(Foto: Chiara Dazi)

Andrea Gjestvang

«Jeg er vokst opp på gård, med et veldig naturlig forhold til dyr og kjøtt. Men jeg kan ikke fordra når kjøtt ligner på dyret, som helstekt pattegris.»

Alder: 38 år
Yrke: Fotograf

Søvn

I teorien liker jeg godt å legge meg sent og stå opp tidlig. Det er så mye jeg skulle ha gjort! Denne døgnrytmen fungerer greit på sommeren, men vinterhalvåret tærer på. Altfor ofte legger jeg meg 24:00 og står opp 06:45. Målet er å legge meg før og stå opp tidligere. Men med små barn som sovner litt sent blir kveldene alltid for korte.

Jeg har generelt få rutiner. Jeg liker å pusle med jobb på kvelden, og kommer ofte godt i siget da. Spesielt med mer kreative ting. Men jeg pleier å avslutte kvelden med å se en serie på TV sammen med kjæresten min. På overtid stuper jeg i seng og sovner som regel med en gang, med mindre jeg har mange bekymringer. Da kan jeg ligge i timevis og gruble. Den beste måten å våkne på, er når barna kryper opp i senga og ligger på armen min litt før vi står opp.

Jeg klarer meg ganske bra med lite søvn. Generelt føler jeg meg uthvilt og opplagt. Men hvis jeg har sovet altfor kort og dårlig blir jeg irritabel og føler meg helt hul inni meg, og må gjerne ta en liten lur på ettermiddagen.

Mat

Jeg starter dagen med masse vann, og så kaffe. I hverdagen er morgenene gjerne preget av hastverk, matpakker som skal smøres og frokost til barna. Jeg glemmer å spise selv, og tar frokosten når jeg har kommet på kontoret. Ofte blir den slått sammen med lunsj, etter litt for mange kopper kaffe. Lunsj blir gjerne matpakke eller en salat. Jeg liker godt å gå ut for å spise lunsj. Jeg bodde i Berlin før, og der var det mange effektive, gode og rimelige lunsj-caféer. Det savner jeg i Oslo! Vi lager middag hver dag. Mye fisk og vegetar.

Jeg elsker mat når jeg får den servert, eller når jeg har god tid til å kokkelere i helgene. Jeg er vokst opp på gård, med et veldig naturlig forhold til dyr og kjøtt. Men jeg kan ikke fordra når kjøtt ligner på dyret, som helstekt pattegris. Det føles helt groteskt. Og jeg hater synlig fett. Det handler om fortrengning, vil jeg tro, for jeg spiser det jo så lenge jeg ikke behøver å forholde meg til det visuelt.

Jeg kunne overlevd lenge på brødskive med gulost og eple. Men jeg elsker bacalao, vietnamesisk mat og retter fra midtøsten. Hummus, falafel, alle mulige grønnsaksretter. Og taco i tradisjonell eller kreativ forstand.

«I Oslo spiser jeg gjerne på Plah, Delicatessen eller pizza på Kunstnernes Hus.»

Jobb

Når barna er levert i barnehage og skole, går jeg til kontoret. Gåturen tar 20 minutter og da hører jeg på Nyhetsmorgen på P2. Jeg er på kontoret litt over 09:00 og går hjem rundt klokka 16:00.

For tiden jobber jeg med et prosjekt om samfunn hvor kvinner har flyttet vekk og det blir mange enslige menn tilbake. Jeg har allerede et stort materiale, og nå prøver jeg å sy alt sammen og lage tekster. Prøve å forstå om jeg er ferdig, eller om jeg skal reise videre. Samtidig researcher jeg nye ideer, søker stipender, gjør oppdrag og river meg i håret.

Arbeidsdagen blir litt kort med barn, men jeg prøver å ta igjen det tapte på kveldstid. Når jeg er ute og fotograferer kan den vare fra tidlig morgen til sent på kveld. Jeg liker at det veksler mellom stabile kontordager og uforutsigbare dager i felt. Jeg reiser mye og da er plutselig kontoret en kafé i en liten by på Færøyene eller en strandbar i Tel Aviv. Men da går mesteparten av dagen med til fotografering uansett.

Jeg er mest produktiv når jeg er ute på et spennende oppdrag eller fotograferer til eget prosjekt. Når jeg jobber med historier jeg bryr meg om blir jeg veldig oppslukt, og alt kan skje. Dessuten jobber jeg ekstremt godt under press. Som frilanser har man så mange deadlines hele tiden, og jeg er etterhvert blitt meget dreven på å få ting i land, i siste sekund.

Den konstruktive og kreative delen av å være fotograf følger deg på en måte hele tiden. Jeg liker at jeg ikke har en jobb hvor jeg bare logger av klokka fire. Men jeg prøver å ta en pause fra problematiske jobbrelaterte ting når jeg er sammen med barna på ettermiddagen og i helger. Det fungerer sånn passe. Men samtidig har man ikke noe valg, for barna krever hele deg. Det er egentlig veldig fint. Før kunne jeg jobbe til alle døgnets tider.

Jeg sjekker alltid mail før jeg legger meg, men hvis det ikke haster får det vente til neste dag.

Fritid

Når jeg er hjemme bruker jeg mye tid på husarbeid, og det er jeg ikke spesielt begeistret for. Da liker jeg bedre å sysle i vår lille hage sammen med barna, lese magasiner, bla i fotobøker eller diskutere prosjekter med kjæresten min. Invitere gode venner på middag og vin. Jeg liker også å svømme på Bislett Bad, reise på helgetur til familien på Hamar, gå på ski og møte venner for en øl. Aller helst setter jeg meg på et fly til Berlin, sammen med familien eller alene.

Jeg møter venner ganske ofte, men det er også vanskelig å se alle venner så ofte som man ønsker. Mange av oss er travle med jobb og familie. Da er ofte løsningen å henge sammen på dagtid, eller ha store middager hvor barna etterhvert kan legges på ett rom og bæres hjem i søvne. Det gjorde vi mye da vi bodde i Berlin, for der hadde vi mange venner i samme bygård. Jeg har også mange fotografvenner og vi møtes på festivaler og diverse faglige tilstelninger.

Mer som dette:

Kjetil Østli

«Det gøyeste er vel de to første timene når man endelig har kommet seg ut og truffet venner. De er magiske. Så blir jeg sliten og vil helst litt tidlig hjem.»

Marta Breen

«Jeg leser stort sett tegneserier på senga. Enten en god tegneserieroman eller blader som Pondus.»

Anne Bitsch

«Jeg er en følsom person som lett tar inn inntrykk og andres sinnsstemninger, så trenger mer tid alene for å hente meg inn enn tidligere.»

Susanne Grina Lange

«Jeg hører helst på artister som First Aid Kit, Léon eller Maggie Rogers når jeg må konsentrere meg.»

Hilde Paula Heger Voldner

«Mitt favorittsted er Bohuslän sør i Sverige, der er det klatring i verdensklasse og dessuten kan man bade og spise jordbær og drikke billig øl.»

Diverse

Line Endresen Normann

«Jeg er glad i et hektisk program, men synes likevel det er viktig å ta seg tid til å stoppe ved kaffemaskinen for å diskutere små og store saker.»

Hvem burde bli intervjuet?

Nye intervjuer publiseres hver ukedag.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.