobben min.

Henter meg inn med faste treninger og lange turer i Østmarka. Plukker sopp, går på ski og sykler. Man skal jo ikke bare leve, man skal jo også overleve. Sopplukking er forresten undervurdert som treningsform. Man blir søkksvett.

Fritid

Når jeg har råd, drar jeg gjerne ut og finner på noe. Har gjenoppdaget kinoen som arena i det siste, og konserttilbudet i Oslo er økonomisk ruinerende for oss som tar en øl på konsert. Har noen få gode venner som jeg har matorgier med ukentlig.

Jeg trives utmerket i mitt eget hjem, og tilbringer mye tid der (det høres kanskje ikke sånn ut?). Og så bruker jeg nærliggende turområder absolutt hele tiden, om så bare en kveldstur rundt Østensjøvannet. Man blir glad av fuglelivet der. Har balkong i 11. etasje og flight radar på mobilen. Kan sitte en varm sommerkveld og følge flyvninger til hele verden med et glass hvitvin i hånden. Ja, det er sjukt, jeg vet.

Jeg drar gjerne ut i skogen, lørdag eller søndag, gjerne begge dager. I ski- og soppsesongen definitivt begge. Hjem før polet stenger og deretter sette på en gryte (i sesongen med fersk sopp!). Spise og drikke med gode venner lørdag, og gjerne søndag også. På sommeren byttes det hele ut med bading og grill.

Jeg har en indre krets, hvor stikkordene musikk, ski, sopp og matlaging går igjen. Og så fotball da. Alltid fotball (her snakker vi om å SE fotball, ikke spille. Knærne tåler det ikke lenger, akk).

Jeg spiller gitar og tegner ustoppelig, men regner ingen av delene som hobby. Hobby er et tulleord. Jeg gjør det for egen sjelefreds skyld, ikke for å ha noe å gjøre på fritida. Regnes å rense to kilo traktkantarell mens man drikker iskald hvitvin som hobby? I så fall, der har du min høsthobby. Jeg regner det mer som meditasjon.

Mer som dette:

Anders Gran

«Husker noen venner og jeg skulle se hvem som klarte å være våken lengst da vi var yngre. Etter 24 timer begynte jeg å bli skikkelig paranoid, og klarte ikke helt å skille drøm og virkelighet.»

Tete Lidbom

«Jeg tror jeg må vurdere et voksenliv hvor dagsfylla tar over for den mer anerkjente måten å feste på.»

Mia Sofie Landsem

«Jeg jobber hardt for å forebygge digitale overgrep. Det tar mye av min energi, i tillegg til at studier og jobb tar mye av dagen. Jeg er ofte sliten, men det er verdt det!»

Marte Øien

«I løpet av helgen lager jeg ferdig alle måltidene til lunsj, middag og mellommåltid for påfølgende uke. Putter det i matbokser og setter de klare i kjøleskapet.»

Fredrik Høyer

«Hvis man alltid er på jobb, jobber man ikke hardt nok, på en måte.»

Muna Jibril

«Jeg foretrekker definitivt å dra ut og finne på noe. Det er forsåvidt litt annerledes i mørketiden, hvor jeg helst vil ligge under dyna med en varmeflaske og se på Modern Family.»

Morten Jordal

«Jeg sitter i delvis åpent landskap og vi bytter litt på hvem som spiller på anlegget.»

Anne Nordheim

«Før kløna jeg mye med podkast; lasta ned fra de ulike pod’enes hjemmesider og sleit ofte med å få spilt av eller finne igjen nedlasta episoder.»

Tina Wulf

«Som kommunikasjonssjef i en fotballklubb er det ofte lange dager, og jeg er stort sett alltid på jobb.»

Diverse

Hugo Strand

«Jeg tror faktisk jeg kunne gitt bort alle feriedager hvis jeg bare fikk beholde helgefrokostene med familien.»

Jan Kristoffer Dale

«Jeg er ganske hjemmekjær, når alt kommer til alt, men de dagene der humøret bare er helt på bunn har jeg funnet ut at jeg bare må komme meg ut. Helst i skauen. Det funker alltid.»

Nye intervjuer publiseres ikke lenger.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.

I 2022 har vi startet et annet prosjekt, kalt Indexi.no. Her vil interessante personer, severdige filmer og bra musikk indekseres løpende.