Marius Viken

«Møter jeg ekstreme ekstroverter må jeg ofte sove en time eller to rett etterpå. Begynner heldigvis å få mye sosial trening, så terskelen for andre begynner bli høy.»

Alder: 28 år
Yrke: Frilansfotograf / reklamefotograf

Søvn

Prøver å være i seng til kl. 23, men det blir ofte midnatt. Våkner som regel av at nabokid’en i leiligheten over meg griner kl. 06:30. Sånn har det vært i litt over to år nå. Mistenker derfor at de har fått seg både to og tre barn nå. Hvis jeg ikke våkner av det, så våkner jeg garantert av at hen leker med enten klinkekuler eller racerbiler på laminatgulvet. Jeg synes OBOS har gjort en ekstremt dårlig jobb med lydisolering mellom etasjene. Gikk til innkjøp av Bose Sleepbuds for å få bukt med dette, men endte med å våkne kl. 06:30 av meg selv isteden. Dette skjer heldigvis bare i ukedagene. Veksler mellom å være slått ut og sove til kl. ni, halv ti i helgene.

Før jeg legger meg tar jeg tre kapsler med ZMA og skyller ned med en halvliter vann. Vet ikke helt hvorfor, det bare ble en rutine på et tidspunkt. Selve innsovningen skjer skummelt raskt, men søvnen er som oftest særs dårlig. Morningene er effektive. Står opp, bøtter nedpå en halvliter vann (viktig å holde seg hydrert), smører på meg deo og krydrer med en liten dært parfyme, kler på meg og løper ut døren. Det tar meg ca. 20 minutter å gå til studio akkompagnert av veldig, veldig sint musikk som jeg prøver å gå i takt til. Innimellom spiller jeg lufttrommer på veien.

Jeg får som regel for lite søvn i ukedagene og prøver å hente meg inn i helgene. Rett før leggetid kan jeg få for meg å google de rareste ting som f.eks «Hvorfor kan man ikke få kreft i hjertet?». Endelig leggetid kan derfor avhenge noe av kompleksiteten på spørsmålet mitt, som ofte kan lede til nye tanker som jeg føler jeg må utforske.

Mat

I ukedagene prøver jeg å spise mest mulig «hjerneføde». Jeg er veldig bevisst på kostholdet mitt og holder det ganske sunt og næringsrikt. «A healthy body is a healthy mind,» for å være litt klisjé.

Frokosten fortæres i studio og består som regel av enten fire brødskiver grovt brød med peanøttsmør og banan, eller en stor skål havregrøt med hakkede mandler og frukt. Skylt ned med to-tre kopper kaffe. Jeg er som regel ikke sulten om morgenen, men jeg er konsekvent med å spise likevel.

Lunsj varierer. Er jeg i studio uten kunder blir det ofte fire brødskiver grovt brød med majones eller Snøfrisk, Siliana salami toppet med et par skiver avokado. Skyller det ned med en halv liter vann. Er jeg i studio med en kunde pleier jeg som oftest å havne i en «flytsone» hvor jeg glemmer tid og sted. Plutselig er kl. 18 eller kanskje til og med 22 og jeg har ikke spist siden frokost. Det er ikke helt heldig, men de som kjenner til flytsonen kjenner seg nok igjen.

Middag: Kan variere mellom alt i fra en boks cottage cheese til pulled-pork taco med en mango- og løksalsa. Det hører med til historien at cottage cheese til middag som oftest skjer fordi jeg jobber på kvelden. Jeg spiser også kveldsmat og en del frukt/bars som mellommåltid for å holde jevn energi utover dagen. Jeg er egentlig veldig glad i å lage mat fra bunnen av, og tror jeg kan påberope meg å være nokså flink også. Men jeg finner bare mindre og mindre tid til det.

Jeg blir muggen hvis jeg ikke får grovbrød til frokost. Sør-Europa er derfor et utfordrende reisemål. Jeg kan bli fysisk sliten av å måtte tenke på hva jeg skal ha til middag. Jeg får sterk hodepine hvis jeg ikke drikker kaffe en dag. Det har skjedd både én og to ganger og er neppe hverken sunt eller noe å skryte av. Er derfor som oftest kronisk på jakt etter koffein om morgenen.

Crispy duck er kanskje det sykeste jeg kan få servert. En kompis av meg (som er veldig flink på kjøkkenet) har lagd det ved et par anledninger, og det er like digg hveeer gang. And kokt i sitt eget fett er noe alle burde prøve i løpet av sitt liv. Det er sikkert ikke bra for hverken dyr eller miljø, men skylappene kommer fort på når du har satt tennene i det.

«Drømmen er småbruk. Folk sier jeg ikke skjønner hvor mye jobb det er, men jeg mener folk ikke skjønner hvor mye jeg elsker å putle. Gi meg en hage å stelle!»

Jobb

Arbeidsdagen varierer. Er det forarbeid, retusjering eller administrativt arbeid som står på planen, så er det som regel fra kl. ni om morgenen. Aldri senere enn ni. Som frilanser har man ingen som krever oppmøte, og det er derfor lett å slacke. Jeg kompenserer for manglende militærdisiplin med jobbdisiplin. Har jeg ikke oppdrag en dag, så er målet den dagen å legge til rette for å få oppdrag. Hvis ikke er det alltid en hylle som kan ryddes opp i, bakgrunner som kan lages eller andre mindre oppussingsprosjekter i studio.

Arbeidsdagen er slutt når to-do listen er klarert og alle deadlines er møtt. I rolige perioder er dette ca. kl. 17-18 mens i innspurter kan det resultere i døgning. Jeg er også veldig priviligert med å kunne jobbe med foto, og får mange muligheter jeg synes er spennende. Er derfor flink til å ta meg på litt for mye, som resulterer i at jeg veldig ofte må sitte utover kvelden. Det å drive for seg selv blir ofte mer en livsstil enn en jobb. Noe familie eller venner ikke helt skjønner.

På dager hvor det ikke er opptak er de første timene avgjørende. Når kaffekoppen er tømt er det frem med penn og papir for å lage en to-do-liste. Når dagen er kartlagt og prioritert er det bare å mate på og pløye seg gjennom. Jo nærmere vi kommer kl. 11, jo større er sannsynligheten for at telefonen begynner å ringe. I perioder hvor det er mye å gjøre kan jeg derfor komme inn vesentlig tidligere, bare for å komme telefonene i forkjøpet. Fra den begynner å ringe og mailene begynner å tikke inn blir arbeidsdagen litt mer oppstykket. Da er det bare å følge strømmen frem til ca. kl. 16, og arbeidsrunde to begynner. Spesielt retusjering gjøres helst på kveldstid. Jeg får en helt egen og spesiell ro når alle har dratt hjem fra jobb.

Nå om dagen er det mye regnskap som skal ferdigstilles samtidig som alle produksjoner jeg har tatt på meg skal forberedes, gjennomføres og etterbehandles. Også må jeg ikke glemme å markedsføre meg og få inn nye jobber.

Balanse mellom jobb og fritid er noe jeg hører om ofte, men er dårlig til å ta hensyn til selv. Jeg er som regel alltid på. Heldigvis har jeg evnen til å planlegge og lever slavisk etter en kalender. Jeg har derfor begynt å booke inn fritidsaktiviteter i kalenderen og behandle det som en hvilken-som-helst avtale med stort hell.

Fritid

Hvis jeg mot formodning skulle ha fri så ender jeg som regel opp med å lure på hva man gjør når man ikke jobber. Etterfulgt av at jeg begynner å jobbe. Dette fordrer at jeg ikke har laget noen kaffeavtaler med venner jeg ser altfor sjelden, eller at jeg har andre ting å putle med. Jeg elsker å putle!

En typisk lørdag eller søndag starter med at jeg våkner når jeg våkner. Som oftest rundt kl. 09-09.30, tidligere hvis jeg har drukket øl dagen før. Jeg sjekker innboksen min og alle sosiale medier i senga før jeg ligger og ser i taket og nyter stillheten i en halv evighet. Står opp og lager meg kaffe før frokost. Til frokost blir det som oftest fryste rundstykker med enten eggerøre (Gordon Ramsay style) eller salami med brie og agurk. Hvis jeg er skikkelig mørbanket og har hatt lite fritid prøver jeg å spankulere rundt lengst mulig i one-piecen jeg låner av en kompis på ubestemt tid. Det hender også at jeg drar og spiller trommer et par timer. Prøver også å legge styrketrening til helgene.

Jeg møter venner svært sjelden. Det kan på det verste gå måneder mellom hver gang! Jeg har en håndfull nære venner, og noen av dem bor ikke i byen en gang. Jeg har til gjengjeld en helt dust sosial jobb. Jeg sitter i et studiofellesskap som er svært sosialt, og arbeidsdagen involverer ofte veldig mye mennesker. Det er litt ironisk for jeg liker meg best alene og blir fysisk sliten av andre mennesker. Møter jeg ekstreme ekstroverter må jeg ofte sove en time eller to rett etterpå. Begynner heldigvis å få mye sosial trening, så terskelen for andre begynner bli høy.

Jeg spiller aktivt trommer og i band. Prøver å spille så ofte som det lar seg gjøre, og har vært så heldig å få meg øvingslokale vegg i vegg med studio. Jeg er han der i vennegjengen som får for seg å begynne med nye ting – ofte ting man ikke så for seg jeg skulle begynne med – og når jeg gjør det så gjør jeg det helhjerta eller ikke i det hele tatt. Kjøpte f. eks. mitt første par langrennsski i fjor uten å noen gang ha gått langrenn, satt meg skikkelig inn i skiteknikk, slukte en god del mil i fjor og halvbirken er målet i år. I høst tok jeg også et nybegynnerkurs i salsa med en venninne som jeg må fortsette på.

Mer som dette: ,

Wasim Zahid

«Det beste jeg vet er å ligge på sofaen og se på TV-serier sammen med kona.»

Gaute Eiterjord

«Når eg er på eit landsmøte eller landsstyremøte – ein dag kor du sit i eit møterom heile dagen – så har eg null apetitt. Mens når eg går på fjelltur et eg som ein hest.»

Are Shaw Waage

«Jeg opplever at jeg har en viktig og svært meningsfull jobb og at veldig mange er avhengig av at jeg lykkes og gjør en god jobb. Det engasjementet er vanskelig å legge fra seg.»

Ingrid Røynesdal

«En evig ambisjon er å stadig gjøre en bedre jobb, og jeg er komfortabel med å være litt misfornøyd med egen innsats.»

Marius Viken

«Møter jeg ekstreme ekstroverter må jeg ofte sove en time eller to rett etterpå. Begynner heldigvis å få mye sosial trening, så terskelen for andre begynner bli høy.»

Markus Igeland

«Siden starten av mars har jeg heller hørt på lydbøker i Storytel. Først hørte jeg på Kosakkene av Leo Tolstoj, og den siste uka har jeg hørt på Grensen av Erika Fatland.»

Svein Graff

«Én er blitt ordfører, tre har lederjobber i NRK og én kommunikasjonsrådgiver med krisekommunikasjon som spesialfelt – så vi er godt skodd.»

Hilde Paula Heger Voldner

«Mitt favorittsted er Bohuslän sør i Sverige, der er det klatring i verdensklasse og dessuten kan man bade og spise jordbær og drikke billig øl.»

Diverse

Anders Husa

«Det er lenge siden jeg følte jeg hadde typiske lørdager og søndager. Den eneste måten jeg merker at det er helg på er at det slutter å renne inn med e-poster.»

Marianne Pfeffer Gjengedal

«Tiden der matstylister brukte hårspray og erstattet iskrem med potetmos er lenge forbi, jeg bruker utelukkende produsentens egne varer.»

Nye intervjuer publiseres ikke lenger.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.

I 2022 har vi startet et annet prosjekt, kalt Indexi.no. Her vil interessante personer, severdige filmer og bra musikk indekseres løpende.