(Foto: Tine Poppe)

Eva Harr

«Ordet fritid er litt rart for meg.»

Alder: 67 år
Yrke: Billedkunstner

Søvn

Jeg går som regel til sengs kl. 23, og står opp kl. 07-07.30. For å få sove må jeg nullstille meg, og lese videre på romanene som alltid ligger på nattbordet. Stillhet, sparsomt med lys og frisk luft er nødvendig på soverommet. Jeg foretrekker å våkne av meg selv, og vil absolutt unngå å bruke vekkerklokke. Jeg har denne friheten da jeg er min egen arbeidsgiver. Tidvis sover jeg svært lite. Har hatt denne «lidelsen» i nesten hele mitt voksne liv, og må tilpasse kunstnerlivet etter det. Men, jeg ser heller ikke bort ifra at dette har gitt mye til mitt billedunivers.

Mat

Mitt kosthold preges av min livsinnstilling. Mye grønn og mager mat. Jeg er opptatt av å holde meg lett, og tenker derfor alltid på hva jeg spiser. Frokost er som regel en tallerken frokostblanding med bær, litt juice og te. Lunchen min er enkel og lett. Knekkebrød med pålegg og et eple, pluss en kopp te. Jeg drikker egentlig te nesten hele arbeidsdagen. Middag er et sosialt måltid. Jeg setter pris på gode middagsretter. Det blir en del kjøtt, litt for lite fisk og alltid salater eller grønt tilbehør. Et godt glass vin flere ganger i uken som drikke, eller mineralvann. Det som kanskje er litt bekymringsfullt er at jeg kan glemme å spise når jeg jobber i atelieret.

«Kolonihagen på Frogner har den siste tiden servert små og lette retter med både grønt, fisk og kjøtt – og med den riktige vinen til. Dette er en helt spesiell glede.»

Jobb

Min arbeidsdag starter som regel ved 10-tiden. Jeg arbeider som oftest når alle andre er på jobb, men jeg kan snu døgnet hvis jeg vil. Jeg avslutter arbeidsdagen rundt 17-18. Kommer jeg uthvilt på jobb, har jeg stor arbeidskapasitet, og kan skape etter de ideer jeg bærer på. Jeg planlegger alltid nye arbeider. Malerier, eller nye litografier. Som regel har jeg planer om nye utstillinger for flere år fremover! Nylig fant jeg en ny innfallsvinkel for en maleriserie, og derfor bærer jeg mye inspirasjon i meg for tiden.

Fritid

Ordet fritid er litt rart for meg. Jeg kan gjøre hva jeg vil med min tid, og forsøker å fylle tiden utenfor atelieret med godt samvær og opplevelser. Jeg forsøker å ta initiativet til opplevelser så ofte jeg kan, både hjemme og ute. Kultur er selvsagt helt nødvendig i mitt liv. Musikk, litteratur, teater og selvsagt utstillinger. Ofte tilbringer jeg helgene på reise. Fjellhytte, hus i Lofoten, utlandet. Men når jeg er hjemme i Oslo er gode middager en viktig faktor. Og ikke minst friluftsliv. Jeg er en løper, og forsøker å få til joggeturer flere ganger i uken.

Mer som dette:

Rikke Askersrud

«Når jobben er å utvikle TV-programmer er det jo også sånn at man er skrudd på hele døgnet. Alt inspirerer og den minste ting kan skape en idé.»

Sigve Indregard

«I teorien, i måten jeg ser på meg selv, er jeg en som liker å dra ut og finne på noe. Empirien tilsier at jeg foretrekker å slappe av hjemme.»

Marius Helgå

«Jeg driver med såkalt banehopping, hvor man prøver å få sett kamper på så mange baner som mulig. I 2018 så jeg totalt 106 fotballkamper.»

Leïla Rezzouk Rossow

«For tiden prøver jeg å skrive ned noen ord eller tanker som jeg kommer på når jeg står opp – før jeg har tittet på mobilen.»

Kari Slaatsveen

«I sommer har jeg syklet noen ganger ned til Tjøme for å sitte barnevakt. Det blir fort rundt 24 mil på halvannet døgn og det gjør meg godt.»

Morten Jordal

«Jeg sitter i delvis åpent landskap og vi bytter litt på hvem som spiller på anlegget.»

Inga Skalmeraas

«På jobb er det fint med musikk som er sånn passe up-tempo og som jeg blir litt glad og får energi av.»

Tete Lidbom

«Jeg tror jeg må vurdere et voksenliv hvor dagsfylla tar over for den mer anerkjente måten å feste på.»

Vegard Hansen

«Jeg lytter til lydbok før jeg sovner, eller til jeg sovner. Når jeg ikke lenger får med meg sammenhengen slår jeg av og sovner som en stein.»

Diverse

Francesco Vivaldi

«Jobben som anestesilege ved et lokalsykehus er veldig variert. Nå nylig stilte jeg som tillitsvalgt og skal forhandle om ny arbeidstid.»

Elin Østvik

«Jeg trives veldig godt i eget selskap. Kanskje litt for godt, for jeg er som regel hjemme alene. Jeg er alene, men ikke ensom.»

Nye intervjuer publiseres ikke lenger.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.

I 2022 har vi startet et annet prosjekt, kalt Indexi.no. Her vil interessante personer, severdige filmer og bra musikk indekseres løpende.