(Foto: Ole Horvli)

Grethe Fatima Syéd

«Jeg er nok en stuegris, og blir veldig glad når noen drar meg ut, enten det er for å gå tur, ut og spise, dra på en konsert eller et arrangement av et eller annet slag. Da stiller jeg gjerne. Men dørstokkmilen er lang.»

Alder: 51 år
Yrke: Frilans litteraturviter

Søvn

På denne tiden av året legger jeg meg så tidlig som overhodet mulig, mellom ca. 21:30 og 23. Om sommeren blir det noe senere. Jeg har vekkerklokken på 07:15 men ni av ti dager våkner jeg før den ringer. Da slår jeg den av og ligger og gruer meg en stund. Noen ganger våkner jeg av lukten av at sønnen min steiker bacon. Da blir det hele noe hyggeligere.

Hvis jeg ikke får sove (noe som tidligere aldri forekom, men som nå skjer av og til, enten på grunn av alder, skjermtid, kaffe eller månefase) teller jeg baklengs fra hundre og nedover i takt med at jeg puster veldig sakte. Det er så kjedelig at jeg tenker at hvis ikke jeg sovner av det dør jeg.

Mat

Jeg er for tiden på mitt livs første lavkarbo. Det er en mellomting mellom helt ok og satan i helvete. Da jeg begynte satt jeg liksom og ventet på at det skulle begynne – så for meg at jeg skulle gå inn i en transelignende tilstand, litt som et epilepsianfall eller når Donald har meldt seg på bokseturnering og setter seg inn i en boks så bare hodet stikker ut og blir kokt. Så tenkte jeg at jeg skulle komme ut i andre enden slank som en sylfide. Sånn er det ikke. Jeg spiser alt det kjedelige: ost, oliven, asparges, salat, kjøttpålegg, fugl, indrefilet, fisk, tomat, spirer, nøtter, rømme, fløte, crême fraiche og cottage cheese, litt bær og satans egg og bacon. Det har ikke gitt nevneverdige resultater så langt.

Jeg liker hjemmelaget mat. Fårikål, lasagne, sosekjøtt (som det heter på bergensk), alle slags gryter, supper, karri, pasta, pizza. Mat med gode ingredienser og laget fra bunnen. Jeg liker selvplukket sopp og bær rett fra veikanten, og hjemmebakt brød, gjerne i gryte. Vafler med havregryn og banan i og med brunost eller blåbærsyltetøy og rømme (ikke lettrømme så klart). Og så har jeg verdens eneste oppskrift som kan gjøre middagspølse til annet enn en katastrofe.

Jobb

Arbeidsdagen glir gradvis i gang når sønnen min har gått på skolen. Da dasser jeg fortsatt rundt i morgenkåpen, drikker modne mengder kaffe og leser Klassekampen. Så blir sirklene gradvis mindre før jeg lander på sittemøbelet (sånn Stokke-sak som skal være bra for ryggen) foran Mac-en. Der sitter jeg noen timer avbrutt av litt mer sviming rundt, litt for mange turer innom såkalte sosiale medier, mailer, eventuelt telefoner og mer kaffe. Etter hvert finner jeg noe å lese enten i sengen, på sofaen e.l. og så glir arbeidsdagen gradvis over i fritid uten at noen noengang har merket overgangen.

Hvis jeg ikke kommer i gang om morgenen er løpet kjørt. Det er som om det er en viss mengde tilgjengelig energi, og hvis for mye av den går med til mailing, sosiale medier eller hvis jeg har avtaler tidlig på dag, kan jeg bare glemme å gjøre noe produktivt resten av dagen. Å lese går fint, og å skrive e-poster. Men ikke å skrive, ikke på skikkelig.

Jeg holder på å skrive en bok – «En sommer med Torborg Nedreaas» – som skal ut på Solum/Bokvennen/Vidarforlaget i mai. Jeg gleder meg som en unge! Det er den vanskelige andreboka, med rette beryktet. I hvert fall i mitt tilfelle, for det har sittet som en propp i systemet. Det er en utrolig gøy bok å skrive, den er bygd opp som korte snutter (den inngår i en serie som opprinnelig var fransk radio) som handler om alle slags mulige tema: Nedreaas’ forfatterskap og liv, tiden hun virket i, tema og skrivemåter, litt bergensiana, litt om hva hun har å si oss i dag osv. Aiaiai for en fest det skal bli når den kommer ut!

Jeg er alltid på jobb. Og aldri. Alltid fri. Aldri ferie. Dette vet jo alle som er frilansere. Jeg har i perioder av livet klart å koble ut i helgene, nærmest tvunget meg selv til ikke å åpne dokumentet, svare på mailene osv. Jeg vet jeg blir friskere i hodet av det når mandagen kommer, men – det er vanskelig.

Fritid

Jeg er nok en stuegris, og blir veldig glad når noen drar meg ut, enten det er for å gå tur, ut og spise, dra på en konsert eller et arrangement av et eller annet slag. Da stiller jeg gjerne. Men dørstokkmilen er lang. Dessuten liker jeg ikke vinter, mørke, kulde eller regn, det er seriøst en gedigen bløff at det går an å kle seg.

Utenom det som er nevnt over liker jeg å reise, enten det er til store byer eller steder med vakker natur. Jeg har verdens styggeste hytte som jeg sørger for å besøke et par ganger i året til den har brent ned. Eller musene har spist den. Om sommeren liker jeg alt som foregår utendørs: grille, bade, være i båt og gjerne gå i land et sted og brenne bål. Kan godt bo i telt også, og gjerne fiske, men det er mest for å være hyggelig. Jeg VET at jeg hadde likt å gå på ski, i fint vær, hvis noen bare kunne lært meg det. Men som bergenser og halvt ikke-norsk er jeg knapt født med en femtedels ski på beina. Det er et sosialt stigma, faktisk.

I helgene blir det lange og langsomme morgener med kjæreste, aviser og uante mengder kaffe. Gjerne brunch med hjemmebakt, og EKSTREMT gjerne med en av mine to døtre på besøk, evt. begge. Og så en tur enten på fjellet (som begynner rett bak huset her) eller på den nevnte hytten, til byen for å gå på kafé og sitte og glane, ta et glass, gå på konsert. Jeg er særlig glad i jazz og klassisk, helst konserter der man kan sitte (ryggen liker ikke å stå, jf. nevnte Stokke-stol). Hver gang jeg er i Grieghallen og hører en symfoni tenker jeg “Dette må jeg gjøre oftere”. Er sikker på at det forlenger livet med flere år. Dessuten har jeg utviklet en metode som gjør at jeg kan ruse meg på musikken. Faktisk.

Jeg har en gjeng med spreke venninner som går tur hver mandag. Dessverre skulker jeg altfor ofte. Men vi går også på andre ting, konserter, litterære arrangement, lager middag (ikke ofte) o.l. Og så synger jeg i kor!

Mer som dette:

Kari Hesthamar

«Eg likar godt å ha ro heime i helgene, kombinert med ein aktivitet. Blir glad kvar gong eg kjem meg på konsert, teater eller kino, men likar at i alle fall ein av dagane er heilt åpne.»

Arne Berg

«Har balkong i 11. etasje og flight radar på mobilen. Kan sitte en varm sommerkveld og følge flyvninger til hele verden med et glass hvitvin i hånden. Ja, det er sjukt.»

Marte Øien

«I løpet av helgen lager jeg ferdig alle måltidene til lunsj, middag og mellommåltid for påfølgende uke. Putter det i matbokser og setter de klare i kjøleskapet.»

Mette Nygård Havre (Foto: Christin Eide)

Mette Nygård Havre

«Jeg har prøvd å legge bort telefonen om kvelden, men da sover jeg bare dårligere. Jeg trenger en liten oppdatering før jeg klarer å koble av.»

Grethe Fatima Syéd

«Jeg er nok en stuegris, og blir veldig glad når noen drar meg ut, enten det er for å gå tur, ut og spise, dra på en konsert eller et arrangement av et eller annet slag. Da stiller jeg gjerne. Men dørstokkmilen er lang.»

Kari Slaatsveen

«I sommer har jeg syklet noen ganger ned til Tjøme for å sitte barnevakt. Det blir fort rundt 24 mil på halvannet døgn og det gjør meg godt.»

Morten Jordal

«Jeg sitter i delvis åpent landskap og vi bytter litt på hvem som spiller på anlegget.»

Markus Igeland

«Siden starten av mars har jeg heller hørt på lydbøker i Storytel. Først hørte jeg på Kosakkene av Leo Tolstoj, og den siste uka har jeg hørt på Grensen av Erika Fatland.»

Tina Wulf

«Som kommunikasjonssjef i en fotballklubb er det ofte lange dager, og jeg er stort sett alltid på jobb.»

Hilde Paula Heger Voldner

«Mitt favorittsted er Bohuslän sør i Sverige, der er det klatring i verdensklasse og dessuten kan man bade og spise jordbær og drikke billig øl.»

Diverse

Lise Vermelid Kristoffersen (Foto: Ingeborg Løvlie)

Lise Vermelid Kristoffersen

«Pengesnakk er den hobbyen min som tar desidert mest tid om dagen, men også den som gir mest tilbake. Jeg digger å vise den positive siden av det å spare penger.»

Marianne Pfeffer Gjengedal

«Tiden der matstylister brukte hårspray og erstattet iskrem med potetmos er lenge forbi, jeg bruker utelukkende produsentens egne varer.»

Nye intervjuer publiseres hver ukedag.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.