Sofie Frøysaa (Gyldendal)
(Foto: Kristina Lang-Ree)

Sofie Frøysaa

«Jeg kunne aldri i livet blitt sammen med en mann som står opp kl. 06 for å JOGGE før han skal på jobb. Og som snakker om hvor nydelig lys det er ute sånn tidlig på morgenen.»

Alder: 29 år
Yrke: Komiker, foredragsholder og forfatter

Søvn

Jeg misliker meget sterkt det faktum at samfunnet er bygget av og for A-mennesker. Dette er noe jeg tar sterk avstand til, og står helst opp kl. 12 om jeg kan. Noen ganger senere også. I og med at jeg jobber freelance og ofte kveldstid (showstart er som regel kl. 20 eller 21), er dette noe som heldigvis rettferdiggjør de sene morgenene.

Jeg er et nattdyr og elsker å jobbe når resten av landet sover. Jeg blir dritsur når folk skal minne meg på at de som jobber sent og ikke har såkalt normal døgnrytme dør tidligere. La meg si det slik: Jeg vil heller dø tidligere som følge av at jeg kan legge meg og stå opp når jeg vil, enn at jeg skal måtte stå opp tidligere. Jeg kunne aldri i livet blitt sammen med en mann som står opp kl. 06 for å JOGGE før han skal på jobb, og som snakker om hvor nydelig lys det er ute sånn tidlig på morgenen. Det er nydelig lys om natta og!

Jeg har slitt med søvnproblemer store deler av livet, og nå tar jeg sovemedisiner. Ikke for å skryte, men jeg har Tourettes og OCD (aka tvangslidelse), så jeg har brukt utallige timer på å ligge våken om natta og ha så sjuke tvangstanker at jeg blir redd for min egen hjerne. Noen perioder har jeg gått flere dager uten å sove. Derfor er det fantastisk å kunne meddele at jeg for første gang i mitt voksne liv har sovet godt flere uker i strekk!

Nå som jeg går på sovemedisiner får jeg nok søvn. Jeg ser på Touretten min som en PT fra helvete. Den kjører meg drithardt, men jeg får alt annet enn overskudd. Jeg skulle gjerne sagt opp abonnementet for lengst. Når jeg sover dårlig, påvirker det Touretten – jeg får mer tics, noe som igjen fører til at jeg blir mer sliten. En klassisk ond sirkel der, altså. Og man blir jo generelt gæren av ikke å få sove. Kroppen er sliten, men hjernen jobber. Dårlig deal.

Mat

Jeg spiser mer og mer vegetarisk og vegansk. Det eneste problemet er at jeg elsker fisk. Jeg kunne nok ha spist laks hver eneste dag, om smaksløkene mine fikk bestemme. Til frokost spiser jeg gjerne rundstykker med avokado (og sitron, pepper og chilikrydder) og andre grønnsaker. Til lunsj foretrekker jeg vegetarburger og favorittmiddagen er falafel eller sashimi (med masse mango og avokado til!). Ellers drikker jeg store mengder med kaffe.

Jeg har heftige tvangstanker når det gjelder alkohol, og de få gangene jeg tillater meg selv å drikke alkoholholdig drikke må jeg bestemme meg på forhånd hvor mange enheter jeg skal drikke. Dette overholder jeg 99 % av tilfellene (jeg sklei utpå for to uker siden, og var full for første gang på et halvt år. Har fremdeles fylleangst).

«ALLE burde prøve Funky Fresh Foods. Der har de nydelig vegansk mat, og de beviser at vegansk mat er like chill som noe annet.»

Jobb

Siden jobbukene mine varierer i stor grad, kan jeg ta utgangspunkt i morgendagen: Jeg skal stå opp kl. 10 (litt for tidlig for min smak, åpenbart), og være i et skrivemøte kl. 11. Skrivemøtet er forberedelser til jeg skal være med på Rikets Roast av Mads Hansen den 1. februar (dette er ikke ment som reklame – det ble utsolgt på 15 minutter. Usikker på om det er fordi folk elsker Mads Hansen eller fordi de ønsker å se han bli grilla). Kl. 14 skal jeg i et møte med manageren min. Kl. 16 skal jeg hjem og spise middag. Kl. 20 skal jeg ha standup.

Noen dager finner jeg flowen hjemme (det forutsetter at leiligheten er 100 % ryddig og ren, men det er den alltid – ref. OCD), og da kan jeg sitte i timevis med musikk på anlegget og skrive til krampa tar meg. Andre dager må jeg ut og skrive på kafé fordi jeg trenger miljøskifte.

Jeg har vanligvis en del standup- og foredragsjobber, ellers jobber jeg med et nytt bokprosjekt (jeg har skrevet én side, men det høres proft ut). Ellers gjør jeg litt radio her og der, og drømmer i det skjulte om å jobbe med radio på fulltid.

Jeg jobber i stor grad med å formidle «meg selv» og det jeg engasjerer meg for, så det er noen ganger vanskelig å skille mellom jobb og fri. Men så er jeg ekstremt heldig som får lov til å jobbe med det jeg brenner for, da. Da er det greit å alltid være på jobb.

Fritid

Jeg føler at jeg finner på noe hele tiden, så når jeg først får muligheten til å chille hjemme, er det hellig for meg. Da liker jeg å ta igjen podcast-episoder som har hopet seg opp, lese bøker, trene, gå tur i parken og se på alle de fine hundene som er der. Og drømme om å ha egen hund (vi får ikke lov til å ha husdyr der vi bor). Jeg liker også å synge høyt i leiligheten, være med familien, venner og kjæresten.

Hver søndag er det middag hos mamma. Det skal en naturkatastrofe til for at jeg avlyser dette. Familien min er det vakreste jeg har, og jeg setter kvalitetstid med dem høyere enn noe annet.

Jeg er svært opptatt av å pleie vennskapene mine. Jeg har aldri vært en del av noe større gjeng (du vet, Gjengen med stor G som har kjent hverandre hele livet), og var ofte misunnelig på de som hadde det da jeg var yngre. Jeg var alltid «hun nye jenta» i oppveksten, siden jeg gikk på fire forskjellige barneskoler. Derfor har jeg blitt ekstra opptatt av å knytte sterke bånd til de mest dyrebare vennene jeg har. Jeg kjenner mange, men jeg inviterer få til bursdagen min, for eksempel. Felles for vennskapene jeg setter høyest, er at vi liker den gode samtalen, liker å diskutere stort og smått, og kanskje viktigst av alt: Å dra på karaokebar.

Mer som dette: ,

Gunnar Tjomlid

«Hobbyer er for det meste foto/video, YouTube-binging og onani. Sistnevnte tar en del tid, men da raner jeg i det minste ingen banker eller går ute og tagger.»

Peter Daatland

«Jeg forsøker å leve som om jeg hadde en tegnestift i madrassen, og blir inspirert hver gang jeg får med meg en desimal av kulturlivet i Oslo.»

Hanne-Lene Dahlgren

«Jeg gjorde hobbyen min om til jobb da jeg sluttet i Google for å jobbe med å få flere nordmenn til å få øynene opp for vegetarmat.»

Simen Bondevik

«Jeg bruker vel nesten like mye tid på politisk arbeid som jeg faktisk bruker på skolearbeid her på skolen. Spesielt i kjedelige skoletimer sitter jeg og skriver leserinnlegg i stedet for oppgavene vi faktisk har fått.»

Fredrik Høyer

«Hvis man alltid er på jobb, jobber man ikke hardt nok, på en måte.»

Susanne Grina Lange

«Jeg hører helst på artister som First Aid Kit, Léon eller Maggie Rogers når jeg må konsentrere meg.»

Anne Nordheim

«Før kløna jeg mye med podkast; lasta ned fra de ulike pod’enes hjemmesider og sleit ofte med å få spilt av eller finne igjen nedlasta episoder.»

Tete Lidbom

«Jeg tror jeg må vurdere et voksenliv hvor dagsfylla tar over for den mer anerkjente måten å feste på.»

Marius Helgå

«Jeg driver med såkalt banehopping, hvor man prøver å få sett kamper på så mange baner som mulig. I 2018 så jeg totalt 106 fotballkamper.»

Diverse

Marianne Pfeffer Gjengedal

«Tiden der matstylister brukte hårspray og erstattet iskrem med potetmos er lenge forbi, jeg bruker utelukkende produsentens egne varer.»

Adrian Søbyskogen

«For at jeg skal være produktiv må jeg ha fullstendig oversikt over kalenderen min. Det kommer så mye ad-hoc innimellom slaga, så jeg titter på kalenderen min hver eneste halvtime.»

Nye intervjuer publiseres ikke lenger.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.

I 2022 har vi startet et annet prosjekt, kalt Indexi.no. Her vil interessante personer, severdige filmer og bra musikk indekseres løpende.