(Foto: Anne Valeur)

Signe Fuglesteg Luksengard

«Før var eg alltid på jobb, no har eg blitt opptatt av å ha fritid. Har starta å legge igjen macen på studio – slik at eg ikkje kan arbeide til seint.»

Alder: 28 år
Yrke: Fotograf

Søvn

Eg treng mykje søvn, men er dårleg på å legge meg. Ein ganske dårleg kombinasjon. Eg prøver å bli flinkare på å legge meg til rundt elleve – halv tolv, men klokka blir fort ett eller to. Kvelden og natta er så fin å jobbe på, prate på og kose seg med. Før var eg dårleg til å stå opp, då følte eg at alt flaut resten av dagen. Har derfor skjønt at dagen blir best om eg følger denne rutina: vaknar til alarmen kvart på åtte, står opp etter hovudnyheitene er ferdige, litt over åtte. Ete ein god frukost. Vere på studio ni-halv ti, seinast ti.

Eg sovnar som regel med ein gong. Å ha gode morgonar er et prosjekt eg prøver å bli litt betre på. Der kan eg gjerne få innspel. Foreløpig synest eg radio er fint, og at etter ein dusj er eg vaken. Synest det er veldig fint dei gongene eg har tid til å sitte nede og nyte ein god frukost, ei avis, radio, musikk eller eit selskap. Det blir dessverre litt for sjeldan.

Det går dårleg når eg får for lite søvn over lang tid. Då blir eg meir emosjonell og følsom, etterkvart slapp og tiltakslaus og så sjuk i form av feber. Det er vanskeleg å merke det før det har gått for langt. I sommar gjekk det så langt at eg blødde naseblod kvar dag og måtte sette av ein månad for å komma meg. No når eg ser symptoma som dét komme, må eg lytte til kroppen og heller sove litt lengre, ta ettermiddagslurar eller ha ei «nedehelg» der eg berre kvilar.

Mat

Eg er glad i brødskiva, men har også prøvd å baka knekkebrød og musli. Lunsj er som regel brødskive med egg på kontoret. Mellommåltid ofte cottage cheese med frukt og honning. Middagen blir fort litt sein, men til gjengjeld god og roleg – og det er kjekkast om det har vore eit lite prosjekt der eg har lært noko nytt.

Eg likar veldig godt restaurantar som Habibi, Ahaan/Plah, Lille Saigon, Tekehtopa. Også likar eg veldig godt å laga mat sjølv. Favoritten er andebryst med honning, lauk og hermetisert fersken. Mat går litt i fasar for min del. Forrige veke var det ein del pho, ei vietnamesisk nuddelsuppe. Før det ein del supper som rødbetsuppe med chevrekrem og jordskokksuppe. I haust gjekk det i ein del vilt-eksperiment som med reinsdyr og rype. Av fisk er torsk favoritten. Ja, og taco kan jo vere alt mogeleg moro. Aller kjekkast er det om ein kan hauste maten sjølv. Nyttårsforsettet i år er å sanke meir – både bra økonomisk, miljøvennleg og veldig kjekt.

«Då eg var litt yngre kunne eg klare meg på to glas vatn om dagen. Heilt idiotisk.»

Jobb

I haust gav eg ut ei fotobok, den prøver eg å hjelpe vidare ut i verda både i form av salg, foredrag, festivalar. Arbeidsdagen starter fra rundt 9-10 og varer til alt mellom 15 og 21. Eg må ha ei notatbok der eg skriv alt eg må gjere, har lyst til å gjere og småting eg må fikse ila dagen.

Før var eg alltid på jobb, no har eg blitt opptatt av å ha fritid, og har starta å legge igjen macen på studio – slik at eg ikkje kan arbeide til seint. Eg prøver så godt eg kan å la jobben ligge etter kl. 18. Mailen går som regel ingen plass før neste arbeidsdag uansett, så eg prøver å svare på jobbrelaterte ting innanfor kontortida.

Fritid

Eg likar veldig godt å reise ut og finne på noko, men er også heilt avhengig av å ha heimetid og nedetid. Eg veit ikkje om det finst nokon typisk lurdag eller sundag, men eg likar å sova litt lengre enn i vekene, gjere noko aktivt/prosjekt og enten slappe av eller å reise ut på noko på kvelden.

Eg møter ofte venner. Me drikk te, dansar, går på tur, ler, pratar eller trøystar. Me går på kino, museum og teater. Eller me lagar mat i lag og spelar brettspel. Ellers likar eg veldig godt å vere kreativ: å sy, spikke, lage ting/mat. Ja, også likar eg veldig godt friluftsliv og det å gå i skogen og på fjellet. Aller best likar eg å reise på små eventyr.

Mer som dette:

Peter Bubresko

«Jeg står opp 4:45. Er på jobb klokken 5:15. Så følger manusmøter og sminke før sendingen starter 6:55. »

Tine Eide

«Jeg liker så godt å drømme, og jeg liker så godt å leve, så jeg gleder meg til begge deler.»

Gaute Eiterjord

«Når eg er på eit landsmøte eller landsstyremøte – ein dag kor du sit i eit møterom heile dagen – så har eg null apetitt. Mens når eg går på fjelltur et eg som ein hest.»

Are Shaw Waage

«Jeg opplever at jeg har en viktig og svært meningsfull jobb og at veldig mange er avhengig av at jeg lykkes og gjør en god jobb. Det engasjementet er vanskelig å legge fra seg.»

Maja. S. K. Ratkje

«Da jeg bodde i Oslo hang jeg stort sett bare med musikkfolk. Her vi bor nå har vi fått mange venner som driver med helt andre ting enn musikk, og det er alltid veldig hyggelig.»

Hanne Sætre Thunestvedt

«Jeg får sånne raptuser, så for et par måneder siden begynte jeg å male. Da går jeg gjerne all in og handler alt utstyr jeg trenger, men det varer dessverre ikke så lenge.»

Inga Skalmeraas

«På jobb er det fint med musikk som er sånn passe up-tempo og som jeg blir litt glad og får energi av.»

Anne Nordheim

«Før kløna jeg mye med podkast; lasta ned fra de ulike pod’enes hjemmesider og sleit ofte med å få spilt av eller finne igjen nedlasta episoder.»

Svein Graff

«Én er blitt ordfører, tre har lederjobber i NRK og én kommunikasjonsrådgiver med krisekommunikasjon som spesialfelt – så vi er godt skodd.»

Tete Lidbom

«Jeg tror jeg må vurdere et voksenliv hvor dagsfylla tar over for den mer anerkjente måten å feste på.»

Diverse

Wasim Zahid

«Det beste jeg vet er å ligge på sofaen og se på TV-serier sammen med kona.»

Sissel Oliva Ødegård

«Vi har hatt tacofredag i snart 14 år – heldigvis har den utviklet seg litt etter hvert som barna har blitt eldre. Har fått oss limepresse, lager Pico de gallo og tortillalefser og sånn.»

Nye intervjuer publiseres ikke lenger.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.

I 2022 har vi startet et annet prosjekt, kalt Indexi.no. Her vil interessante personer, severdige filmer og bra musikk indekseres løpende.