(Foto: Paal Audestad)

Jørund Fluge Samuelsen

«Er på sett og vis en utrolig kjedelig fyr. Jeg er musiker og min kone er billedkunstner, så det hender folk blir skuffa over hvor streit vi lever fordi mange har en forestilling om hvordan enkelte yrkesgrupper lever og arbeider.»

Alder: 46 år
Yrke: Musikkprodusent, komponist, musiker, fagskolelærer

Søvn

Er på sett og vis en utrolig kjedelig fyr. Jeg er musiker og min kone er billedkunstner, så det hender folk blir skuffa over hvor streit vi lever fordi mange har en forestilling om hvordan enkelte yrkesgrupper lever og arbeider. Men hverdagene reguleres av skolegangen til ungdommene i huset, min kones og eget arbeid som helst foregår fra morningen til tidlig ettermiddag og vår samlede mengde fritidsønsker og -aktiviteter. Oppsiktsvekkende lite uvanlig, vil jeg nesten påstå. Legger oss før midnatt og står opp akkurat i tide til å spise frokost, drikke kaffi, lage matpakke og få oversikt over kommende dags viderverdigheter.

Liker godt å se litt på TV og ta en nightcap før leggetid, men har ingen absolutte rutiner før jeg køyer. Drikker kaffi om morran. Dét er en absolutt rutine.

Får som regel nok søvn, og blir ukonsentrert og sur hvis jeg sover for lite. Men ikke så sur som hvis jeg blir sulten.

Mat

Burde selvsagt spist mer frukt, grønt og fiberholdig mat. Er veldig glad i havreknekkebrød med brunost, men det er egentlig fordi jeg ofte ikke gidder å tenke meg så mye om. Hverdagskosthold handler mye om å holde det gående noen timer til. Men det er herlig å kunne ta seg tid til å lage ordentlig god middag med godt tilbehør. Med fare for å snikskryte: barna våre har spist fryktelig lite ferdig- og halvfabrikert middagsmat. Vi lager nesten alltid mat for flere dager av gangen. Koker dobbelt opp med poteter eller ris. Steker nok fisk til at vi kan lage fiskesuppe dag 2. Fryser ned pizzarester. Prøver å tenke praktisk.

En dag uten middag er ingen ordentlig dag. Jeg kan bli litt trassig i så måte. Dessuten kjøper vi gjerne en halv elg om høsten og har dermed mange gode middager i fryseren. Vokste opp i de dype telemarkske skoger og har bragt videre til egne barn et naturlig forhold til elg-taco, elg-pizza, chili con elg, elg-lasagne, pasta bolognelg osv.

«Hjemme på Bøler har vi en nærbutikk med en brillefin fiskedisk, og på Skullerud er det dessuten en gresk delikatesseforretning. Det gjelder å bruke dem, ellers blir de borte og da sitter man der med frityrtorsk og Norvegia.»

Jobb

Uansett om jeg er i studio eller på skolen der jeg foreleser, starter arbeidsdagen mellom 08:30 og 09:00 og varer ca. 8 timer. Da er jeg klar for middag. I tillegg jobbes det nesten alltid en times tid om kvelden med administrasjonsoppgaver; regnskap, mailing etc.

Jeg jobber best når jeg har intellektuelt og kreativt stimulerende oppgaver som venter på meg. Jeg liker å gjøre mange forskjellige ting og trenger heldigvis ikke bare å prioritere etter lønnsomhet. Holder helst på med ting som gir meg følelsen av at jeg utvikler meg. Det tipper jeg gjelder nesten alle mennesker innen min bransje. Prosjekter som ikke viser potensiale for progresjon kutter jeg helst ut.

Har nettopp pusset opp studioet mitt Audioskop, så nå har jeg god plass og enda bedre forutsetninger enn før for å realisere egne og andres ideer. Jeg planlegger et større prosjekt som jeg håper og tror kommer til å holde meg gående en god stund framover. Men ting man snakker mye om, blir det ofte ingenting av. Så derfor sier jeg ikke mer om akkurat det.

Det er mulig familien min ville korrigert meg noe, men jeg føler at jeg kobler ganske greit av og balanserer mellom fritid med familiære logistikk-plikter og jobbrelaterte ting. Men det er liksom alltid en mail som skulle vært sendt eller en telefon som burde vært besvart. Heldigvis har kona mi det på samme måten, så vi lar den andre jobbe litt hver kveld, hjelper hverandre, snakker sammen om jobbrelaterte ting og gir hverandre litt slakk, synes jeg.

Fritid

Jeg liker å dra på hytta eller sykle en tur i Østmarka. Men jeg liker også å slappe av hjemme. Liker å gjøre ting sammen med min kone og er derav for eksempel oftere på utstilling enn på konsert.

I mange år var jeg veldig mye ute i forbindelse med jobb, blant folk som hadde drukket. Det kan være derfor jeg nå vegrer meg for å gå ut på konserter eller på byen. Jeg liker bedre å sitte ned og prate med folk eller å være på fest eller besøk med venner, nære eller mer perifere. Men «ute» som i ute på byen, er jeg nesten aldri. Jeg møter ikke engang på slippfest til artister jeg produserer og det er ELENDIG stil og det vet jeg.

I helga vasker jeg klær og gjør husarbeid, løser kryssordet i Klassekampen, sykler en tur i marka eller går en tur på ski, bruker lang tid på middag, besøker noen, drikker kaffe i sola på trappa, maser på ungene, prøver å redusere bunken med uleste aviser, ser skirenn og/eller Liverpool-kamp på TV. Typisk norsk middelklasse-helg.

Jeg kjenner fantastisk mange bra folk fra svært forskjellige epoker i livet, deriblant forhenværende og nåværende kolleger og har i tillegg noen ganske få nære venner. Med enkelte av dem gjennomføres til dels merkverdig oppkonstruerte årvisse tradisjoner som t.d. fyr-camping, utkledning, skremming, buffet og/eller volleyball.

Jeg er med i et mannskor og det er utrolig fint og tar ganske mye tid og fokus, just som en hobby skal, kan og bør. Dessuten er jeg veldig glad i å sykle på grusveier i skogen til jeg blir litt sliten. Å holde på med musikk i studio er ikke en hobby. Det er jobb. Jeg liker jobben min, men det er ikke en hobby. Mange går i surr.

Mer som dette:

Sidsel Wold

«Ettersom periodene som korrespondent er på fire år vil jeg bruke tiden mest mulig effektivt, for å gjøre en best mulig jobb for NRK som gav meg muligheten til å rapportere herfra.»

Rikke Askersrud

«Når jobben er å utvikle TV-programmer er det jo også sånn at man er skrudd på hele døgnet. Alt inspirerer og den minste ting kan skape en idé.»

Rune Gjelberg

«Selv om det er hardt å få opp øynene noen ganger, kan jeg ikke tenke meg en bedre måte å våkne på enn en stemme som sier ‘Pappa?’.»

Jimmy Westerheim

«For meg gir det ikke mening å ‘koble av’. Jobben min er både jobb, passion og fritid, og jeg har familie, venner og mening på arbeidsplassen.»

Helena Tjelle Leinebø

«Noen blir inspirert hele tiden, våkner klokka 02 om natta med en idé de bare MÅ få ned på papiret. Jeg er ikke sånn. Jeg må tvinge meg selv.»

Thea Sofie Loch Næss

«Ofte elsker jeg å finne på noe, men andre dager trenger jeg å slappe av alene i et mørkt rom med Netflix.»

Tor Øyvind Westbye

«Ofte bruker jeg også YouTube som om det var podcast. Det vil si, jeg hører kun på audio selv om jeg spiller av en video.»

Anne Nordheim

«Før kløna jeg mye med podkast; lasta ned fra de ulike pod’enes hjemmesider og sleit ofte med å få spilt av eller finne igjen nedlasta episoder.»

Svein Graff

«Én er blitt ordfører, tre har lederjobber i NRK og én kommunikasjonsrådgiver med krisekommunikasjon som spesialfelt – så vi er godt skodd.»

Ole Martin Årst (Foto: NRK)

Ole Martin Årst

«Jeg trives når det er mye å gjøre, gjerne litt hektisk. Nå er vi alle medeiere i selskapet og det gjør helt klart noe med motivasjonen.»

Diverse

Line Endresen Normann

«Jeg er glad i et hektisk program, men synes likevel det er viktig å ta seg tid til å stoppe ved kaffemaskinen for å diskutere små og store saker.»

Mari Melilot

«Middag er ofte på barnas premisser. Før brukte vi timesvis på matlaging hver kveld, men nå bruker vi den tiden sammen med barna og spiser mat som de liker.»

Nye intervjuer publiseres ikke lenger.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.

I 2022 har vi startet et annet prosjekt, kalt Indexi.no. Her vil interessante personer, severdige filmer og bra musikk indekseres løpende.