(Foto: Malin Poppy Darcy Mörner)

Marianne Pfeffer Gjengedal

«Tiden der matstylister brukte hårspray og erstattet iskrem med potetmos er lenge forbi, jeg bruker utelukkende produsentens egne varer.»

Alder: 37 år
Yrke: Matstylist og kokebokforfatter

Søvn

Når jeg legger meg og når jeg står opp avhenger av hva jeg skal dagen etter. Hvis jeg skal i foto- eller filmstudio på oppdrag blir arbeidsdagen min såpass krevende at jeg må ha 7-8 timers søvn i forkant. Men jeg er et kronisk B-menneske som sovner på to minutter, men er dårlig på å legge meg tidlig hvis jeg ikke må. Som de fleste freelancere har jeg en lei tendens til å jobbe mye, mest fordi det er så gøy. Men jeg prøver å trappe ned og jobbe mindre, og øver på å ligge på sofaen og være lat.

Jeg har sluttet å drikke kaffe på kvelden, det går visst ikke lenger. For å våkne på morningen ligger jeg og planlegger hva jeg skal gjøre når jeg står opp. Jeg er som regel litt for sent ut av senga men er i gjengjeld veldig effektiv med en klar slagplan for dagen. Hvis jeg får for lite søvn blir jeg ukonsentrert og gretten ute på oppdrag. Det merkes kanskje ikke på meg, men jeg har irritasjonen i kroppen.

Mat

Jeg prøver å spise 3-4 måltider per dag og noen mellommåltider i tillegg. Når jeg jobber med mat og spesielt så mye med kaker, er det lett å begynne å spise av det jeg jobber med. Da blir blodsukkeret såpass ustabilt at jeg må passe på å ha et ordentlig måltid i bunn.

Jeg trodde jeg skulle bli matlei da jeg begynte å jobbe som matstylist. Men jo mer jeg tenker på, og jobber med mat, jo mindre lei blir jeg. Bare tanken på at middagen er et ork man må få unna så fort som mulig er helt surrealistisk. For hvert måltid jeg lager, blir det skapt en helt ny rett og opplevelse jeg aldri har hatt før.

Jeg elsker fancy drinkbarer med nye menyer der jeg kan plukke spennende smakskombinasjoner. Drikke en kald øl på dugnad. Spise på restauranter med mange stjerner eller en nydelig pønkegryte og vaffel på Blitz. Spise meksikansk mat på en billig bule i Mexico City, eller få lokale anbefalinger i Syden og reise rundt med leiebil og finne skjulte familiedrevne restauranter der de lokale spiser.

«Jeg har ingen favoritter og elsker alt fra mammas reinsdyrstek på julaften, til mannen min sin spagetti med tomatsaus når jeg kommer sliten hjem fra jobb. Italiensk iskrem på sitt beste, eller en Snickers jeg finner i bilen når jeg står fast i kø og er f

Jobb

Hvis jeg skal ut på oppdrag starter dagen min som oftest klokka åtte. Bilen er kanskje allerede stappfull av rekvisitter og mat som jeg har gjort klart dagen før. Jeg passer på å ha med behagelige jobbsko siden det er betonggulv på de fleste studioene.

Jeg prøver å levere så godt jeg kan underveis i opptaket og få produsenten sitt produkt til å se så bra ut som overhodet mulig. Tiden der matstylister brukte hårspray og erstattet iskrem med potetmos er lenge forbi, jeg bruker utelukkende produsentens egne varer. Nå har fotografene digitalkameraer, og lampene er ikke så varme at maten blir ødelagt. Rett før det siste bildet skal tas, lager jeg maten og legger den gjerne opp på der og da. Så blir retten fotografert i løpet av noen minutter og ser derfor frisk og digg ut.

Jeg har heldigvis en mann som jobber freelance hjemmefra som produsent og rapper. Han leverer og henter alle dager jeg er på oppdrag.

Jeg er som oftest alltid på jobb i hodet. Men jeg klarer å koble av ved å gå tur eller jobbe i hagen med lydbok på øret. Danse lindy hop (sving fra 20-40 tallet). Den dansen går så fort eller er såpass vanskelig at det ikke er mulig å tenke på noe annet.

Avkobling, balanse og søvn er et evig prosjekt. For min del krever det disiplin å legge fra meg jobben når jeg er stresset. Jeg må være målbevisst, samt fortelle meg selv at “nå er det bra nok”, og gi meg selv retten til å være lat. Jeg er utrolig dårlig på å være lat, men øver på det.

Fritid

Jeg bytter på det å være hjemme og gå ut annenhver dag omtrent. Jeg elsker å være ute med venner og danse. Eller tusle hjemme i helgene, bake en kake med ungene, pusle i hagen, lage en god middag, lese Harry Potter med eldstemann. I perioder jeg har mye jobb er jeg hjemme på lading mellom slagene.

Det jeg likevel liker aller mest å gjøre når jeg har fri er å være sammen med den lille familien min. Sette av tid til de små gutta mine, eller til mannen min. Jeg tror det er nyttårsforsettet vårt hvert eneste år. Mer familietid, mer kjærestetid.

Så fort jeg får litt ledig tid lager jeg en morsom kake. Det siste halve året har jeg begynt å filme prosessen og legger det ut på Instagram. Hobbyen min er utrolig nok enda mer jobb. Ja, også Lindy Hop da.

Mer som dette: ,

Tete Lidbom

«Jeg tror jeg må vurdere et voksenliv hvor dagsfylla tar over for den mer anerkjente måten å feste på.»

Gunnar Tjomlid

«Hobbyer er for det meste foto/video, YouTube-binging og onani. Sistnevnte tar en del tid, men da raner jeg i det minste ingen banker eller går ute og tagger.»

Marte Øien

«I løpet av helgen lager jeg ferdig alle måltidene til lunsj, middag og mellommåltid for påfølgende uke. Putter det i matbokser og setter de klare i kjøleskapet.»

Hanne-Lene Dahlgren

«Jeg gjorde hobbyen min om til jobb da jeg sluttet i Google for å jobbe med å få flere nordmenn til å få øynene opp for vegetarmat.»

André Chocron

«Jeg har nesten ingen venner! Skjønner faktisk ikke hvor de ble av. Det siste jeg husker er at jeg fikk tre barn, så fylte jeg 30 og hadde nesten ingen å invitere.»

Susanne Grina Lange

«Jeg hører helst på artister som First Aid Kit, Léon eller Maggie Rogers når jeg må konsentrere meg.»

Anne Nordheim

«Før kløna jeg mye med podkast; lasta ned fra de ulike pod’enes hjemmesider og sleit ofte med å få spilt av eller finne igjen nedlasta episoder.»

Hilde Paula Heger Voldner

«Mitt favorittsted er Bohuslän sør i Sverige, der er det klatring i verdensklasse og dessuten kan man bade og spise jordbær og drikke billig øl.»

Diverse

Anders Husa

«Det er lenge siden jeg følte jeg hadde typiske lørdager og søndager. Den eneste måten jeg merker at det er helg på er at det slutter å renne inn med e-poster.»

Line Endresen Normann

«Jeg er glad i et hektisk program, men synes likevel det er viktig å ta seg tid til å stoppe ved kaffemaskinen for å diskutere små og store saker.»

Nye intervjuer publiseres ikke lenger.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.

I 2022 har vi startet et annet prosjekt, kalt Indexi.no. Her vil interessante personer, severdige filmer og bra musikk indekseres løpende.