(Foto: Pernille Marie Walvik)

Kathleen Rani Hagen

«Andre folk gjør mye rart med hundene sine, lærer dem triks og tar dem med på søkekurs og sånt. Det gjør ikke vi.»

Alder: 30 år
Yrke: Forfatter

Søvn

Jeg pleier å legge meg en eller annen gang mellom 23:00 og midnatt, og står opp mellom 7:30 og 8:30.

Hver morgen står jeg opp og mater hundene, og setter på kaffe som jeg tar med inn til mannen i senga. Så spiser jeg frokost mens jeg leser et eller annet, som oftest en roman. Etterpå lufter jeg hundene kjapt. Jeg bruker ganske lang tid om morgenen, og hvis jeg skal rekke noe, står jeg heller opp litt tidligere for å få spist frokost og lest litt i fred enn å sove. Jeg blir stresset dersom jeg ikke får tid til morgenrutinene, dersom det blir altfor lite tid fra jeg står opp til jeg går ut av døra og forlater leiligheten – hele dagen blir veldig påvirket av det. Det er også litt derfor jeg ikke liker å sykle til steder om morgenen. Jeg kommer altfor raskt fram. Jeg foretrekker å gå, og på den måten slappe av og få litt frisk luft før jeg må inn et sted igjen.

Jeg liker veldig godt å lese på senga før jeg sovner, men siden jeg er ganske lat av meg, tar det ofte altfor lang tid før jeg får reist meg fra sofaen til jeg får pusset tennene og lagt meg, sånn at når jeg først har kommet meg til sengs, sovner jeg ofte med en gang. Jeg vet at det heller egentlig hadde vært å foretrekke å gå til sengs tidligere og lese litt der før jeg sovner, enn å prokrastinere tannpuss mens jeg sitter i sofaen og scroller nedover sosiale medier.

Jeg sovner ofte til lyden av en podcast, fordi ektemannen min hører på det hver kveld. Hvis jeg ikke er så veldig trøtt, kan det hende jeg bryr meg om hvilken podcast han setter på. Da foreslår jeg alltid en litterær podcast.

Jeg får mer enn nok søvn. Jeg pleier å våkne av meg selv hver morgen, eller av hundene, alltid på omtrent samme tid hver dag, men en sjelden gang hender det at jeg ikke våkner av meg selv og at jeg blir liggende for lenge og da får jeg vondt i hodet og det tar lang tid før jeg slutter å føle meg groggy.

Mat

Før jeg ble gravid var jeg kaffeavhengig og måtte ha det hver eneste morgen, men en dag våknet jeg av at jeg hadde fullstendig avsmak for det. Det var fælt, jeg hadde hodepine i over to døgn. Jeg regner med at jeg kommer til å drikke like mye kaffe som før når barnet er født.

Jeg spiser alltid frokost. Hvis jeg ikke får spist frokost blir jeg skikkelig gretten. Det er mitt favorittmåltid, selv om det er det måltidet det er minst variasjon over. Som oftest spiser jeg yoghurt og müsli, eller havregrøt med peanøttsmør og banan. Noen ganger spiser jeg brødskiver til frokost.

Til lunsj spiser jeg ofte restemat fra gårsdagens middag, eller jeg spiser brødskiver eller lager en salat. Når jeg lager salat blander jeg litt av hvert av det som finnes i kjøleskapet, det varierer, bortsett fra at en av ingrediensene nesten alltid er raspet gulrot. Jeg spiser gjerne brød til. Jeg er veldig glad i brød og jeg tror ikke det går en dag uten at jeg spiser brød. Det går ikke an å bli mett uten brød.

For tiden bor vi i England og her er det skikkelig dårlig brød – det er alltid det jeg savner mest når jeg er i utlandet: skikkelig, grovt brød. Ektemannen og jeg bytter på å lage middag. Når jeg lager middag, lager jeg ofte veganske eller vegetariske retter. Jeg er veldig glad i mat med mye krydder, og rangerer mat fra Sørøst-Asia på toppen av alle kjøkken (særlig indonesisk mat). Jeg har til og med en riskoker. Mat fra Midtøsten rangerer som en god nummer to.

Jeg hater egg. Egg som en ingrediens går greit, men jeg hater alle retter som er basert på egg. Omelett, eggerøre, speilegg, kokt egg osv. Jeg får brekninger av det, og det har alltid vært sånn. På et tidspunkt prøvde jeg å lære meg å like egg, siden jeg liker tanken på hvor lett det er å lage seg et måltid med bare noen få ingredienser (som f.eks. en omelett), men jeg klarte det ikke. Jeg synes egg både smaker og lukter helt motbydelig.

«Smia Galleri på Vålerenga i Oslo er en restaurant vi ofte er på. Der kan man også ta med seg hunden og sitte ute når det er varmt i været.»

Jobb

Arbeidsdagen starter som regel i 10-tiden. Da skriver jeg, ser over det jeg skrev dagen før, eller jeg leser en bok som jeg skal anmelde for avisen jeg jobber for. Ved lunsjtider begynner hundene å bli rastløse, og da går jeg en tur med dem. Turene tar mellom en og halvannen time. Ofte hvis jeg står fast med en tekst, løsner det etter en tur med hundene, så jeg ser som regel ikke på det som en forstyrrelse. Etterpå lar de være meg i fred, og jeg tror derfor at den mest effektive jobbingen skjer på ettermiddagen og om kvelden.

Arbeidsdagen slutter ofte når mannen kommer hjem og det er på tide å lage middag – som oftest rundt 19-tiden. Men egentlig føler jeg ikke at det er noe ekte skille mellom jobb og fritid. Jeg bruker store deler av tiden på å lese og å tenke på hva jeg skal skrive.

For tiden prøver jeg å skrive på den vanskelige andreromanen. Det er ikke et spesifikt prosjekt, da jeg har flere skriveprosjekter på gang samtidig – akkurat nå har jeg holdt på med et i noen uker, men i høst holdt jeg på med annet. Jeg har ikke forkastet det, men jeg har lagt det på vent fordi det funker bedre for meg å skrive på det jeg holder på med nå. Innimellom anmelder jeg bøker og forbereder meg til flere forfattersamtaler jeg skal delta i.

Jeg foretrekker å slappe av hjemme. Vil jo helst bare lese bøker. Hehe, neida. Jeg liker veldig godt å spise god mat og drikke mye vin sammen med gode venner, men hvis jeg sosialiserer med folk i mer enn tre dager på rad, blir jeg skikkelig sliten.

Fritid

Jeg liker veldig godt å dra ut for å spise, og om sommeren liker jeg å bade. Vil bare tilbringe tiden på et teppe i skjærgården og bytte mellom å lese og å bade. Når jeg ikke er gravid, liker jeg også å løpe.

I helga varer morgenene lenge. Nå er det gravidyoga hver lørdag formiddag og det er ganske digg. Jeg synes yoga er ganske kjedelig i lengden, og kan derfor bare holde på med det i perioder, og nå er det noen år siden sist. Ellers i helgene pleier vi å gå lange turer med hundene. Særlig liker jeg å gå i skogen. Skogen er noe av det beste som finnes. Familien min har en hytte i skogen i Aremark, og der skulle jeg gjerne vært mer i helgene, men det blir ikke så ofte som vi vil siden vi ikke har bil.

Vennene mine og jeg spiser og drikker mye. Da jeg ble gravid var det nesten så jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre med vennene mine lenger. Jeg mener ikke å si at vi går på fylla, men det starter ofte med at vi tar en øl eller spiser en middag sammen, og så prater vi og så er det så hyggelig at vi tar en øl til, og så enda en og så enda en, og så fortsetter det sånn fordi ingen vil avslutte samtalen. Det holder jeg selvsagt ikke på med akkurat nå for tiden. Ellers drar jeg ofte på kulturelle arrangementer med vennene mine; teater, film, ballettforestillinger, konserter, litterære samtaler, kunstutstillinger osv.

Jeg tror ikke at jeg har noen hobbyer. Jeg teller verken hundene eller løping som hobbyer. Andre folk gjør mye rart med hundene sine, lærer dem triks og tar dem med på søkekurs og sånt. Det gjør ikke vi. Verken ektemannen eller jeg er spesielt opptatt av hund, selv om vi har to hunder.

Mer som dette:

Kjersti Wøien Håland

«Eg likar best å skrive og sidan skriving er jobben min så veit eg ikkje alltid kva eg skal ta meg til når eg har fri.»

Peter Daatland

«Jeg forsøker å leve som om jeg hadde en tegnestift i madrassen, og blir inspirert hver gang jeg får med meg en desimal av kulturlivet i Oslo.»

Are Shaw Waage

«Jeg opplever at jeg har en viktig og svært meningsfull jobb og at veldig mange er avhengig av at jeg lykkes og gjør en god jobb. Det engasjementet er vanskelig å legge fra seg.»

Torkil Vederhus

«Regelen er at én slumring er ok, men jeg mistenker at det burde endres til at man alltid bør reise seg fra senga med en gang alarmen ringer.»

Limita Lunde

«Når jeg har fri liker jeg å reise bort fra Oslo. Helst hjem til Vestlandet eller til et reisemål sjukt langt unna Oslo.»

Martin Eia-Revheim

«Rutiner er generelt bra, da slipper vi å tenke på hva vi skal ha eller gjøre. Litt som Pat Metheny og Steve Jobs, de hadde på seg det samme hele livet.»

Johanne Magnus

«Når jeg jobber hjemme tar jeg meg selv i å høre på Norgesglasset. Det er koselig.»

Anne Nordheim

«Før kløna jeg mye med podkast; lasta ned fra de ulike pod’enes hjemmesider og sleit ofte med å få spilt av eller finne igjen nedlasta episoder.»

Marius Helgå

«Jeg driver med såkalt banehopping, hvor man prøver å få sett kamper på så mange baner som mulig. I 2018 så jeg totalt 106 fotballkamper.»

Diverse

Lise Vermelid Kristoffersen (Foto: Ingeborg Løvlie)

Lise Vermelid Kristoffersen

«Pengesnakk er den hobbyen min som tar desidert mest tid om dagen, men også den som gir mest tilbake. Jeg digger å vise den positive siden av det å spare penger.»

Safina de Klerk

«Jeg spiller volleyball, og ser alltid fram til treninger og kamper. For meg er det den perfekte kombinasjonen av trening og sosialt med fine folk.»

Nye intervjuer publiseres ikke lenger.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.

I 2022 har vi startet et annet prosjekt, kalt Indexi.no. Her vil interessante personer, severdige filmer og bra musikk indekseres løpende.