(Foto: Mona Nordøy)

Frode Alnæs

«Jeg leser enten bok eller på nettbrett før jeg sovner. Hvis jeg går fjelltur eller en tur i løpet av dagen slukner jeg momentant.»

Alder: 60 år
Yrke: Artist, musiker, komponist

Søvn

Hvor godt jeg sover avhenger av jobbsituasjon. Ofte jobber jeg på kvelden og kroppen er full av adrenalin, så da kan det bli sent. Men en normal dag er det opp kl. 07.30-08.00 og i seng rundt kl. 23.00-23.30.

Jeg har et godt sovehjerte. Jeg leser enten bok eller på nettbrett før jeg sovner. Hvis jeg går fjelltur eller en tur i løpet av dagen (noe jeg gjør så ofte jeg kan) slukner jeg momentant. Kaffe er helt nødvendig og nesten et religiøst rituale om morgenen!

Som musiker er jeg mye på reise, og jeg har svart belte i powernaps. Klarer å ta meg en dupp overalt. Hvis jeg får for lite søvn blir jeg lett irritert og litt «speisa» og «ute i hodet». Må ha mye søvn og hvile for å fungere optimalt.

Mat

Jeg har diabetes 2, og ideelt sett bør jeg spise fem små måltider om dagen. Har vel i de senere årene blitt flink til det, men det er ikke så lett når du er på reise. Det er faktisk en stor utfordring å spise ofte og sunt når man er på reise. Jeg har laget en nidvise om dette som kalles «Flukten fra baguetten». Jeg skal jo unngå mest mulig hvitt brød. Kinarestaurantene er redningen på tur, de har jo noenlunde sunn mat. Ellers er jeg glad i frukt og grønt, og ikke veldig glad i fisk. Men skalldyr elsker jeg, jeg er jo Norges største skalldyr selv.

«Min favorittrett er blandabaill, en lokal rett fra Kristiansund. Spiste en fantastisk middag på Statholdergaarden i høst, tror det må være Norges beste restaurant. Ellers er jeg veldig glad i asiatisk mat.»

Jobb

Jeg jobber i en kreativ bransje og det kan være et helvete av og til. Du kan ikke være kreativ på bestilling. Jeg er veldig kjapp og rask på kontorarbeid, men når det gjelder å øve, lage ny musikk og nye prosjekter må det få komme når det kommer. Jeg jobber 24 timer i døgnet med musikk. Musikken går og surrer i hodet hele tiden. Har funnet ut at livet mitt er en melodi!

Hele livet mitt er dokumentert på kassetter, DAT og nå digitale medier. Har med meg opptaker overalt hvor jeg går og snakker og spiller inn ideer. I opptakene ligger det en overflod av gode og dårlige ideer. Men når jeg jobber ut et prosjekt går det fort unna. Da koker hodet over av ideer, og jeg tror jeg er ganske effektiv.

Hva jeg trenger for å jobbe optimalt spørs hva jeg skal gjøre. Helst ro, fred og ikke så mye forstyrrelser. Den skapende fasen i et prosjekt er ofte den vanskeligste. Den må bare få lov til å komme når det kommer. Ellers så er selvfølgelig min arbeidsdag, som alle andres, avhengig av dagsform.

I fjor hadde jeg over 150 konserter, og var ute på veien med et stort prosjekt som jeg og kona mi produserte selv, «Min dans med strenger». Den var en stor suksess, og jeg hadde med meg band, lyd- og lysdesign og videokunst. Ivar Tindberg hadde regi. Dette var en stor og fantastisk morsom satsing som tok all min tid.

Fritid

Fotball og sport på TV er en lidenskap. Er glad i natur, skog og mark og fjell. Når jeg først har fri, synes jeg det er godt å være hjemme og på hytta. Er jeg på turné har jeg alltid med turtøy i bagasjen.

De fleste lørdager er jeg ute og spiller. Har ikke tall på hvor mange søndager jeg har landet på Gardermoen. Møter ofte “musikkfamilien” på flyplasser rundt om i landet.

Gjennom et langt liv som reisende musiker, har jeg ikke hatt mulighet til å pleie vennskap på samme måte som andre. Har ikke tall på hvor mange middagsinvitasjoner og andre hyggelig invitasjoner fra venner og familie jeg dessverre har måttet takke nei til på grunn av jobb. Så sånn sett er jo musikerlivet litt ensomt. Men oss musikere i mellom er en stor venneflokk og «familie», og vi opplever ofte (litt flåsete sagt) mer i løpet av en helg enn andre gjør gjennom et langt liv. Herregud så mye moro jeg har fått være med på. Og mange venner og familie har fått oppleve mye gjennom mitt virke, så kanskje regnskapet går opp sånn sett.

Mer som dette:

Kjetil Østli

«Det gøyeste er vel de to første timene når man endelig har kommet seg ut og truffet venner. De er magiske. Så blir jeg sliten og vil helst litt tidlig hjem.»

Lise Vermelid Kristoffersen (Foto: Ingeborg Løvlie)

Lise Vermelid Kristoffersen

«Pengesnakk er den hobbyen min som tar desidert mest tid om dagen, men også den som gir mest tilbake. Jeg digger å vise den positive siden av det å spare penger.»

Gunnar Tjomlid

«Hobbyer er for det meste foto/video, YouTube-binging og onani. Sistnevnte tar en del tid, men da raner jeg i det minste ingen banker eller går ute og tagger.»

Torkil Vederhus

«Regelen er at én slumring er ok, men jeg mistenker at det burde endres til at man alltid bør reise seg fra senga med en gang alarmen ringer.»

Hanne Sigbjørnsen

«En typisk lørdag drikker jeg meg full med vennene mine, og en typisk søndag ligger jeg på sofaen og synes synd på meg selv.»

Alexander Fallo

«Mitt siste prosjekt har vært å fjerne en svær gjeng med hærmygg som kom med noe jord fra Plantasjen. De var en føkkings pest og en plage og legger visstnok 500 egg i døgnet.»

Inga Skalmeraas

«På jobb er det fint med musikk som er sånn passe up-tempo og som jeg blir litt glad og får energi av.»

Markus Igeland

«Siden starten av mars har jeg heller hørt på lydbøker i Storytel. Først hørte jeg på Kosakkene av Leo Tolstoj, og den siste uka har jeg hørt på Grensen av Erika Fatland.»

Vegard Hansen

«Jeg lytter til lydbok før jeg sovner, eller til jeg sovner. Når jeg ikke lenger får med meg sammenhengen slår jeg av og sovner som en stein.»

Hilde Paula Heger Voldner

«Mitt favorittsted er Bohuslän sør i Sverige, der er det klatring i verdensklasse og dessuten kan man bade og spise jordbær og drikke billig øl.»

Diverse

Anders Husa

«Det er lenge siden jeg følte jeg hadde typiske lørdager og søndager. Den eneste måten jeg merker at det er helg på er at det slutter å renne inn med e-poster.»

Mari Melilot

«Middag er ofte på barnas premisser. Før brukte vi timesvis på matlaging hver kveld, men nå bruker vi den tiden sammen med barna og spiser mat som de liker.»

Nye intervjuer publiseres ikke lenger.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.

I 2022 har vi startet et annet prosjekt, kalt Indexi.no. Her vil interessante personer, severdige filmer og bra musikk indekseres løpende.