Thomas Isak Michael “Talawa” Prestø

«Jeg er mest produktiv når jeg vet at jeg jobber for noen. Altså, ikke en sjef, men det å skape muligheter for noen jeg er glad i. Det er motivasjon.»

Alder: 35 år
Yrke: Kunstnerisk leder, Tabanka Dance Ensemble

Søvn

Jeg legger meg ofte ca 02:30 og er oppe 06:00. Eller så legger jeg meg 03:30 og er oppe 08:00. Det er mye jobb å drive et eget dansekompani, lære opp dansere, drive ungdomsarbeid og konsulentvirksomhet på siden.

Jeg programmerer kroppen til å sovne og våkne basert på hvilken musikk jeg hører på. Soca-musikk (“Soul of Calypso”, red.anm.) på morgenen fungerer bedre enn kaffe. På kvelden hører jeg på lyder av tordenstorm. Hvis jeg har nerver hører jeg på spirituelle sanger for å roe ned først. Hvis ikke får man bare urolige drømmer. Å programmere døgnrytme etter musikk var noe jeg lærte på turné. Når man reiser over flere tidssoner er det viktig å ha noe annet å gå etter enn hvilken tid på døgnet kroppen tror det er.

Jeg har ikke fått nok søvn på flere år. Det er for mye å gjøre. Jeg har arvet etter bestefar at jeg ikke trenger så mye heller. I Karibia hadde slavene 16-timers arbeidsdager i flere hundre år. Bestefar påstår at det er noe av grunnen til at vi ikke trenger så mye, de som overlevde var de som ikke trengte så mye søvn. Tja… Jeg vet også at ikke mange levde stort forbi 30…nå som jeg er 35 skjønner jeg det. Jeg må jobbe meg oppover mot 8 timer søvn snart, merker jeg.

Mat

Jeg spiser litt for sjelden frokost. Jeg foretrekker varm lunsj. Det henger igjen fra da jeg bodde i Spania. Brødskiver er liksom frokost og kveldsmat, jeg føler ikke helt at det funker til lunsj eller middag. Jeg kan derimot spise salat som lunsj, det går greit. Jeg har begynt å foretrekke å ikke spise så tungt på kvelden, så jeg prøver å gjøre lunsj til det store måltidet. Det passer også fint med at jeg ofte underviser i dans på kvelden. Det er ikke gøy å undervise på tom mage, og det blir ofte for sent om man spiser tungt etterpå.

Jeg spiser ikke noe som er ferdig fabrikkert. Grandiosa osv. er ikke noe for meg. Jeg er trent til å lage mat fra scratch. Før lagde jeg egen tomatpuré og foretrekker å lage eget smør. Det startet egentlig da det var såkalt «smørkrise», noe jeg ikke helt forstår. Det var fløte tilgjengelig så det var ikke noen god grunn til at vi ikke hadde smør. Jeg ble irritert og laget eget. Fant ut at litt under to kartonger fløte er en hel smørboks. Smaken er så fersk når du lager selv. Man smaker at den fra butikken er gammel. Man kan bruke salt for å få den til å smake enda bedre, blande inn urter, chili, hvitløk – alt hva man ønsker. Folk synes det er rart helt til de smaker det eller lager mat med det. Da forstår de. De blir også overrasket over hvor utrolig lett det er å lage smør.

«Oksehale, caribbean style, er en av favorittrettene mine. Lager det når jeg skal unne meg noe. Eller kyllinglår marinert over natten, så stekt i brunt sukker, så kokt i marinaden.»

Jobb

For et par uker siden ble jeg ferdig med en premiere på Dansens Hus. I:Object. Nå jobber jeg med å forberede neste show, og prøver å få til en turné. Leder et utvalg for Kulturrådet. Tar en mastergrad i koreografi og gjør en del konsulentarbeid på natta for å betale regningene. Det er egentlig morsomt, folk føler jeg gjør mye, men jeg gjør faktisk mindre nå enn jeg har gjort på mange år.

Arbeidsdagen starter kl. 06 eller 08. Jeg er som oftest ferdig med det jeg skal gjøre rundt 23:00. Da slapper jeg litt av og så forbereder jeg neste dag.

Jeg bruker en app som hindrer sosiale medier og lignende på laptopen mens jeg jobber. Det hjelper på konsentrasjonen. Et hyggelig måltid med de jeg jobber for motiverer meg alltid. Jeg er mest produktiv når jeg vet at jeg jobber for noen. Altså, ikke en sjef, men det å skape muligheter for noen jeg er glad i. Det er motivasjon.

Trikset er å jobbe med folk som gjør livet ditt like rikt som fritid. Jeg har det egentlig best når jeg jobber og nå er jeg så heldig at jeg får jobbe med dans, som jeg elsker. I tillegg jobber jeg mot rasisme og for likeverd, som er mine grunnverdier. Så jobbene mine beriker livet mitt. Det er bedre enn søvn. Ha, ha, det er i alle fall det jeg sier til meg selv hver morgen.

Fritid

Hvis jeg har fri vil jeg slappe av hjemme med god mat og folk jeg liker. Lørdag betyr administrativt arbeid. Sender ut faktura og gjør regnskap. Det er også da jeg tar igjen det jeg ikke rakk i løpet av uken. God middag på kvelden eller noe sosial omgang. Dette er om vi ikke har innstudering eller opptredener. Søndager er det Tabanka-trening fra 14 til 19.

Jeg møter venner og folk jeg er glad i hver eneste dag. Det er den eneste måten å komme seg gjennom dagene på. Jeg liker å lage mat og samle venner. De er morsomme, og maten jeg lager er god.

Mer som dette:

Kjersti Wøien Håland

«Eg likar best å skrive og sidan skriving er jobben min så veit eg ikkje alltid kva eg skal ta meg til når eg har fri.»

Wasim Zahid

«Det beste jeg vet er å ligge på sofaen og se på TV-serier sammen med kona.»

Gaute Eiterjord

«Når eg er på eit landsmøte eller landsstyremøte – ein dag kor du sit i eit møterom heile dagen – så har eg null apetitt. Mens når eg går på fjelltur et eg som ein hest.»

Gunnar Tjomlid

«Hobbyer er for det meste foto/video, YouTube-binging og onani. Sistnevnte tar en del tid, men da raner jeg i det minste ingen banker eller går ute og tagger.»

Pål Moddi Knutsen

«Selv etter å ha levd som musiker i tolv år, synes jeg det er vanskelig å kalle det for en jobb.»

Charlotte Myrbråten

«Jeg blir aldri tørst, så jeg må ha på alarm på mobilen om at jeg må huske å drikke vann.»

Anne Nordheim

«Før kløna jeg mye med podkast; lasta ned fra de ulike pod’enes hjemmesider og sleit ofte med å få spilt av eller finne igjen nedlasta episoder.»

Morten Jordal

«Jeg sitter i delvis åpent landskap og vi bytter litt på hvem som spiller på anlegget.»

Svein Graff

«Én er blitt ordfører, tre har lederjobber i NRK og én kommunikasjonsrådgiver med krisekommunikasjon som spesialfelt – så vi er godt skodd.»

Vegard Hansen

«Jeg lytter til lydbok før jeg sovner, eller til jeg sovner. Når jeg ikke lenger får med meg sammenhengen slår jeg av og sovner som en stein.»

Diverse

Marianne Pfeffer Gjengedal

«Tiden der matstylister brukte hårspray og erstattet iskrem med potetmos er lenge forbi, jeg bruker utelukkende produsentens egne varer.»

Jimmy Westerheim

«For meg gir det ikke mening å ‘koble av’. Jobben min er både jobb, passion og fritid, og jeg har familie, venner og mening på arbeidsplassen.»

Nye intervjuer publiseres hver ukedag.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.