Sofie Frøysaa (Gyldendal)
(Foto: Kristina Lang-Ree)

Sofie Frøysaa

«Jeg kunne aldri i livet blitt sammen med en mann som står opp kl. 06 for å JOGGE før han skal på jobb. Og som snakker om hvor nydelig lys det er ute sånn tidlig på morgenen.»

Alder: 29 år
Yrke: Komiker, foredragsholder og forfatter

Søvn

Jeg misliker meget sterkt det faktum at samfunnet er bygget av og for A-mennesker. Dette er noe jeg tar sterk avstand til, og står helst opp kl. 12 om jeg kan. Noen ganger senere også. I og med at jeg jobber freelance og ofte kveldstid (showstart er som regel kl. 20 eller 21), er dette noe som heldigvis rettferdiggjør de sene morgenene.

Jeg er et nattdyr og elsker å jobbe når resten av landet sover. Jeg blir dritsur når folk skal minne meg på at de som jobber sent og ikke har såkalt normal døgnrytme dør tidligere. La meg si det slik: Jeg vil heller dø tidligere som følge av at jeg kan legge meg og stå opp når jeg vil, enn at jeg skal måtte stå opp tidligere. Jeg kunne aldri i livet blitt sammen med en mann som står opp kl. 06 for å JOGGE før han skal på jobb, og som snakker om hvor nydelig lys det er ute sånn tidlig på morgenen. Det er nydelig lys om natta og!

Jeg har slitt med søvnproblemer store deler av livet, og nå tar jeg sovemedisiner. Ikke for å skryte, men jeg har Tourettes og OCD (aka tvangslidelse), så jeg har brukt utallige timer på å ligge våken om natta og ha så sjuke tvangstanker at jeg blir redd for min egen hjerne. Noen perioder har jeg gått flere dager uten å sove. Derfor er det fantastisk å kunne meddele at jeg for første gang i mitt voksne liv har sovet godt flere uker i strekk!

Nå som jeg går på sovemedisiner får jeg nok søvn. Jeg ser på Touretten min som en PT fra helvete. Den kjører meg drithardt, men jeg får alt annet enn overskudd. Jeg skulle gjerne sagt opp abonnementet for lengst. Når jeg sover dårlig, påvirker det Touretten – jeg får mer tics, noe som igjen fører til at jeg blir mer sliten. En klassisk ond sirkel der, altså. Og man blir jo generelt gæren av ikke å få sove. Kroppen er sliten, men hjernen jobber. Dårlig deal.

Mat

Jeg spiser mer og mer vegetarisk og vegansk. Det eneste problemet er at jeg elsker fisk. Jeg kunne nok ha spist laks hver eneste dag, om smaksløkene mine fikk bestemme. Til frokost spiser jeg gjerne rundstykker med avokado (og sitron, pepper og chilikrydder) og andre grønnsaker. Til lunsj foretrekker jeg vegetarburger og favorittmiddagen er falafel eller sashimi (med masse mango og avokado til!). Ellers drikker jeg store mengder med kaffe.

Jeg har heftige tvangstanker når det gjelder alkohol, og de få gangene jeg tillater meg selv å drikke alkoholholdig drikke må jeg bestemme meg på forhånd hvor mange enheter jeg skal drikke. Dette overholder jeg 99 % av tilfellene (jeg sklei utpå for to uker siden, og var full for første gang på et halvt år. Har fremdeles fylleangst).

«ALLE burde prøve Funky Fresh Foods. Der har de nydelig vegansk mat, og de beviser at vegansk mat er like chill som noe annet.»

Jobb

Siden jobbukene mine varierer i stor grad, kan jeg ta utgangspunkt i morgendagen: Jeg skal stå opp kl. 10 (litt for tidlig for min smak, åpenbart), og være i et skrivemøte kl. 11. Skrivemøtet er forberedelser til jeg skal være med på Rikets Roast av Mads Hansen den 1. februar (dette er ikke ment som reklame – det ble utsolgt på 15 minutter. Usikker på om det er fordi folk elsker Mads Hansen eller fordi de ønsker å se han bli grilla). Kl. 14 skal jeg i et møte med manageren min. Kl. 16 skal jeg hjem og spise middag. Kl. 20 skal jeg ha standup.

Noen dager finner jeg flowen hjemme (det forutsetter at leiligheten er 100 % ryddig og ren, men det er den alltid – ref. OCD), og da kan jeg sitte i timevis med musikk på anlegget og skrive til krampa tar meg. Andre dager må jeg ut og skrive på kafé fordi jeg trenger miljøskifte.

Jeg har vanligvis en del standup- og foredragsjobber, ellers jobber jeg med et nytt bokprosjekt (jeg har skrevet én side, men det høres proft ut). Ellers gjør jeg litt radio her og der, og drømmer i det skjulte om å jobbe med radio på fulltid.

Jeg jobber i stor grad med å formidle «meg selv» og det jeg engasjerer meg for, så det er noen ganger vanskelig å skille mellom jobb og fri. Men så er jeg ekstremt heldig som får lov til å jobbe med det jeg brenner for, da. Da er det greit å alltid være på jobb.

Fritid

Jeg føler at jeg finner på noe hele tiden, så når jeg først får muligheten til å chille hjemme, er det hellig for meg. Da liker jeg å ta igjen podcast-episoder som har hopet seg opp, lese bøker, trene, gå tur i parken og se på alle de fine hundene som er der. Og drømme om å ha egen hund (vi får ikke lov til å ha husdyr der vi bor). Jeg liker også å synge høyt i leiligheten, være med familien, venner og kjæresten.

Hver søndag er det middag hos mamma. Det skal en naturkatastrofe til for at jeg avlyser dette. Familien min er det vakreste jeg har, og jeg setter kvalitetstid med dem høyere enn noe annet.

Jeg er svært opptatt av å pleie vennskapene mine. Jeg har aldri vært en del av noe større gjeng (du vet, Gjengen med stor G som har kjent hverandre hele livet), og var ofte misunnelig på de som hadde det da jeg var yngre. Jeg var alltid «hun nye jenta» i oppveksten, siden jeg gikk på fire forskjellige barneskoler. Derfor har jeg blitt ekstra opptatt av å knytte sterke bånd til de mest dyrebare vennene jeg har. Jeg kjenner mange, men jeg inviterer få til bursdagen min, for eksempel. Felles for vennskapene jeg setter høyest, er at vi liker den gode samtalen, liker å diskutere stort og smått, og kanskje viktigst av alt: Å dra på karaokebar.

Mer som dette: ,

Mina Helene Hadjian

«Det er sjelden at jeg får til veldig mye ved å ha hjemmekontor. Jeg må være rundt folk og bli inspirert, for at arbeidsdagen skal bli god.»

Rikke Askersrud

«Når jobben er å utvikle TV-programmer er det jo også sånn at man er skrudd på hele døgnet. Alt inspirerer og den minste ting kan skape en idé.»

Hanna Hagen Bjørgaas

«Prosjektet mitt akkurat nå er skikkelig spennende. Det er skremmende å innrømme, men jeg vil heller lese om kråkespråk og messinglav enn å dra på fest.»

Torkil Vederhus

«Regelen er at én slumring er ok, men jeg mistenker at det burde endres til at man alltid bør reise seg fra senga med en gang alarmen ringer.»

Anders Tangen

«Når jeg kommer hjem fra jobb prøver jeg å legge bort mobilen og det hender faktisk av og til at jeg ikke rører den før neste morgen. Synes det er befriende å være off, og gjør det så ofte jeg har mulighet.»

Tor Øyvind Westbye

«Ofte bruker jeg også YouTube som om det var podcast. Det vil si, jeg hører kun på audio selv om jeg spiller av en video.»

Markus Igeland

«Siden starten av mars har jeg heller hørt på lydbøker i Storytel. Først hørte jeg på Kosakkene av Leo Tolstoj, og den siste uka har jeg hørt på Grensen av Erika Fatland.»

Vegard Hansen

«Jeg lytter til lydbok før jeg sovner, eller til jeg sovner. Når jeg ikke lenger får med meg sammenhengen slår jeg av og sovner som en stein.»

Diverse

Mari Melilot

«Middag er ofte på barnas premisser. Før brukte vi timesvis på matlaging hver kveld, men nå bruker vi den tiden sammen med barna og spiser mat som de liker.»

Anders Gran

«Husker noen venner og jeg skulle se hvem som klarte å være våken lengst da vi var yngre. Etter 24 timer begynte jeg å bli skikkelig paranoid, og klarte ikke helt å skille drøm og virkelighet.»

Nye intervjuer publiseres hver ukedag.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.