Eli Moen

«Etter ca. 40 år i arbeidslivet er det deilig å ikke skulle stå opp tidlig, måke snø av bilen og haste avsted til jobb. Livet går langsommere og jeg kan gjøre andre ting som jeg selv har bestemt.»

Alder: 65 år
Yrke: Pensjonert lærer

Søvn

Jeg liker bedre å være våken enn å sove, og legger meg sjelden før kl. 23.30 i hverdagen. Er sjelden trøtt om kvelden og vil helst strekke døgnet lengst mulig. Det betyr at jeg ofte får for lite søvn. Når jeg står opp avhenger av hvordan natta har vært; om jeg har ligget mye våken eller sovnet sent. Som oftest våkner jeg mellom 07 og 08.

Da jeg sjelden blir naturlig trøtt om kvelden, prøver jeg av og til å se en film eller et tv-program som i utgangspunktet er litt kjedelig, for å komme i riktig hvilemodus. Jeg har også en bok liggende på nattbordet og liker godt å lese litt når jeg har lagt meg. Men ofte blir jeg mer våken av å lese og jeg får nye tanker som holder meg våken. Jeg har alltid vært mest kreativ på denne tiden av døgnet, og det kan være vanskelig å skyve bort ideer og tanker som popper opp. Å løse kryssord kan da hjelpe for å få tankene over på noe annet. Snorking fra samboeren gjør det heller ikke enklere å få sove! Om morgenen liker jeg godt å drikke kaffe på senga for å våkne etter en god eller dårlig natts søvn. Med avislesing og kaffe, så blir det en bra start på dagen.

Jeg har alltid fått for lite søvn, noe som preger en del av hverdagen min og energinivået. Jeg kan både bli litt «flat» eller gira av å sove lite. For et par år siden fikk jeg meg en Fitbit-klokke som jeg bruker daglig, også om natta. Den måler blant annet puls og søvn, og det er litt interessant å følge med på.

Mat

Selv om jeg jeg har god tid om morgenen blir det ikke lange frokoster av den grunn. I hverdagen blir det stort sett varm eller kald havregrøt med bær og valnøtter. Dette oppleves kanskje litt kjedelig, men det er både godt og sunt og holder meg lenge mett. Kaffe har jeg som regel drukket på forhånd, så til frokost blir det vann.

I helgene blir det gjerne mer kos med pådekket frokost, egg, sild, ost og grønnsaker. Til lunsj blir det gjerne et par rugsprø med ost og paprika. Vanligvis har vi ikke så mye spennende pålegg i kjøleskapet, men jeg prøver å få i meg ost hver dag, da det er bra for damer i min alder! Lunsj kan også være en skyr med litt nøtter eller cottage cheese med banan eller bær.

Til middag spiser vi mye fisk som laks, torsk, fiskekaker og reker. Vi spiser sjelden rødt kjøtt eller bearbeidet kjøtt. Ellers lager vi en del gode supper og wok’er kylling og grønnsaker. Skal vi ha gjester til middag, kan jeg prøve meg på litt nye og spennende retter. Det er alltid gøy!

«Har vi barnebarn på besøk, blir det de som får bestemme middager, og det blir ofte lasagne, pizza, taco eller pannekaker. Da får også vi kost oss med taco på fredager!»

Jobb

Som nevnt tidligere er jeg nå pensjonist med AFP. Etter ca. 40 år i arbeidslivet er det deilig å ikke skulle stå opp tidlig, måke snø av bilen og haste avsted til jobb. Livet går langsommere og jeg kan gjøre andre ting som jeg selv har bestemt. Dette er det gode liv nå!

Fritid

Dagene og ukene flyr fort selv om man er pensjonist med mye fritid. Det er alltid noe å holde på med. Jeg setter stor pris på å ha mer sammenhengende tid nå, enn hva jeg hadde tidligere. Jeg liker å lese og strikke, og det er fint å kunne bruke noen timer på dette daglig, uten å få dårlig samvittighet for at jeg skulle gjort noe annet i stedet. Jeg liker også å fotografere og lage bildebøker som jeg gir bort til kjente og kjære. Da får jeg brukt min kreativitet i forhold til å observere, se motiver, bearbeide bilder og sette sammen bøker. Å kunne holde på med slike aktiviteter over tid, mange timer og kanskje dager i strekk, er gøy og spennende.

Etter noen dager i heimen, må jeg ut og treffe venner og familie, spise lunsj eller middag sammen, planlegge ferier og andre aktiviteter. Jeg har også noen kolleger fra jobben som jeg treffer regelmessig. Selv om jeg ikke savner jobben er det fint å kunne møtes, høre nytt og fortsatt følge litt med på hverandres liv. Som pensjonister prøver min samboer og jeg å holde oss i form ved å trene regelmessig på MUDO. I gode perioder klarer vi å trene styrke og kondisjon tre dager i uka, noe jeg er veldig fornøyd med!

Vi har også et sted i utlandet som vi reiser til 2-3 ganger i året. Der blir det mye sol, bading og sosialt samvær med gode venner og kjente. Det er viktig å holde på kontinuiteten i forhold til trening, så nå trener vi i ferier også. Ellers er det fort gjort å komme ut av gode vaner, hvis en først slipper litt opp.

Hele året er vi mye på Venabygdsfjellet, hvor vi har hytte. Det er kjempedeilig å kunne reise opp dit utenom helg/ferie, og slippe å sitte i lange køer ut av byen. Nå er vi fri til å reise når vi vil! Om sommeren går vi mye turer, og de siste årene er «stolpejakt” blitt veldig populært. Det er gøy å jakte på stolper og komme rundt på stier og topper du ikke før har vært på. Dette blir å oppdage fjellet på en litt ny måte. Kan anbefales!

Om vinteren blir det skiturer i velpreparerte skiløyper på kryss og tvers over hele fjellet. Jeg tenker ofte på at vi er fantastisk heldige som bor i Norge med så mye flott natur og så mange muligheter for ulike aktiviteter og opplevelser. Det er en stor berikelse som vi må ta vare på og verne om!

En typisk lørdag eller søndag er vi ofte på hytta eller slapper av hjemme. Da vi er bortreist flere uker i året, må ofte avtaler og besøk legges til helgene. Jeg liker godt å invitere til middag, lage god mat og kose meg med familie og venner. Ellers blir det å dra til byen, handle litt eller bare gå rundt og nyte folkelivet og se på det som skjer. Er været bra, kan det bli en tur rundt Nøklevann eller Østensjøvannet. Vi bor slik til at naturen ligger så og si rett utenfor døra og vi bruker den så ofte vi kan.

Vi er jo også interessert i sport på TV, så jeg må innrømme at det kan bli mange timer i godstolen med TV. Men da har jeg litt bedre samvittighet med strikketøyet ved siden av!

Mer som dette: ,

Kjetil Østli

«Det gøyeste er vel de to første timene når man endelig har kommet seg ut og truffet venner. De er magiske. Så blir jeg sliten og vil helst litt tidlig hjem.»

Hanne-Lene Dahlgren

«Jeg gjorde hobbyen min om til jobb da jeg sluttet i Google for å jobbe med å få flere nordmenn til å få øynene opp for vegetarmat.»

Gunnar Tjomlid

«Hobbyer er for det meste foto/video, YouTube-binging og onani. Sistnevnte tar en del tid, men da raner jeg i det minste ingen banker eller går ute og tagger.»

Torkil Vederhus

«Regelen er at én slumring er ok, men jeg mistenker at det burde endres til at man alltid bør reise seg fra senga med en gang alarmen ringer.»

Kaja Gunnufsen

«Selv om jeg er bedagelig anlagt blir jeg fort rastløs hjemme. Jeg er nok litt «typisk norsk», og må opp og ut av døra hvis det er fint vær.»

Inga Skalmeraas

«På jobb er det fint med musikk som er sånn passe up-tempo og som jeg blir litt glad og får energi av.»

Johanne Magnus

«Når jeg jobber hjemme tar jeg meg selv i å høre på Norgesglasset. Det er koselig.»

Marius Helgå

«Jeg driver med såkalt banehopping, hvor man prøver å få sett kamper på så mange baner som mulig. I 2018 så jeg totalt 106 fotballkamper.»

Svein Graff

«Én er blitt ordfører, tre har lederjobber i NRK og én kommunikasjonsrådgiver med krisekommunikasjon som spesialfelt – så vi er godt skodd.»

Diverse

Adrian Søbyskogen

«For at jeg skal være produktiv må jeg ha fullstendig oversikt over kalenderen min. Det kommer så mye ad-hoc innimellom slaga, så jeg titter på kalenderen min hver eneste halvtime.»

Mette Nygård Havre (Foto: Christin Eide)

Mette Nygård Havre

«Jeg har prøvd å legge bort telefonen om kvelden, men da sover jeg bare dårligere. Jeg trenger en liten oppdatering før jeg klarer å koble av.»

Nye intervjuer publiseres hver ukedag.

Intervjuer.no ble startet høsten 2018, som et slags eksperiment: Ville noen være interessert i å lese når andre står opp, hva de spiser til frokost og hva de gjør med familie og venner på fritiden? Det høres jo ikke automatisk sånn ut.