(Foto: Martín Escalante)

Lasse Marhaug

«Å være kreativ er ikke en gave fra gudene, det er en tilstand av uro man lærer å kanalisere.»

Alder: 44 år
Yrke: Støymaker

Søvn

Jeg legger meg rundt midnatt og står opp i 6-tiden.

Jeg sovner utrolig lett på kvelden, trenger bare noen minutter før jeg går fullstendig i koma. Men på morgenen er det omvendt, da våkner jeg ofte med tanker og idéer om hva jeg skal gjøre og får ikke sove igjen. Jeg misunner de som bare kan snu seg og sove videre, for meg er det umulig.

Jeg skulle gjerne hatt litt mer søvn, men de fem-seks timene jeg får gjør nok jobben. Jeg er et A-menneske og er mest produktiv på dagtid. På kvelden er jeg ikke like fokusert, og vil helst avslutte dagen med å se en film.

Mat

Frokost: havregrøt, müsli eller brødskiver. Og en grapefrukt. Lunsj: matpakke med brødskive eller bønnesalat. Middag: ganske standard norske middager for det meste – fisk, kjøtt, suppe, salat. Et par dager i uken vegetarisk. Det er ofte jeg som lager middagen hjemme, så jeg er blitt ganske god på å lage noe på en halvtime.

Jeg liker sterk mat, gjerne veldig sterk. Jeg er også gastronomisk eventyrlysten når jeg er ute på reise, og det har resultert i at jeg har spist alt fra silkelarver, skorpioner, grisehjerne og det som verre er. Elsker gatemat i Asia, India og Mexico. Men det er jo bare snakk om kulturforskjeller – det norske smalahove er drøyere enn det meste man får rundt i verden.

Jeg drikker ikke alkohol, har aldri gjort det. Men jeg drikker veldig mye kinesisk te som jeg bestiller fra Kina. Er helt nerd på det og har masse teutstyr, er opptatt av trekketid og temperatur. Det er blitt en lidenskap, sikkert med mange paralleller til de som er opptatt av vin og whisky. Jeg kjøper blant annet en type mørk te som heter puerh, som oksiderer over tid og dermed blir bedre med årene. Den lages ofte i kakeform som man lagrer.

«Smalahove er drøyere enn det meste man får rundt i verden.»

Jobb

På morgenen har jeg en time med e-post og kontor før jeg vekker min datter. Så er jeg i studio mellom kl. 10 og 15. Det er bare fem timer, men hvis man jobber med lyd er det plenty, for man blir sliten i ørene. Så kanskje én time igjen på kvelden.

Jeg er ganske god på å jobbe strukturert og få ting unna. Motivasjon eller inspirasjon kommer når man setter i gang. Jeg tenker det er mye vane, noe man trener opp. De beste dagene er de hvor jeg kan jobbe fokusert med bare ett prosjekt. Men i mitt felt er det ofte flere ting på gang samtidig, og uansett hvor godt man planlegger så er det uforutsette en faktor.

De fleste som jobber frilans og prosjektbasert føler vel at de aldri kan slappe helt av, at man er på jobb hele tiden, ihvertfall mentalt. Men nå er jeg så heldig at jeg får jobbe med det jeg liker aller mest, så jeg er egentlig fornøyd. Å være kreativ er ikke en gave fra gudene, det er en tilstand av uro man lærer å kanalisere.

Fritid

Jeg er både hypp på å få nye inntrykk og liker å treffe folk, men er også glad i å være alene, og lader vel mest effektivt batteriene på egenhånd sammen med familien.

Det eneste som virkelig får meg til å slappe av er å se en film. På kino eller hjemme. Jeg er av natur rastløs og utålmodig, men det er noe med filmmediet som får meg til å koble helt av. Det er ikke det samme med serier, det drar for mye ut, og jeg mister fort interessen.

I helgene er jeg sammen med familien og gjør mest mulig av ingenting. Jeg sosialiserer nok i jobben, musikkfeltet er bra på det viset, treffer og samarbeider med folk hele tiden. Men jeg er kanskje ikke en person som henger ut så mye.

Mer som dette:

Gunnar Tjomlid

«Hobbyer er for det meste foto/video, YouTube-binging og onani. Sistnevnte tar en del tid, men da raner jeg i det minste ingen banker eller går ute og tagger.»

Peter Daatland

«Jeg forsøker å leve som om jeg hadde en tegnestift i madrassen, og blir inspirert hver gang jeg får med meg en desimal av kulturlivet i Oslo.»

Marius Helgå

«Jeg driver med såkalt banehopping, hvor man prøver å få sett kamper på så mange baner som mulig. I 2018 så jeg totalt 106 fotballkamper.»

Leïla Rezzouk Rossow

«For tiden prøver jeg å skrive ned noen ord eller tanker som jeg kommer på når jeg står opp – før jeg har tittet på mobilen.»

Charlotte Myrbråten

«Jeg blir aldri tørst, så jeg må ha på alarm på mobilen om at jeg må huske å drikke vann.»

Karl Seglem

«Eg slit med omgrepet “fri”. Fri frå kva? Eg ser ikkje på arbeid som noko negativt ein må ta fri frå.»

Morten Jordal

«Jeg sitter i delvis åpent landskap og vi bytter litt på hvem som spiller på anlegget.»

Inga Skalmeraas

«På jobb er det fint med musikk som er sånn passe up-tempo og som jeg blir litt glad og får energi av.»

Vegard Hansen

«Jeg lytter til lydbok før jeg sovner, eller til jeg sovner. Når jeg ikke lenger får med meg sammenhengen slår jeg av og sovner som en stein.»

Diverse

Carina Carl

«Balanse mellom jobb og fritid er ferskvare, og en konstant avveining og prøvelse. Jeg skiller mellom det jeg kan påvirke, og det som er utenfor min kontroll.»

Sissel Oliva Ødegård

«Vi har hatt tacofredag i snart 14 år – heldigvis har den utviklet seg litt etter hvert som barna har blitt eldre. Har fått oss limepresse, lager Pico de gallo og tortillalefser og sånn.»

Nye intervjuer publiseres ikke lenger.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.

I 2022 har vi startet et annet prosjekt, kalt Indexi.no. Her vil interessante personer, severdige filmer og bra musikk indekseres løpende.