(Foto: Johs. Bøe)

Unni Wilhelmsen

«To søndager i året står jeg hele dagen og lager 50 liter bolognese og linsegryte som jeg fryser ned for sesongen.»

Alder: 47 år
Yrke: Konsertmusiker (vokal, gitar, piano), komponist, tekstforfatter og illustratør

Søvn

Jeg legger meg senere enn de fleste, mellom klokka 02 og 04. Står opp når jeg må, avhengig av om jeg må rekke et fly eller andre avtaler. Jeg ser på dokumentarer eller spiller mysteriespill på mobil eller iPad før jeg sovner. Katta krever fast kvelds- og morgenkosing, og siden vi deler pute, kan det bli noen myke, rolige morgener når jeg ikke er ute og reiser. Er jeg på turné, dropper jeg alltid frokost for å få så mye søvn som mulig. Vi jobber til sent på natta, men må likevel stå opp tidlig for å komme oss hjem eller til neste konsertby.

Jeg får aldri nok søvn på turné, men sover mye når jeg er hjemme. Jeg er ganske dreven på lite søvn, så det påvirker ikke personligheten min nevneverdig. Jeg kan være kjempetrøtt før en konsert, men det blåses bort av adrenalin så fort jeg går på scenen.

Mat

Jeg spiser som regel ikke frokost. Kun en banan og litt hjemmelaget smoothie. Jeg lager skikkelig, hjemmelaget middag med mye grønnsaker. To søndager i året står jeg hele dagen og lager 50 liter bolognese og linsegryte som jeg fryser ned for sesongen. Jeg blir mer sulten om kvelden enn på dagtid, så da gjelder det å ikke ha masse godis i skapet.

Jeg er ikke så glad i tradisjonell, norsk husmannskost, og kunne heller spist meg mett på ostefylte jalapeños eller pizza på julaften. Jeg kan spise de fleste måltider uten kjøtt og fisk, men er ikke vegetarianer. Jeg er helt klart født i feil land, for jeg digger indisk, italiensk og meksikansk mat. Det beste jeg vet er salmiakklakris. På jobb får jeg servert hvitvin.

«Den grønne, indiske tandooriretten “garlic chicken” tester jeg ut på indiske restauranter over hele verden. Kyllingbitene er knallgrønne (de bruker konditorfarge) og jeg lager dem selv hjemme, men jeg er alltid på jakt etter “det beste indiske måltidet”

Jobb

Våkner på hotellrom etter alt for lite søvn, og må rekke et fly. Reiser til en ny by, prøver å få oversikt over “skumle mailer” som har kommet siden sist jeg var på nett. Går gjennom dagsplan og detaljer, drar rett på lydsjekk når jeg lander, setter opp pop-up-bildeutstilling (jeg lager bilder som jeg selger etter konsertene), går gjennom låtlista, spiser middag, går på scenen og spiller solokonsert, selger bilder og CD-er og snakker med publikum. Rigger ned og drar til nytt hotell og sjekker inn, spiser resten av en pizza (hvis det var det jeg fikk til middag), sovner seint, ser på noe på mac’en eller spiller et spill, og stiller klokka til vekking om ca 3-4 timer. Så er det på’n igjen. Hvis jeg er hjemme kan jeg ligge i senga en hel dag og svare på henvendelser, mail, sms, Facebook og messenger, uten å komme helt i mål.

En god og produktiv dag har jeg hvis telefonen ikke ringer konstant, og at ingen banker, regnskapsførere eller offentlige kontorer ber meg om å være detektiv på tematikk som overhodet ikke tilhører min ekspertise. Jeg bruker så mange timer og dager i uka på kontorarbeid, regnskap og korrespondanse at jeg nesten ikke får tid til å øve, spille, komponere og være kreativ. Hvis jeg skal lage bilder, gjør jeg det om natta, ellers er det alltid noe som dukker opp som må løses, og som i det offentliges øyne haster mer enn å lære seg den nye låta man skal spille på TV dagen etter. Det er fryktelig vanskelig å få tid og ro til å produsere kreative ting når du også driver egen bedrift og eget plateselskap uten andre ansatte.

Jeg har kjøpt meg en ny, nydelig el-gitar, som jeg må bli flinkere til å spille på. Det må øves inn nytt vokalrepertoar før neste turné som starter i midten av januar, og jeg må lære meg et nytt tegneprogram og digitalt tegnebrett jeg kjøpte for tre år siden, men enda ikke har rukket å teste. Så prøver jeg i tillegg å få trent nok tennis, som jeg har holdt på med i 35 år.

Jeg er alltid på jobb, på én eller annen måte. Men jeg kan “stenge hodet” i noen dager av gangen, og late som om alt som venter ikke eksisterer. Problemet er bare at jeg ikke har noen vikar, så hvis jeg venter med å gjøre ting, får jeg fire ganger så mange uløste oppgaver når jeg “kobler på” igjen. Ganske stressende og utypisk, siden de fleste andre kan være borte fra jobb hvis de er syke, eller har en kollega som kan ta over i en periode. Slik er det ikke for musikere, og jeg har aldri vært borte fra jobb én eneste dag pga sykdom, og jeg har spilt over 2600 konserter på 22 år. Aldri én avlysning!

Fritid

Jeg reiser så mye og opplever masse over hele verden, at jeg må være hjemme for å slappe av. Jeg møter på det meste flere hundre mennesker i uka, så en fridag for meg betyr ikke å sitte på Facebook eller i telefonen hele dagen, men heller legge mobilen i en skuff.

Jeg kan godt gå ut og spise middag eller møte venner når jeg har fri, men helst liker jeg å stå alene i 20 timer i strekk på kjøkkenet mitt og lage bilder mens jeg hører på dokumentarer og drikker vin. Men siden jeg tross alt tjener penger på bildene jeg lager, så har jeg jo ikke ordentlig fri de 20 timene jeg holder på heller. Jeg har noen bestevenninner jeg spiller i band med, og ofte tar vi en tredagers hos meg, hvor de overnatter, vi lager mat, øver, ser film og skravler. Men vi prøver alltid å få til å øve, så det er ikke helt fri for oss som er musikere, men vi er heldige som har en trio med tre bestevenninner. Vi har det veldig gøy sammen!

På lørdager drar jeg tidlig på jobb, har lydsjekk og rigging og forberedelser i flere timer, spiser middag med lydteknikeren og evt. medmusikanter, spiller konsert, sovner seint, står opp tidlig på søndag, drar hjem eller til kjæresten min, bestiller take-away, ligger på sofaen og ser film.

Har ikke tid til å møte venner annet enn på ukedager og i jula. Siden jeg sjelden kan komme i bursdager, bryllup, innflytningsfester eller vennefester, så er jeg nødt til å stille opp når de har sine årlige julefester. Så da spiser og drikker vi sammen, eller vi går på hverandres premierer og konserter hvis vi kan. Jeg har mange kreative venner, nesten alle er musikere eller skuespillere eller kunstnere.

Tennis er nesten det eneste jeg rekker utenom jobben, men jeg liker også estetiske adventure-spill med mysterier og intrikate oppgaver. Jeg tegner og lager masse bilder, men det har blitt en del av konsertjobben og er ikke lenger noen hobby. Jeg hadde en stor separatutstilling i 2018, og selger bilder fortløpende gjennom webben min: unniwilhelmsen.com.

Mer som dette:

Tete Lidbom

«Jeg tror jeg må vurdere et voksenliv hvor dagsfylla tar over for den mer anerkjente måten å feste på.»

Lise Vermelid Kristoffersen (Foto: Ingeborg Løvlie)

Lise Vermelid Kristoffersen

«Pengesnakk er den hobbyen min som tar desidert mest tid om dagen, men også den som gir mest tilbake. Jeg digger å vise den positive siden av det å spare penger.»

Mia Sofie Landsem

«Jeg jobber hardt for å forebygge digitale overgrep. Det tar mye av min energi, i tillegg til at studier og jobb tar mye av dagen. Jeg er ofte sliten, men det er verdt det!»

Rune Gjelberg

«Selv om det er hardt å få opp øynene noen ganger, kan jeg ikke tenke meg en bedre måte å våkne på enn en stemme som sier ‘Pappa?’.»

Unni Wilhelmsen

«To søndager i året står jeg hele dagen og lager 50 liter bolognese og linsegryte som jeg fryser ned for sesongen.»

Anders Tangen

«Når jeg kommer hjem fra jobb prøver jeg å legge bort mobilen og det hender faktisk av og til at jeg ikke rører den før neste morgen. Synes det er befriende å være off, og gjør det så ofte jeg har mulighet.»

Inga Skalmeraas

«På jobb er det fint med musikk som er sånn passe up-tempo og som jeg blir litt glad og får energi av.»

Anne Nordheim

«Før kløna jeg mye med podkast; lasta ned fra de ulike pod’enes hjemmesider og sleit ofte med å få spilt av eller finne igjen nedlasta episoder.»

Tina Wulf

«Som kommunikasjonssjef i en fotballklubb er det ofte lange dager, og jeg er stort sett alltid på jobb.»

Marius Helgå

«Jeg driver med såkalt banehopping, hvor man prøver å få sett kamper på så mange baner som mulig. I 2018 så jeg totalt 106 fotballkamper.»

Diverse

Mari Melilot

«Middag er ofte på barnas premisser. Før brukte vi timesvis på matlaging hver kveld, men nå bruker vi den tiden sammen med barna og spiser mat som de liker.»

Leikny Øgrim

«Jeg er med i Kvinnegruppa Ottar. Et motto kan være: Har du en kampsak som gjør deg forbanna, så trenger du ikke å kjede deg mer!»

Nye intervjuer publiseres hver ukedag.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.