Thomas Isak Michael “Talawa” Prestø

«Jeg er mest produktiv når jeg vet at jeg jobber for noen. Altså, ikke en sjef, men det å skape muligheter for noen jeg er glad i. Det er motivasjon.»

Alder: 35 år
Yrke: Kunstnerisk leder, Tabanka Dance Ensemble

Søvn

Jeg legger meg ofte ca 02:30 og er oppe 06:00. Eller så legger jeg meg 03:30 og er oppe 08:00. Det er mye jobb å drive et eget dansekompani, lære opp dansere, drive ungdomsarbeid og konsulentvirksomhet på siden.

Jeg programmerer kroppen til å sovne og våkne basert på hvilken musikk jeg hører på. Soca-musikk (“Soul of Calypso”, red.anm.) på morgenen fungerer bedre enn kaffe. På kvelden hører jeg på lyder av tordenstorm. Hvis jeg har nerver hører jeg på spirituelle sanger for å roe ned først. Hvis ikke får man bare urolige drømmer. Å programmere døgnrytme etter musikk var noe jeg lærte på turné. Når man reiser over flere tidssoner er det viktig å ha noe annet å gå etter enn hvilken tid på døgnet kroppen tror det er.

Jeg har ikke fått nok søvn på flere år. Det er for mye å gjøre. Jeg har arvet etter bestefar at jeg ikke trenger så mye heller. I Karibia hadde slavene 16-timers arbeidsdager i flere hundre år. Bestefar påstår at det er noe av grunnen til at vi ikke trenger så mye, de som overlevde var de som ikke trengte så mye søvn. Tja… Jeg vet også at ikke mange levde stort forbi 30…nå som jeg er 35 skjønner jeg det. Jeg må jobbe meg oppover mot 8 timer søvn snart, merker jeg.

Mat

Jeg spiser litt for sjelden frokost. Jeg foretrekker varm lunsj. Det henger igjen fra da jeg bodde i Spania. Brødskiver er liksom frokost og kveldsmat, jeg føler ikke helt at det funker til lunsj eller middag. Jeg kan derimot spise salat som lunsj, det går greit. Jeg har begynt å foretrekke å ikke spise så tungt på kvelden, så jeg prøver å gjøre lunsj til det store måltidet. Det passer også fint med at jeg ofte underviser i dans på kvelden. Det er ikke gøy å undervise på tom mage, og det blir ofte for sent om man spiser tungt etterpå.

Jeg spiser ikke noe som er ferdig fabrikkert. Grandiosa osv. er ikke noe for meg. Jeg er trent til å lage mat fra scratch. Før lagde jeg egen tomatpuré og foretrekker å lage eget smør. Det startet egentlig da det var såkalt «smørkrise», noe jeg ikke helt forstår. Det var fløte tilgjengelig så det var ikke noen god grunn til at vi ikke hadde smør. Jeg ble irritert og laget eget. Fant ut at litt under to kartonger fløte er en hel smørboks. Smaken er så fersk når du lager selv. Man smaker at den fra butikken er gammel. Man kan bruke salt for å få den til å smake enda bedre, blande inn urter, chili, hvitløk – alt hva man ønsker. Folk synes det er rart helt til de smaker det eller lager mat med det. Da forstår de. De blir også overrasket over hvor utrolig lett det er å lage smør.

«Oksehale, caribbean style, er en av favorittrettene mine. Lager det når jeg skal unne meg noe. Eller kyllinglår marinert over natten, så stekt i brunt sukker, så kokt i marinaden.»

Jobb

For et par uker siden ble jeg ferdig med en premiere på Dansens Hus. I:Object. Nå jobber jeg med å forberede neste show, og prøver å få til en turné. Leder et utvalg for Kulturrådet. Tar en mastergrad i koreografi og gjør en del konsulentarbeid på natta for å betale regningene. Det er egentlig morsomt, folk føler jeg gjør mye, men jeg gjør faktisk mindre nå enn jeg har gjort på mange år.

Arbeidsdagen starter kl. 06 eller 08. Jeg er som oftest ferdig med det jeg skal gjøre rundt 23:00. Da slapper jeg litt av og så forbereder jeg neste dag.

Jeg bruker en app som hindrer sosiale medier og lignende på laptopen mens jeg jobber. Det hjelper på konsentrasjonen. Et hyggelig måltid med de jeg jobber for motiverer meg alltid. Jeg er mest produktiv når jeg vet at jeg jobber for noen. Altså, ikke en sjef, men det å skape muligheter for noen jeg er glad i. Det er motivasjon.

Trikset er å jobbe med folk som gjør livet ditt like rikt som fritid. Jeg har det egentlig best når jeg jobber og nå er jeg så heldig at jeg får jobbe med dans, som jeg elsker. I tillegg jobber jeg mot rasisme og for likeverd, som er mine grunnverdier. Så jobbene mine beriker livet mitt. Det er bedre enn søvn. Ha, ha, det er i alle fall det jeg sier til meg selv hver morgen.

Fritid

Hvis jeg har fri vil jeg slappe av hjemme med god mat og folk jeg liker. Lørdag betyr administrativt arbeid. Sender ut faktura og gjør regnskap. Det er også da jeg tar igjen det jeg ikke rakk i løpet av uken. God middag på kvelden eller noe sosial omgang. Dette er om vi ikke har innstudering eller opptredener. Søndager er det Tabanka-trening fra 14 til 19.

Jeg møter venner og folk jeg er glad i hver eneste dag. Det er den eneste måten å komme seg gjennom dagene på. Jeg liker å lage mat og samle venner. De er morsomme, og maten jeg lager er god.

Mer som dette:

Sidsel Wold

«Ettersom periodene som korrespondent er på fire år vil jeg bruke tiden mest mulig effektivt, for å gjøre en best mulig jobb for NRK som gav meg muligheten til å rapportere herfra.»

Linda Noor

«På kvelden pleier jeg ofte å drikke en kopp koffeinfri te, og slik roe meg ned. Ellers leser jeg tunge fagtekster på engelsk, da blir jeg nesten alltid stuptrøtt.»

Marius Helgå

«Jeg driver med såkalt banehopping, hvor man prøver å få sett kamper på så mange baner som mulig. I 2018 så jeg totalt 106 fotballkamper.»

Jørund Fluge Samuelsen

«Er på sett og vis en utrolig kjedelig fyr. Jeg er musiker og min kone er billedkunstner, så det hender folk blir skuffa over hvor streit vi lever fordi mange har en forestilling om hvordan enkelte yrkesgrupper lever og arbeider.»

Anne Bitsch

«Jeg er en følsom person som lett tar inn inntrykk og andres sinnsstemninger, så trenger mer tid alene for å hente meg inn enn tidligere.»

Tor Øyvind Westbye

«Ofte bruker jeg også YouTube som om det var podcast. Det vil si, jeg hører kun på audio selv om jeg spiller av en video.»

Anne Nordheim

«Før kløna jeg mye med podkast; lasta ned fra de ulike pod’enes hjemmesider og sleit ofte med å få spilt av eller finne igjen nedlasta episoder.»

Hilde Paula Heger Voldner

«Mitt favorittsted er Bohuslän sør i Sverige, der er det klatring i verdensklasse og dessuten kan man bade og spise jordbær og drikke billig øl.»

Ole Martin Årst (Foto: NRK)

Ole Martin Årst

«Jeg trives når det er mye å gjøre, gjerne litt hektisk. Nå er vi alle medeiere i selskapet og det gjør helt klart noe med motivasjonen.»

Diverse

Eivor Øvrebø

«De må tåle å bli refset litt, det er godt ment for at de skal bli dyktige modeller.»

Francesco Vivaldi

«Jobben som anestesilege ved et lokalsykehus er veldig variert. Nå nylig stilte jeg som tillitsvalgt og skal forhandle om ny arbeidstid.»

Nye intervjuer publiseres ikke lenger.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.

I 2022 har vi startet et annet prosjekt, kalt Indexi.no. Her vil interessante personer, severdige filmer og bra musikk indekseres løpende.