(Foto: Johs. Bøe)

Unni Wilhelmsen

«To søndager i året står jeg hele dagen og lager 50 liter bolognese og linsegryte som jeg fryser ned for sesongen.»

Alder: 47 år
Yrke: Konsertmusiker (vokal, gitar, piano), komponist, tekstforfatter og illustratør

Søvn

Jeg legger meg senere enn de fleste, mellom klokka 02 og 04. Står opp når jeg må, avhengig av om jeg må rekke et fly eller andre avtaler. Jeg ser på dokumentarer eller spiller mysteriespill på mobil eller iPad før jeg sovner. Katta krever fast kvelds- og morgenkosing, og siden vi deler pute, kan det bli noen myke, rolige morgener når jeg ikke er ute og reiser. Er jeg på turné, dropper jeg alltid frokost for å få så mye søvn som mulig. Vi jobber til sent på natta, men må likevel stå opp tidlig for å komme oss hjem eller til neste konsertby.

Jeg får aldri nok søvn på turné, men sover mye når jeg er hjemme. Jeg er ganske dreven på lite søvn, så det påvirker ikke personligheten min nevneverdig. Jeg kan være kjempetrøtt før en konsert, men det blåses bort av adrenalin så fort jeg går på scenen.

Mat

Jeg spiser som regel ikke frokost. Kun en banan og litt hjemmelaget smoothie. Jeg lager skikkelig, hjemmelaget middag med mye grønnsaker. To søndager i året står jeg hele dagen og lager 50 liter bolognese og linsegryte som jeg fryser ned for sesongen. Jeg blir mer sulten om kvelden enn på dagtid, så da gjelder det å ikke ha masse godis i skapet.

Jeg er ikke så glad i tradisjonell, norsk husmannskost, og kunne heller spist meg mett på ostefylte jalapeños eller pizza på julaften. Jeg kan spise de fleste måltider uten kjøtt og fisk, men er ikke vegetarianer. Jeg er helt klart født i feil land, for jeg digger indisk, italiensk og meksikansk mat. Det beste jeg vet er salmiakklakris. På jobb får jeg servert hvitvin.

«Den grønne, indiske tandooriretten “garlic chicken” tester jeg ut på indiske restauranter over hele verden. Kyllingbitene er knallgrønne (de bruker konditorfarge) og jeg lager dem selv hjemme, men jeg er alltid på jakt etter “det beste indiske måltidet”

Jobb

Våkner på hotellrom etter alt for lite søvn, og må rekke et fly. Reiser til en ny by, prøver å få oversikt over “skumle mailer” som har kommet siden sist jeg var på nett. Går gjennom dagsplan og detaljer, drar rett på lydsjekk når jeg lander, setter opp pop-up-bildeutstilling (jeg lager bilder som jeg selger etter konsertene), går gjennom låtlista, spiser middag, går på scenen og spiller solokonsert, selger bilder og CD-er og snakker med publikum. Rigger ned og drar til nytt hotell og sjekker inn, spiser resten av en pizza (hvis det var det jeg fikk til middag), sovner seint, ser på noe på mac’en eller spiller et spill, og stiller klokka til vekking om ca 3-4 timer. Så er det på’n igjen. Hvis jeg er hjemme kan jeg ligge i senga en hel dag og svare på henvendelser, mail, sms, Facebook og messenger, uten å komme helt i mål.

En god og produktiv dag har jeg hvis telefonen ikke ringer konstant, og at ingen banker, regnskapsførere eller offentlige kontorer ber meg om å være detektiv på tematikk som overhodet ikke tilhører min ekspertise. Jeg bruker så mange timer og dager i uka på kontorarbeid, regnskap og korrespondanse at jeg nesten ikke får tid til å øve, spille, komponere og være kreativ. Hvis jeg skal lage bilder, gjør jeg det om natta, ellers er det alltid noe som dukker opp som må løses, og som i det offentliges øyne haster mer enn å lære seg den nye låta man skal spille på TV dagen etter. Det er fryktelig vanskelig å få tid og ro til å produsere kreative ting når du også driver egen bedrift og eget plateselskap uten andre ansatte.

Jeg har kjøpt meg en ny, nydelig el-gitar, som jeg må bli flinkere til å spille på. Det må øves inn nytt vokalrepertoar før neste turné som starter i midten av januar, og jeg må lære meg et nytt tegneprogram og digitalt tegnebrett jeg kjøpte for tre år siden, men enda ikke har rukket å teste. Så prøver jeg i tillegg å få trent nok tennis, som jeg har holdt på med i 35 år.

Jeg er alltid på jobb, på én eller annen måte. Men jeg kan “stenge hodet” i noen dager av gangen, og late som om alt som venter ikke eksisterer. Problemet er bare at jeg ikke har noen vikar, så hvis jeg venter med å gjøre ting, får jeg fire ganger så mange uløste oppgaver når jeg “kobler på” igjen. Ganske stressende og utypisk, siden de fleste andre kan være borte fra jobb hvis de er syke, eller har en kollega som kan ta over i en periode. Slik er det ikke for musikere, og jeg har aldri vært borte fra jobb én eneste dag pga sykdom, og jeg har spilt over 2600 konserter på 22 år. Aldri én avlysning!

Fritid

Jeg reiser så mye og opplever masse over hele verden, at jeg må være hjemme for å slappe av. Jeg møter på det meste flere hundre mennesker i uka, så en fridag for meg betyr ikke å sitte på Facebook eller i telefonen hele dagen, men heller legge mobilen i en skuff.

Jeg kan godt gå ut og spise middag eller møte venner når jeg har fri, men helst liker jeg å stå alene i 20 timer i strekk på kjøkkenet mitt og lage bilder mens jeg hører på dokumentarer og drikker vin. Men siden jeg tross alt tjener penger på bildene jeg lager, så har jeg jo ikke ordentlig fri de 20 timene jeg holder på heller. Jeg har noen bestevenninner jeg spiller i band med, og ofte tar vi en tredagers hos meg, hvor de overnatter, vi lager mat, øver, ser film og skravler. Men vi prøver alltid å få til å øve, så det er ikke helt fri for oss som er musikere, men vi er heldige som har en trio med tre bestevenninner. Vi har det veldig gøy sammen!

På lørdager drar jeg tidlig på jobb, har lydsjekk og rigging og forberedelser i flere timer, spiser middag med lydteknikeren og evt. medmusikanter, spiller konsert, sovner seint, står opp tidlig på søndag, drar hjem eller til kjæresten min, bestiller take-away, ligger på sofaen og ser film.

Har ikke tid til å møte venner annet enn på ukedager og i jula. Siden jeg sjelden kan komme i bursdager, bryllup, innflytningsfester eller vennefester, så er jeg nødt til å stille opp når de har sine årlige julefester. Så da spiser og drikker vi sammen, eller vi går på hverandres premierer og konserter hvis vi kan. Jeg har mange kreative venner, nesten alle er musikere eller skuespillere eller kunstnere.

Tennis er nesten det eneste jeg rekker utenom jobben, men jeg liker også estetiske adventure-spill med mysterier og intrikate oppgaver. Jeg tegner og lager masse bilder, men det har blitt en del av konsertjobben og er ikke lenger noen hobby. Jeg hadde en stor separatutstilling i 2018, og selger bilder fortløpende gjennom webben min: unniwilhelmsen.com.

Mer som dette:

Mina Helene Hadjian

«Det er sjelden at jeg får til veldig mye ved å ha hjemmekontor. Jeg må være rundt folk og bli inspirert, for at arbeidsdagen skal bli god.»

Marta Breen

«Jeg leser stort sett tegneserier på senga. Enten en god tegneserieroman eller blader som Pondus.»

Gunnar Tjomlid

«Hobbyer er for det meste foto/video, YouTube-binging og onani. Sistnevnte tar en del tid, men da raner jeg i det minste ingen banker eller går ute og tagger.»

Margreth Olin

«Få ting gir så mye energi som å være ute å danse en natt.»

Marius Viken

«Møter jeg ekstreme ekstroverter må jeg ofte sove en time eller to rett etterpå. Begynner heldigvis å få mye sosial trening, så terskelen for andre begynner bli høy.»

Morten Jordal

«Jeg sitter i delvis åpent landskap og vi bytter litt på hvem som spiller på anlegget.»

Markus Igeland

«Siden starten av mars har jeg heller hørt på lydbøker i Storytel. Først hørte jeg på Kosakkene av Leo Tolstoj, og den siste uka har jeg hørt på Grensen av Erika Fatland.»

Tete Lidbom

«Jeg tror jeg må vurdere et voksenliv hvor dagsfylla tar over for den mer anerkjente måten å feste på.»

Ole Martin Årst (Foto: NRK)

Ole Martin Årst

«Jeg trives når det er mye å gjøre, gjerne litt hektisk. Nå er vi alle medeiere i selskapet og det gjør helt klart noe med motivasjonen.»

Diverse

Adrian Søbyskogen

«For at jeg skal være produktiv må jeg ha fullstendig oversikt over kalenderen min. Det kommer så mye ad-hoc innimellom slaga, så jeg titter på kalenderen min hver eneste halvtime.»

Carina Carl

«Balanse mellom jobb og fritid er ferskvare, og en konstant avveining og prøvelse. Jeg skiller mellom det jeg kan påvirke, og det som er utenfor min kontroll.»

Nye intervjuer publiseres ikke lenger.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.

I 2022 har vi startet et annet prosjekt, kalt Indexi.no. Her vil interessante personer, severdige filmer og bra musikk indekseres løpende.