Jon Refsdal Moe

«Når jeg underviser er jeg veldig glad i å ha en åpen dialog med studentene hele tiden. Jeg lærer utrolig mye av dem.»

Alder: 44 år
Yrke: Forfatter, lærer på teaterhøgskolen, professor ved Stockholms Dramatiska Högskola fra 1. mars

Søvn

Jeg legger meg stort sett rundt 23:30 og står opp rundt 07:30. Våkner tidlig uansett hvor seint jeg har lagt meg.

Jeg pleier å lese høyt for kjæresten min, venter til hun sovner og leser videre til jeg ikke skjønner hva som står på siden lenger. Sliter jeg med å sovne drar jeg noen ganger en meditativ regle jeg har brukt siden jeg var 7 år gammel. For å våkne lager jeg kaffe; bråket fra kaffekverna og vannkokeren drar meg ut av søvnen.

Jeg får stort sett nok søvn, men sliter ofte med å sove i stressede situasjoner. Da kan jeg bli nedstemt og emosjonell. En gang i Korea sleit jeg sånn med jetlag at jeg ikke sov på fire netter. Det var ganske fælt, egentlig.

Mat

Til frokost er det ganske ordinært, brød med ost eller müsli, eggerøre i helgen. Til lunsj prøver jeg alltid å finne noe billig, kantina på jobben er så dyr så jeg stikker ofte på Rema og ser om de har noe nedprisa pålegg som jeg legger i meg i smug. Prioriterer ikke det måltidet høyt.

Er så heldig å ha en samboer som er veldig god til å lage mat. Og vi spiser stort sett middag sammen, så der er det luksus. Ofte jobber jeg kveld og da kan det bli tre cheeseburgere fra macern på styrten, på vei til et eller annet arrangement jeg skal være på.

Jeg klarer ikke å nyte mat når jeg er alene, prøver bare å dytte i meg noe og få ting overstått. Få lekre alenekvelder med god mat og vin, altså. Får det ikke til, selv om jeg prøver. Men er veldig glad i mat og vin allikevel.

«Ingenting slår bourbon med masse knust is. Jeg er også veldig glad i Dim Sum. Elsket gamle Taste of China i Torggata. Synd de flytta.»

Jobb

Arbeidsdagen min varierer veldig. Før jul satt jeg stort sett og skrev helt alene hele dagen, nå underviser jeg fire timer daglig og bruker en del tid på research i forbindelse med det. Noen ganger jobber jeg med produksjoner og er helt stengt inne i mørke rom hele dagen. Ser også en del prøver og forestillinger på kveldstid.

Nå underviser jeg skuespill-studenter på teaterhøgskolen i «kunst og teaterforståelse». Det handler på mange måter om alt som ikke er å lage eller spille teater. Vi ser filmer, leser bøker, går på utstillinger og diskuterer. I dag er planen å snakke om den nye plata til Ariana Grande, blant annet. Det er en helt vanvittig privilegert situasjon å være i, føler jeg. Vi lærer mye av hverandre, tror jeg.

Hva som skal til for å ha en god og produktiv arbeidsdag avhenger av oppgavene. Jeg tror jeg trenger en kombinasjon av fokus og adspredelse for å jobbe bra. Bruker mye tid på mobilspill når jeg er mest konsentrert. Og lite avbrytelser, fint å kunne stenge seg helt ute fra verden. Men også fint å kunne bryte inn i den, når jeg underviser er jeg veldig glad i å ha en åpen dialog med studentene hele tiden. Jeg lærer utrolig mye av dem.

Fritid

Jeg liker å dra ut og finne på noe, men jeg drar sjelden veldig langt. Har noen få gode venner som fremdeles ikke har flyttet ut til forstedene, så henger en del med dem rundt omkring. Egentlig et litt barnslig liv, når man tenker på hvor gamle vi er. Liker ofte å være hjemme også, men blir fort rastløs om jeg er alene.

Jeg har alltid store planer om å rydde og vaske hele huset lørdag morgen, men så blir det til at jeg leser aviser og drikker kaffe i stedet, gjerne på en kafé i nærheten av der jeg bor, sammen med kjæresten min eller noen venner. Bruker ofte også helgene på å skrive.

Har et par nære venner som jeg tilbringer forholdsvis mye tid med, stort sett henger vi bare rundt og prater, innimellom hjemme hos hverandre, andre ganger på kafeer eller bare rundt i gatene. En venn av meg elsker å henge på kjøpesentre, så det hender at vi gjør det og. Mallrats på 40. Jobben min innebærer også en del sosiale ting, forestillinger og slippfester, uten at jeg går på altfor mange er det nok til å opprettholde et sosialt liv.

Jeg ble kalt «hobbyforfatter» av en kompis her om dagen. Han sa noe sånn som at «hobbyforfatteren er den nye hobbykokken». For øvrig er han selv hobbykokk, veldig dyktig også. Men ja, jeg skriver jo veldig mye og synes det er gøy. Leser mye bøker og hører mye på musikk, liker å grave i vinylkasser etter discoplater som jeg drar hjem og hører på på Spotify. Å hamstre vinyl er kanskje hobbyen min. Og bøker fra ti-kronerskurvene på antikvariater.

Mer som dette: ,

Mina Helene Hadjian

«Det er sjelden at jeg får til veldig mye ved å ha hjemmekontor. Jeg må være rundt folk og bli inspirert, for at arbeidsdagen skal bli god.»

Rikke Askersrud

«Når jobben er å utvikle TV-programmer er det jo også sånn at man er skrudd på hele døgnet. Alt inspirerer og den minste ting kan skape en idé.»

Mia Sofie Landsem

«Jeg jobber hardt for å forebygge digitale overgrep. Det tar mye av min energi, i tillegg til at studier og jobb tar mye av dagen. Jeg er ofte sliten, men det er verdt det!»

Torkil Vederhus

«Regelen er at én slumring er ok, men jeg mistenker at det burde endres til at man alltid bør reise seg fra senga med en gang alarmen ringer.»

Hanne Sigbjørnsen

«En typisk lørdag drikker jeg meg full med vennene mine, og en typisk søndag ligger jeg på sofaen og synes synd på meg selv.»

Kjersti Wøien Håland

«Eg likar best å skrive og sidan skriving er jobben min så veit eg ikkje alltid kva eg skal ta meg til når eg har fri.»

Inga Skalmeraas

«På jobb er det fint med musikk som er sånn passe up-tempo og som jeg blir litt glad og får energi av.»

Ole Martin Årst (Foto: NRK)

Ole Martin Årst

«Jeg trives når det er mye å gjøre, gjerne litt hektisk. Nå er vi alle medeiere i selskapet og det gjør helt klart noe med motivasjonen.»

Diverse

Adrian Søbyskogen

«For at jeg skal være produktiv må jeg ha fullstendig oversikt over kalenderen min. Det kommer så mye ad-hoc innimellom slaga, så jeg titter på kalenderen min hver eneste halvtime.»

Line Endresen Normann

«Jeg er glad i et hektisk program, men synes likevel det er viktig å ta seg tid til å stoppe ved kaffemaskinen for å diskutere små og store saker.»

Nye intervjuer publiseres ikke lenger.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.

I 2022 har vi startet et annet prosjekt, kalt Indexi.no. Her vil interessante personer, severdige filmer og bra musikk indekseres løpende.