(Foto: Kjersti Sletteskog)

Jan Kristoffer Dale

«Jeg er ganske hjemmekjær, når alt kommer til alt, men de dagene der humøret bare er helt på bunn har jeg funnet ut at jeg bare må komme meg ut. Helst i skauen. Det funker alltid.»

Alder: 35 år
Yrke: Forfatter

Søvn

Jeg prøver å få minst seks timer til natta. Det tar alltid litt tid før jeg sovner så jeg prøver å ikke legge meg noe senere enn tolv. Klarer jeg det sovner jeg som regel i 01-tida, og da er jeg som regel oppe litt før åtte. Men i helger har dette begynt å skli ut igjen, jeg trenger å bli strengere med meg sjøl.

Jeg leser som regel litt på senga og så lytter jeg til podcast. Det er vrient for meg å ha det stille når jeg skal sove. Det går noen ganger, men ofte strever jeg med å slappe av og da hjelper det å ha noe på øret. En samtale som engasjerer, eller noe i den duren. Jeg skjønner at dette er noe jeg må jobbe med, men det funker i alle fall for øyeblikket.

Søvn er utrolig viktig, og jeg havner fort i ubalanse hvis jeg får for lite av det. Jeg blir angstfull, ekstra stressa, kvalm og på generelt dårlig humør. Det har tatt meg mange år å skjønne hvor viktig det er med søvn. Jeg tok veldig lett på det før.

Mat

Jeg er et matvrak. De siste fire åra har jeg prøvd å bli sunnere. Jeg spiser mindre karbohydrater, mindre sukker og mindre metta fett. Så en typisk frokost for meg inneholder som regel to knekkebrød med kalkunskinke, paprika og agurk, Omega 3-piller, vann, en fettfri yoghurt, noen blåbær og nøtter. Jeg og samboeren spiser fisk en gang i uka, vi lager en del supper, vi woker og har bytta ut fredagstacoen med tacosalat. Det blir en vane selv om jeg av og til savner tacoskjellene.

Når jeg og samboeren skal skeie ut drar vi av og til på Mother India i Kristiansand. Maten der er bare helt på styr! Liker man indisk mat – og hvem gjør ikke det? – så er Mother India the place to be! Alt jeg har prøvd der er godt, men mango murgh’en deres er helt fantastisk (kylling i en veldig aromatisk mangosaus). Jeg blir sulten bare av å tenke på den! Nan-brødene deres er også så gode at jeg nesten blir irritert. Skal jeg lage mat sjøl så er jeg veldig glad i italiensk; lasagne eller bolognese. Og det skal mye til å slå en bra burger. Just saying.

«Jeg har kutta ut koffein, så jeg har blitt kjedelig å ha på besøk for jeg skal alltid gjøre meg vanskelig når folk spør om jeg vil ha kaffe. Som regel har jeg med meg koffein-fri eller en egen te.»

Jobb

Jeg er forfatter, men jeg kan ikke leve av det, så de dagene jeg har «fri» og kan skrive så prøver jeg å begynne så tidlig som mulig. Jeg liker å komme meg opp før åtte og jobbe i minst tre-fire timer. Det beste er om jeg klarer å komme meg opp seks eller sju.

Setter man seg for å skrive klokka seks om morran har man sendt et signal til seg sjøl, og resten av verden for den saks skyld, om at man tar det man driver med seriøst. Det er tungt å skrive ny tekst og jeg er som regel helt skutt i hodet etter to timer. Jeg elsker å redigere og kan godt sitte med det en hel dag, men å faktisk skrive noe nytt, noe som ikke har vært der før, det er tungt arbeid. Mest fordi jeg er så kritisk. Jeg fomler meg frem og er alltid i tvil og det tar på. Noen få ganger er det direkte gøy, men som regel er det veldig tungt. Og da mener jeg ikke «tungt» som å jobbe i kullgruve, man sitter jo tross alt bare der, men det er noe som krever veldig mye konsentrasjon og man kan tenke på å skrive så mye man vil, men ingenting skjer før man faktisk setter seg ned ved det tastaturet.

De beste skrivedagene får jeg når jeg legger bort mobil og ikke sjekker Facebook eller Instagram. Jeg må også være «inni» stoffet. Hvis jeg tar lange pauser, ikke sjekker innom manuset hver dag osv. får jeg en distanse til det jeg jobber med som ikke er bra. Hvis jeg vet at jeg ikke får tid til å skrive en dag så leser jeg i alle fall i manuset, slik at jeg får følelsen av å være «i det». Det høres kanskje litt abstrakt ut, men det er farlig å få distanse til det man driver med. Man må tro på det. Tro at det er viktig. Føles det viktig for deg som forfatter vil det nok føles viktig for noen andre også. Får man distanse til det man skriver på kan tvilen komme inn ganske raskt. Man tenker at «ingen andre enn meg har interesse av dette», «jeg bør bare begynne på nytt», «dette suger». Alle disse tankene er giftige, men hvis man i det minste åpner tekstdokumentet daglig og leser gjennom de siste fem-seks sidene man har skrevet vil man holde det hele i gang. Kanskje man ser en setning man vil endre på, eller noen ord man kan stryke, men man føler at man holder på med noe. Det er viktig å være kritisk, men er man for kritisk får man ikke gjort noe som helst.

Jeg er også student og i mai er det eksamen. Jeg tenker alltid på skrivinga. Det jeg skriver på og ting jeg har lyst til å skrive på. Jeg klarer å koble av fra andre jobber og fra studier, men jeg har aldri klart å koble av fra skrivinga.

Fritid

Hvis jeg har det bra med meg sjøl og ikke er rastløs, stressa, full av angst eller bare nedfor, så slapper jeg mer enn gjerne av hjemme. Jeg er ganske hjemmekjær, når alt kommer til alt, men de dagene der humøret bare er helt på bunn har jeg funnet ut at jeg bare må komme meg ut. Helst i skauen. Det funker alltid. Jeg blir på bedre humør med en gang. En annen viktig ting er at jeg har funnet ut at man ikke trenger å reise langt for å få forandring eller oppleve noe nytt.

Jeg elsker å se film. Så hvis jeg har fri må jeg alltid se et par filmer, men jeg må ut også. Da blir det ofte gåturer rundt om i Grimstad. I det siste har jeg tatt noen «toppturer» med familien og det er noe man raskt blir ganske hekta på merker jeg. Så jeg tror det blir en ny tur igjen ganske snart.

I helga drar jeg og samboeren ut for å handle. Vi prøver å handle bare én dag i uka, og lørdag er handledag. På kvelden er det stort sett middag og en film. På søndager besøker vi familie eller tar oss en gåtur før middag. Det handler stort sett om å koble av. Jeg elsker som sagt film, og ser relativt mye. Benker meg ofte med kommentarspor og making of-dokumentarer. Jeg leser om film og lager filmpodcast med broren min, Knut. Den heter Matinee Podcast. Jeg håper også å kunne begynne å tegne igjen. Jeg slapper veldig av når jeg tegner og det er noe av det jeg savner mest å drive med.

Mer som dette: ,

Rasmus Giæver Wold

«Jeg jobber veldig lite hvis jeg skal være ærlig. Jeg føler jeg lurer systemet litt.»

Kari Slaatsveen

«I sommer har jeg syklet noen ganger ned til Tjøme for å sitte barnevakt. Det blir fort rundt 24 mil på halvannet døgn og det gjør meg godt.»

Hanna Hagen Bjørgaas

«Prosjektet mitt akkurat nå er skikkelig spennende. Det er skremmende å innrømme, men jeg vil heller lese om kråkespråk og messinglav enn å dra på fest.»

Marta Breen

«Jeg leser stort sett tegneserier på senga. Enten en god tegneserieroman eller blader som Pondus.»

Anne Bitsch

«Jeg er en følsom person som lett tar inn inntrykk og andres sinnsstemninger, så trenger mer tid alene for å hente meg inn enn tidligere.»

Joakim Throndsen

«Som hobby har fotball fått en renessanse. Jeg var 10 år i ørkenen, men nå er jeg tilbake.»

Morten Jordal

«Jeg sitter i delvis åpent landskap og vi bytter litt på hvem som spiller på anlegget.»

Inga Skalmeraas

«På jobb er det fint med musikk som er sånn passe up-tempo og som jeg blir litt glad og får energi av.»

Hilde Paula Heger Voldner

«Mitt favorittsted er Bohuslän sør i Sverige, der er det klatring i verdensklasse og dessuten kan man bade og spise jordbær og drikke billig øl.»

Svein Graff

«Én er blitt ordfører, tre har lederjobber i NRK og én kommunikasjonsrådgiver med krisekommunikasjon som spesialfelt – så vi er godt skodd.»

Diverse

Jimmy Westerheim

«For meg gir det ikke mening å ‘koble av’. Jobben min er både jobb, passion og fritid, og jeg har familie, venner og mening på arbeidsplassen.»

Eli Moen

«Etter ca. 40 år i arbeidslivet er det deilig å ikke skulle stå opp tidlig, måke snø av bilen og haste avsted til jobb. Livet går langsommere og jeg kan gjøre andre ting som jeg selv har bestemt.»

Nye intervjuer publiseres hver ukedag.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.