(Foto: Malin Poppy Darcy Mörner)

Marianne Pfeffer Gjengedal

«Tiden der matstylister brukte hårspray og erstattet iskrem med potetmos er lenge forbi, jeg bruker utelukkende produsentens egne varer.»

Alder: 37 år
Yrke: Matstylist og kokebokforfatter

Søvn

Når jeg legger meg og når jeg står opp avhenger av hva jeg skal dagen etter. Hvis jeg skal i foto- eller filmstudio på oppdrag blir arbeidsdagen min såpass krevende at jeg må ha 7-8 timers søvn i forkant. Men jeg er et kronisk B-menneske som sovner på to minutter, men er dårlig på å legge meg tidlig hvis jeg ikke må. Som de fleste freelancere har jeg en lei tendens til å jobbe mye, mest fordi det er så gøy. Men jeg prøver å trappe ned og jobbe mindre, og øver på å ligge på sofaen og være lat.

Jeg har sluttet å drikke kaffe på kvelden, det går visst ikke lenger. For å våkne på morningen ligger jeg og planlegger hva jeg skal gjøre når jeg står opp. Jeg er som regel litt for sent ut av senga men er i gjengjeld veldig effektiv med en klar slagplan for dagen. Hvis jeg får for lite søvn blir jeg ukonsentrert og gretten ute på oppdrag. Det merkes kanskje ikke på meg, men jeg har irritasjonen i kroppen.

Mat

Jeg prøver å spise 3-4 måltider per dag og noen mellommåltider i tillegg. Når jeg jobber med mat og spesielt så mye med kaker, er det lett å begynne å spise av det jeg jobber med. Da blir blodsukkeret såpass ustabilt at jeg må passe på å ha et ordentlig måltid i bunn.

Jeg trodde jeg skulle bli matlei da jeg begynte å jobbe som matstylist. Men jo mer jeg tenker på, og jobber med mat, jo mindre lei blir jeg. Bare tanken på at middagen er et ork man må få unna så fort som mulig er helt surrealistisk. For hvert måltid jeg lager, blir det skapt en helt ny rett og opplevelse jeg aldri har hatt før.

Jeg elsker fancy drinkbarer med nye menyer der jeg kan plukke spennende smakskombinasjoner. Drikke en kald øl på dugnad. Spise på restauranter med mange stjerner eller en nydelig pønkegryte og vaffel på Blitz. Spise meksikansk mat på en billig bule i Mexico City, eller få lokale anbefalinger i Syden og reise rundt med leiebil og finne skjulte familiedrevne restauranter der de lokale spiser.

«Jeg har ingen favoritter og elsker alt fra mammas reinsdyrstek på julaften, til mannen min sin spagetti med tomatsaus når jeg kommer sliten hjem fra jobb. Italiensk iskrem på sitt beste, eller en Snickers jeg finner i bilen når jeg står fast i kø og er f

Jobb

Hvis jeg skal ut på oppdrag starter dagen min som oftest klokka åtte. Bilen er kanskje allerede stappfull av rekvisitter og mat som jeg har gjort klart dagen før. Jeg passer på å ha med behagelige jobbsko siden det er betonggulv på de fleste studioene.

Jeg prøver å levere så godt jeg kan underveis i opptaket og få produsenten sitt produkt til å se så bra ut som overhodet mulig. Tiden der matstylister brukte hårspray og erstattet iskrem med potetmos er lenge forbi, jeg bruker utelukkende produsentens egne varer. Nå har fotografene digitalkameraer, og lampene er ikke så varme at maten blir ødelagt. Rett før det siste bildet skal tas, lager jeg maten og legger den gjerne opp på der og da. Så blir retten fotografert i løpet av noen minutter og ser derfor frisk og digg ut.

Jeg har heldigvis en mann som jobber freelance hjemmefra som produsent og rapper. Han leverer og henter alle dager jeg er på oppdrag.

Jeg er som oftest alltid på jobb i hodet. Men jeg klarer å koble av ved å gå tur eller jobbe i hagen med lydbok på øret. Danse lindy hop (sving fra 20-40 tallet). Den dansen går så fort eller er såpass vanskelig at det ikke er mulig å tenke på noe annet.

Avkobling, balanse og søvn er et evig prosjekt. For min del krever det disiplin å legge fra meg jobben når jeg er stresset. Jeg må være målbevisst, samt fortelle meg selv at “nå er det bra nok”, og gi meg selv retten til å være lat. Jeg er utrolig dårlig på å være lat, men øver på det.

Fritid

Jeg bytter på det å være hjemme og gå ut annenhver dag omtrent. Jeg elsker å være ute med venner og danse. Eller tusle hjemme i helgene, bake en kake med ungene, pusle i hagen, lage en god middag, lese Harry Potter med eldstemann. I perioder jeg har mye jobb er jeg hjemme på lading mellom slagene.

Det jeg likevel liker aller mest å gjøre når jeg har fri er å være sammen med den lille familien min. Sette av tid til de små gutta mine, eller til mannen min. Jeg tror det er nyttårsforsettet vårt hvert eneste år. Mer familietid, mer kjærestetid.

Så fort jeg får litt ledig tid lager jeg en morsom kake. Det siste halve året har jeg begynt å filme prosessen og legger det ut på Instagram. Hobbyen min er utrolig nok enda mer jobb. Ja, også Lindy Hop da.

Mer som dette: ,

Truls Valsgård

«Jeg har venner, men vi har alle blitt voksne. Folk har kjærester og barn som de må passe på. Da strekker ofte ikke tiden til for noen av oss.»

Kari Slaatsveen

«I sommer har jeg syklet noen ganger ned til Tjøme for å sitte barnevakt. Det blir fort rundt 24 mil på halvannet døgn og det gjør meg godt.»

Hanne-Lene Dahlgren

«Jeg gjorde hobbyen min om til jobb da jeg sluttet i Google for å jobbe med å få flere nordmenn til å få øynene opp for vegetarmat.»

Kathleen Rani Hagen

«Andre folk gjør mye rart med hundene sine, lærer dem triks og tar dem med på søkekurs og sånt. Det gjør ikke vi.»

Anna Fiske

«Jeg har ofte to bøker på gang samtidig, så får den ene pause og marineres mens jeg jobber på den andre. Idéene kjører karusell oppe i hodet.»

Inga Skalmeraas

«På jobb er det fint med musikk som er sånn passe up-tempo og som jeg blir litt glad og får energi av.»

Svein Graff

«Én er blitt ordfører, tre har lederjobber i NRK og én kommunikasjonsrådgiver med krisekommunikasjon som spesialfelt – så vi er godt skodd.»

Tina Wulf

«Som kommunikasjonssjef i en fotballklubb er det ofte lange dager, og jeg er stort sett alltid på jobb.»

Diverse

Anders Husa

«Det er lenge siden jeg følte jeg hadde typiske lørdager og søndager. Den eneste måten jeg merker at det er helg på er at det slutter å renne inn med e-poster.»

Mette Nygård Havre (Foto: Christin Eide)

Mette Nygård Havre

«Jeg har prøvd å legge bort telefonen om kvelden, men da sover jeg bare dårligere. Jeg trenger en liten oppdatering før jeg klarer å koble av.»

Nye intervjuer publiseres ikke lenger.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.

I 2022 har vi startet et annet prosjekt, kalt Indexi.no. Her vil interessante personer, severdige filmer og bra musikk indekseres løpende.